Locuri minunate pe care să le vizitezi în Mureș

Am observat că majoritatea bucureștenilor, atunci când au un weekend prelungit, dau o fugă la Viena sau… cine știe pe unde. Dar România are atâtea locuri frumoase de descoperit! Ia-ți familia și dă o fugă la Mureș, răsfață-te cu plimbări magice în pădure și povești despre trecut.

 

Este păcat să nu ajungi măcar odată pe an în depresiunea intracarpatică! Clima este blândă, mâncarea e mai mult ca perfectă și e pentru toate gusturile, ardelenii îs faini, ai o grămadă de activități posibile de bifat – așadar, sari peste weekend-ul de shopping programat la Viena și dă o fugă în Mureș, ca să îți bucuri sufletul cu senzații (și stomacul cu niște bucate cum numai ardelenii știu să… comită).

Sovata, stațiune care arată ca un orășel din Austria, este o bijuterie, unde te poți îmbăia (vara) în lacul Ursu, și în restul anotimpurilor poți să visezi plimbându-te pe traseele minunate din jurul salbei de lacuri formate prin prăbușirea unor doline de sare.

Nu există un singur sezon când ai putea poposi la Sovata, fiecare are un farmec specific. Stațiunea are un microclimat specific ce contribuie la relaxare, iar lacul Ursu e renumit pentru virtuțile sale de amelioare a problemelor legate de infertilitate feminină.

 

Unde să te cazezi

Dacă ajungi la Sovata, hotelul recomandat este Pacsirta, pentru eleganță, pentru impecabilul bun gust în amenajare și, mai cu seamă, pentru micul dejun absolut savuros, cu jumări, pastă de jumări, ciocolată de casă și orice bunătăți te-ai mai gândi.

Are un centru spa și este amplasat chiar în centrul stațiunii, deci nu pierzi nimic din ce se poate întâmpla interesant pe acolo.

Citește și:

O zi prin Thailanda rurală

Și tu poți fi oaspetele prințului Charles în Covasna

A, și nu trebuie să ratați înghețata de dovleac de la restaurantul hotelului de vizavi, numit – cum altfel? – „Mureșul. E bine să veniți flămânzi și în gașcă, pentru că ceea ce vi se pune pe masă, nu e pentru cei slabi de înger.

Diverse fleici, fleicuțe, ciolane împănate, o simfonie de murături și multe variante de garnituri. V-am avertizat: ardelenii nu glumesc cu mâncarea!

 

Salina Praid, bună pentru liniștire

Din Sovata, la jumătate de oră de mers cu mașina, ajungi la salina Praid, mare și cu temperatură constantă în tot timpul anului. Vara te poți bălăci în ștrandul salinei, cel mai mare cu apă sărată din România.

Aerul din salină este excelent pentru afecțiuni respiratorii, iar caracterul său ionizat ajută și la reglarea dispoziției. Deci, dacă te simți obosit, stai în salină cu o carte, un grup de prieteni și o tablă de șah și iată o zi bine cheltuită.

Dacă ai o zi de plimbat, evident că trebuie să ajungi la Târgu Mureș, unde să vizitezi, obligatoriu, Palatul Culturii, cea mai frumoasă clădire Art Nouveau din România, care te va lăsa cu gura căscată, privind pe pereți.

Este impecabil recondiționată și, dacă ai noroc, prinzi repetițiile Filarmonicii, asistând, în felul acesta, la un concert gratuit.

Este o destinație pentru multe grupuri de turiști occidentali care vin aici să admire impecabilele sale vitralii. Și, desigur, să urce cele 200 de trepte până în turn!

 

O vizită la lutieri

Din Târgu Mureș, poți da o fugă la Reghin, unde se impune vizitarea fabricii de instrumente cu coarde și arcuș aparținând familiei Gliga.

La Reghin se fac viori pe care cântă, ulterior, mari violoniști, procesul de execuție presupune cam 300 de operațiuni, în majoritate manuale, patru sau cinci ani de învechire controlată a lemnului recoltat pentru viori, măsurători exacte ale sunetelor scoase în fiecare etapă de fabricație.

Este un proces fascinant, pentru că este foarte îndelungat și complex. Valea din care se recoltează lemnul destinat viorilor se numește Valea Italianului, pentru că de acolo se aduce paltinul și molidul din care se „scot viori Guarnieri și Stradivarius.

Pentru că am ajuns aici, trebuie să știți că vioara Stradivarius este cea care are anumite caracteristici formale, spre deosebire de Guarnieri sau Amati.

La Reghin se fac viori Stradivarius apreciate peste tot în lume. Chiar și Yehudi Menuhin a fost impresionat de calitatea viorilor de la Reghin, care, azi, se vând, în marea lor majoritate, la export.

Tot la Reghin se nasc mari campioni de dans sportiv. Școala de dans sportiv susținută de familia Gliga nu doar antrenează copii pentru viitoarele competiții, ci îi și hrănește și îi sprijină în multe alte arii ale vieții – este, deci, un proiect social de succes.

Opt din cei zece campioni de dans sportiv români au fost antrenați la Reghin. Tot aici se află Centrul Național de Excelență în Dans Sportiv, unde dansatorii iau lecții de la cei mai buni antrenori ai lumii.

Vasile Gliga, managerul fabricii de viori, este vicepreședinte al World Dance Sport Federation, iar fiica lui mezină este campioană mondială la acest sport, titlu obținut în 2015 în China.

 

Viorile din viitor

Din 2018, grupul Gliga are deschisă o fabrică în Republica Moldova cu forță de muncă locală. Iată un proiect frumos de Centenar…

Transilvania este deja celebră în lume pentru că este locul iubit de Prințul Charles, care și-a cumpărat proprietăți la Saschiz și la Viscri.

Saschiz are o biserică fortificată barocă, aflată pe lista monumentelor UNESCO, în care se găsește o orgă numai bună… de pozat pentru Instagram.

Dacă tot suntem la capitolul monumente istorice, este bine să nu ratezi castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure. Acolo s-a născut Claudine Rhédey, stră-străbunica Prințului Charles (așadar, România are legături importante și unele cvasinecunoscute cu Casa Regală Britanică).

Comentează și tu
Recomandări
(P) Ce zici de o vacanță în doi, în Malta, Insula de Miere?
(P) Ce zici de o vacanță în doi, în Malta, Insula de Miere?

Profitați de o plimbare pe plajă, pentru a vă relaxa și bucura de timpul petrecut unul cu celălalt. Există o mare albastră, pe o parte, nisip, pe cealaltă, așa că aveți ce face. O baie, un sport acvatic și o repriză odihnitoare de plajă, vă vor suda relația. Iar dacă alegeți o destinație cu de […]

Citeste
O zi prin Thailanda rurală
O zi prin Thailanda rurală

Am fost pentru a patra oară în Thailanda, la distanță de 10 ani de la primele voiaje. Îmi place să variez destinațiile de vacanță, dar și dacă ai vrea să petreci ani de zile, veri (tropicale) la rând într-un loc fără să te plictisești, atunci ai face bine să alegi Thailanda. Pentru că, pur și simplu, în Thailanda nu te plictisești.

Citeste
Când spui Thailanda, spui „mâncare”
Când spui Thailanda, spui „mâncare”

Se cuvine să vă povestesc cum am învățat eu să gătesc la Thai Farm Cooking School, o fermă organică, aflată la periferia orașului Chiang Mai din Thailanda.

Citeste
Locuri minunate pe care să le vizitezi în Mureș
Locuri minunate pe care să le vizitezi în Mureș

Am observat că majoritatea bucureștenilor, atunci când au un weekend prelungit, dau o fugă la Viena sau… cine știe pe unde. Dar România are atâtea locuri frumoase de descoperit! Ia-ți familia și dă o fugă la Mureș, răsfață-te cu plimbări magice în pădure și povești despre trecut.

Citeste
De ce să mergi la spa în Thailanda
De ce să mergi la spa în Thailanda

Thailanda este paradisul spa-urilor și al terapiilor.Dacă vrei revigorare de final de iarnă, te sfătuim să faci o excursie în această țară perfectă pentru turiști.

Citeste
Și tu poți fi oaspetele prințului Charles în Covasna
Și tu poți fi oaspetele prințului Charles în Covasna

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la vacanțe, mă gândesc la un peisaj rural. Nu-mi place nici orașul foșnitor, nici mall-urile fără capăt, nici agitația urbană de vreun fel. Și cred că îi semăn în acest spirit Prințului de Wales, mai cunoscut sub numele de Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii.

Citeste