Now Reading
Tindem sa alegem familiarul si ne temem de necunoscut

Tindem sa alegem familiarul si ne temem de necunoscut

Puteti sa-mi raspundeti la o intrebare: ,,Care este motivul pentru care ne alegem partenerul si motivul pentru care mentinem relatia chiar si dupa 10 ani?” Mentionez ca doresc sa aflu daca exista un motiv, criteriu sau tipar comun dupa care ne ghidam in alegerea patenerului (in functie de personalitate, relatia tata-fiica, cum e in cazul meu, interese etc.) Multumesc!

Intrebare pusa de: Ristea, 24

Raspunsul psihologului:

Intrebarea necesita un raspuns mult prea complex pentru a fi furnizat in cadrul acestei rubrici. Da, criteriile de alegere sunt multiple. Cele mai importante tin de un fel de compatibilitate emotionala. Modelul familial este important pentru ca relatiile cu figurile importante din copilarie (mama, tata, frati , surori, bunici, mai nou bona etc) ne-au „formatat” personalitatea emotional si intelectual, au creat anumite „santuri” pe „compact discul” personalitatii noastre.

Si, intrucat toti – in diverse proportii – tindem sa alegem familiarul si ne temem de necunoscut, vom aluneca in directia unor parteneri care sa semene emotional cu persoanele care ne-au marcat profund in copilarie. Cu cat parintii, bunicii etc si-au pus o amprenta mai puternica asupra noastra, cu atat „santurile” pe CD sunt mai adanci si cu atat mai mult ne este greu sa iesim din tiparele relationale.

Uneori, cautam parteneri exact opusi figurilor parentale in dorinta de a repara, compensa.
Pe masura ce ne maturizam emotional, alegerile noastre sunt mai putin automate (inconstiente) si ne orientam catre persoane care sa sprijine evolutia noastra – intelectual emotional spiritual.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top