Descoperă și tu plajele din Cornwall

Abia aștepți vara? Îți dorești să stai pe plajă și să te bucuri de soare? Nu rata plajele din Cornwall. Mai puțin mediatizate, nu sunt cu nimic mai prejos decât alte destinații mai celebre. Iată de ce.

Citește și:

Colorado, pas cu pas

Turism: Chang Rai, în Triunghiul de Aur din Thailanda de nord

În secolul XIX, localitatea Saint Ives, situată pe coasta nordică din Cornwall, era unul dintre porturile cele mai importante din Marea Britanie.

Se spune că pe vremea aceea, mirosul datorat sardinelor era așa de puternic încât până și orologiul bisericii a încetat să mai bată.

Nu se știe sigur dacă mirosul de sardine sau mai degrabă lumina puternică ce scaldă această zonă a coastei, (de la începutul anului 1811, când William Turner a vizitat regiunea), a generat o creștere în numărul artiștilor în zonă, cert este că de atunci au început să vină tot felul de pictori, muzicieni sau scriitori, dornici să se stabilească aici.

La începutul secolului XX, atunci când pescuitul sardinelor a intrat în declin, Saint Ives era deja un oraș înțesat de astfel de oameni veniți de peste tot.

Astăzi, străzile orășelului sunt pline de galerii de artă și frecvent vezi tinere speranțe într-ale picturii, așezate pe nisip pe una dintre cele patru plaje ce înconjoară regiunea: cea de lângă port (existentă în momentul în care marea se retrage), Porthwidden, Porthminster și Porthmeor.

Lângă aceasta din urmă se află, din 1993, Tate Saint Ives, sora geamănă a galeriei londoneze Tate, o recunoaștere clară a coloniei artistice existente aici.

Pe coasta nordică din Cornwall concentrează cele mai frumoase plaje din Anglia. Fistral Beach și plajele situate în apropiere de Newquai sunt o adevărată Mecca pentru surferii britanici, ce umplu de culoare aceste locuri, cu stilul lor de viață și cu pasiunea pentru valuri.

În afară de cei veniți aici pentru o baie în apa oceanului și de cei ce vânează fiecare val în parte pentru a se da cu placa, excursioniștii reprezintă un alt motiv pentru care regiunea este atât de pestriță.

Cei veniți aici pentru peisaje și plimbare, străbat zona de coastă (aproape întotdeauna) prin Southwest Coastal Path, o potecă ce șerpuiește aproape paralel cu țărmul, folosită înainte de către paznicii ce patrulau pe litoral în căutarea contrabandiștilor.

Într-unul din punctele de pe traseul acestei cărări, în apropierea plajei Carnewas, se află pașii lui Bedruthan, scări din piatră, folosite (dacă e să ne luăm după legendele locului), de către un gigant ce a vizitat regiunea.

Aici, între marginile nisipului de aur, în această mare de un verde aproape ireal și între formațiunile de rocă născute din apă, se află bijuteria Cornwallului; coloși de piatră printre care te poți plimba liniștit atunci când marea se retrage.

Dar miturile din zonă (suficient de multe) nu sunt alimentate doar de figurile sirenelor și ale giganților, din această parte a Angliei.

În Tintagel, altă istorie medievală ține piept timpului, și anume cea a regelui Artur și a Cavalerilor Mesei Rotunde.

Deși, data construirii fortăreței (1225) nu corespunde din punct de vedere istoric cu datele istorice reale și cu locul nașterii regelui Artur, adevărul este că priveliștea de aici este magică prin simpla ei apariție în fața călătorului. Și nu ajungi să te saturi de plimbare și să mai descoperi un colțișor al regiunii acesteia!

Și în finalul periplului nostru prin Cornwall, nu putem să nu ajunge și în locul de unde a început totul – Bodmin Moor.

Acoperit de boscheți și de formațiuni ciudate din granit, acest teritoriu din centrul peninsulei a fost locul în care au stat primii locuitori ai Cornwall-ului. Tot aici se află și Dozmary Pool, laguna unde regele Artur a înapoiat celebra lui sabie, Excalibur, Doamnei Lacului.

 

Ce poți face

Este locul unde poți face turism ecologic prin excelență, fie că alegi ciclism, echitație, golf (the Brits style!') ori surf. Iată câteva din cluburile la care poți să te înscrii:

Cycling in Cornwall

Lanhidrock Golf Club (golf) – golfing@lanhydrock-golf.co.uk sau www.lanhidrockgolf.co.uk

Cornwall Surf Academy (pentru că este una din cele mai bune coaste europene pt surf) – info@cornwallsurfacademy.com

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Locuri minunate pe care să le vizitezi în Mureș
Locuri minunate pe care să le vizitezi în Mureș

Am observat că majoritatea bucureștenilor, atunci când au un weekend prelungit, dau o fugă la Viena sau… cine știe pe unde. Dar România are atâtea locuri frumoase de descoperit! Ia-ți familia și dă o fugă la Mureș, răsfață-te cu plimbări magice în pădure și povești despre trecut.

Citeste
(P) Ce zici de o vacanță în doi, în Malta, Insula de Miere?
(P) Ce zici de o vacanță în doi, în Malta, Insula de Miere?

Profitați de o plimbare pe plajă, pentru a vă relaxa și bucura de timpul petrecut unul cu celălalt. Există o mare albastră, pe o parte, nisip, pe cealaltă, așa că aveți ce face. O baie, un sport acvatic și o repriză odihnitoare de plajă, vă vor suda relația. Iar dacă alegeți o destinație cu de […]

Citeste
O zi prin Thailanda rurală
O zi prin Thailanda rurală

Am fost pentru a patra oară în Thailanda, la distanță de 10 ani de la primele voiaje. Îmi place să variez destinațiile de vacanță, dar și dacă ai vrea să petreci ani de zile, veri (tropicale) la rând într-un loc fără să te plictisești, atunci ai face bine să alegi Thailanda. Pentru că, pur și simplu, în Thailanda nu te plictisești.

Citeste
Descoperă și tu plajele din Cornwall
Descoperă și tu plajele din Cornwall

Abia aștepți vara? Îți dorești să stai pe plajă și să te bucuri de soare? Nu rata plajele din Cornwall. Mai puțin mediatizate, nu sunt cu nimic mai prejos decât alte destinații mai celebre. Iată de ce.

Citeste
Vrei o vacanță urbană? Hai în Chiang Mai.
Vrei o vacanță urbană? Hai în Chiang Mai.

Pentru cei care au întrebări despre locul unde se poate oprganiza o vacanță perfectă, pentru familie sau în cuplu, Chiang Mai este răspunsul.

Citeste
De ce să mergi la spa în Thailanda
De ce să mergi la spa în Thailanda

Thailanda este paradisul spa-urilor și al terapiilor.Dacă vrei revigorare de final de iarnă, te sfătuim să faci o excursie în această țară perfectă pentru turiști.

Citeste