Now Reading
Sa-mi transfer fiica in alta clasa?

Sa-mi transfer fiica in alta clasa?

Nu stiu ce sa fac. Sa-mi transfer fiica in alta clasa? Fiica mea este in clasa a XII-a, deci mai are un semestru de scoala… Din clasa a XI-a i s-a schimbat profesorul de mate, in urma unui scandal provocat de unii dintre colegii ei de clasa mai slabi la acest obiect, profesorul fiind unul foarte bun dar sever… Noua profesoara care a venit la clasa a avut si are in continuare un comportament preferential, care cred ca o afecteaza pe fiica mea cu toate ca nu recunoaste acest lucru, dar imi povesteste tot felul de „nedreptati” de la scoala facute de aceasta profesoara, care este si diriginte, deci… Pe fiica mea nu o vede cu ochi buni, cu toate ca este o eleva buna, si cred ca acest lucru se intampla pentru ca fiica mea nu a dorit ca profesorul de mate sa fie schimbat.

In urma acestor aspecte, si a unei note mici luate in teza, la care nu ma asteptam, care m-a surprins si alertat (fiind an terminal), am cerut profesoarei teza acasa pentru a vedea ce goluri are fiica mea si de ce sa nu recunosc, daca a fost notata corect. Profesoara a avut un comportament, nu stiu cum sa-l numesc… Mi-a dat teza, dar cu nota ridicata cu un punct, iar apoi a inceput sa spuna, initial unui profesor, apoi chiar in clasa in fata elevilor, ca nu sut multumita de nota si ca am strans semnaturi de la parinti pentru ca ea, profesoara sa fie schimbata.

ACEST LUCRU NU ESTE ADEVARAT SI FIICA MEA STIE ACEST LUCRU. Acum este foarte afectata ca diriginta (profesoara de mate) a intors toata clasa impotriva ei (mai putin o eleva), care au ajuns sa o barfeasca pe la spate si sa o trateze distant. S-a interesat si a aflat ca as putea s-o transfer la clasa paralela. Nu stiu ce sa fac. Ea doreste acest lucru dar nu stiu daca ii fac un bine… Oricum diriginta nu o are la inima si ea simte acest lucru; a incercat sa arate ca nu o afecteaza, dar acum de cand si colegii si-au schimbat comportamentul nu mai vrea sa ramana in acel colectiv. Ce sa fac si cum sa discut cu ea?

Intrebare pusa de: gabriela

Raspunsul psihologului:

Daca va mutati fiica in alta clasa, mesajul pe care i-l transmiteti este Orice ai face tu, eu voi fi langa tine sa dreg lucrurile. Si cerand teza s-o verificati, pare ca va doriti sa fiti cat mai implicata in viata fiicei dumneavoastra.
Daca nu va mutati fiica in alta clasa, o lasati sa se descurce intr-un mediu pe care ea il considera potrivnic.

Acesta este un conflict deseori intalnit in familiile cu adolescenti. Pe de o parte adolescentul vrea sa se poarte cum il taie capul si incearca sa-si gaseasca identitatea distantandu-se de parinti si autoritate (de obicei revoltandu-se), dar cand da de greu se asteapta ca parintii sa-l salveze. Iar parintii sunt pusi in situatia de a alege daca-l lasa sa suporte singur consecintele actiunilor sale (si e greu sa-ti vezi copilul cum sufera), incurajandu-l astfel spre autonomie, sau sa intervina si sa rezolve problemele in locul lui, preluand responsabilitatea faptelor adolescentului si simtindu-se ei in locul lui neputinciosi. Neputinciosi in a face alegerea corecta sau in rolul lor de a-si pregati copilul pentru a face fata vietii, unde rareori apare salvatorul pe un cal alb.

In acest caz particular exista avantajul ca fiica dumneavoastra n-ar avea prea mult timp de suportat „nedreptatile” celorlalti. Dar, cum spuneam, si dorinta dumneavoastra s-o protejati si sa va implicati in viata ei este intensa.

View Comment (1)
  • As dori va rog sa ma ajutati! Fiica mea in clasa a 8 a a obtinut nota 8.80 la evaluare nationala si 10 la matematica (aici a facut 3-4 luni meditatii in particular). La acea data era pasionata de pictura iar eu ca un PARINTE PROTECTOR am incurajat-o. A urmat deci clasa a 9 a la un seminar teologic sectia patrimoniu, unde a fost tare nemultumita de atmosfera de invatare a celor trei materii de religie incat mi-a zis sa o transfer la alt liceu ca nu mai rezista. Am transferat-o in graba la un colegiu national fara sa ma documentez prea mult ce inseamna sectia filologie. Acum ce sa zic? Ea invata acolo, este constiincioasa dar cautand pe situri am vazut ca la profilul uman nu prea ai sanse sa mergi la o facultate de top, si nici ea nu stie ce va face in viata. Eu ca parinte port o vina in suflet care zi de zi se adanceste, in sensul ca trebuia in clasa a 9 a sa o transfer la un profil de stiinte ale naturii si n-am facut-o. Vorbind cu ea a zis ca ramane aici si nu se mai transfera, dar eu ma tem ca nu o sa faca nimic cu profilul uman si nu vreau asta pentru ea ca este un copil bun si ascultator, vrea sa se pregateasca pentru Cambrige. Problema este ca eu as forta un pic nota sa o mut totusi la alta clasa de profil real, credeti ca procedez bine? Avand in vedere ca este in clasa a 10 si in 2 ani nu a facut aproape deloc matematica, fizica, chimie… Va rog sa ma ajutati, cred ca am facut o depresie si nu ma pot aduna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top