Turism: Brazilia. Samba, carnaval și marijuana
Brazilia este cea mai mare țară din America Latină, un furnicar impresionant. Un spațiu extrem de variat dar omogen, fie că luăm în calcul criterii etnice sau sociale.
Citește și:
Turism: O sută de plaje și o mănăstire în Brazilia
Turism: În Bolivia, la misiunile iezuite
Brazilia este ca un puzzle care te provoacă în permanență, realizat din piese deloc asemănătoare; un tărâm caracterizat de un relief distinct, cu o muzică proprie, cu dansuri diverse și arome diferite.
Per total, e vorba de un cumul de senzații și trăiri care reușesc ca în toată această nebunie de posibilități și de variante, să impună un ritm propriu și un stil original unei țări.
Brazilia este un pământ imens, unde găsești de toate pentru toți: arta scriitorului Jorge Amado, ritmul unui Carnaval care nu se termină parcă niciodată, frumusețea dansurilor și a plajelor și atâtea altele.
Acesta este locul în care Amazonul se agită și iese spre mare, unde plajele se succed într-un imens domino alb și unde clima se schimbă de nenumărate ori în raport cu coordonatele. De fapt, într-un fel este chiar locul pe unde respiră întreaga planetă.
Și în toată această poveste, se pare că nord-estul este cea mai puțin amintită regiune braziliană.
Dar nu neapărat din lipsa unor atribute de ordin geografic sau a lacunelor în ce privește tradițiile specifice locului, ci mai degrabă din cauza unui dezechilibru dat de prejudecăți turistice, făcute la nivel național, în momentul stabilirii procesului de funcționare al mecanismului …publicității.
Orașele din nord nu se bucură de același mănunchi de oferte pe care contează celelalte zone din Brazilia: spre exemplu, când vine vorba despre organizarea de parade de stradă în zile de sărbătoare, momente în care se dansează samba sau alt dans tradițional brazilian.
Și uite așa, dincolo de toate aceste probleme ce țin de comunicare sau care sunt de ordin financiar, partea nord-estică a fost lăsată pradă uitării. Uitare care, paradoxal, a reprezentat până la urmă un atu al zonei.
Este o regiune care nu a suferit multe modificări în numele turismului, o regiune cu dune schimbătoare ca valurile, cu sătucuri coloniale și o mare …turcoaz.
„Nord-estul este cea mai adevărată și mai spectaculoasă parte a Braziliei” spunea la un moment dat un colecționar de pești piranha îmbălsămați, care face drumul dus-întors la vechiul centru Recife, în căutare de clienți pentru piesele sale de colecție. Și sunt destui care se ocupă cu lucruri de genul ăsta.
Dar bineînțeles, așa cum în nici o altă parte, oricât de dezvoltată sau de deosebită ar fi, nu se întâmplă să curgă doar lapte și miere, nici aici nu e totul roz.
Pentru că aici se află și zona cea mai săracă din țară, care se datorează, printre altele, unei nepăsări în administrare, din moment ce nenumărate terenuri sunt abandonate.
Tot aici zonele bogate și cele aflate la limita subzistenței se succed haotic, condițiile de viață sunt de cele mai multe ori precare, iar în ce privește locurile de muncă, e o adevărată penurie.
În nord-est, ca de altfel și în restul Braziliei, oamenii au o poftă de viață incredibilă, sunt foarte expresivi și, în general, mimica îi ajută foarte mult în comunicare pe brazilieni. În nord-est, fizionomia feței este puțin diferită față de restul țării, se individualizează.
Pentru că nu găsești oriunde ten de nuanța celor din Bahia. Și asta deoarece aici, mixajul rezultat în urma invaziilor olandeze din secolul XVII, între acei europeni și populațiile cu originea în această zonă a Oceanului Atlantic, au generat un tip de fizionomie aparte, ușor de recunoscut și specifice acestei regiuni din nord-estul Braziliei.
Cu toate că zona nord-estică este mult mai extinsă, vom puncta doar trei dintre statele de aici: Rio Grande do Norte, Paraiba și Pernambuco. Trei areale fascinante la fiecare pas, aflate la căpătâiul Braziliei.
Ce să vezi în Pernambuco
Statul Pernambuco își datorează bogăția imenselor plantații de trestie de zahăr de aici.
Nu trebuie să ratezi vizitarea urbei Recife, capitala statului Pernambuco, știută drept Veneția Braziliei. Cea mai vizitată zonă este Boa Viagem.
La 70 km de Recife se află Porto de Galinhas. Este vorba despre o plajă de-a dreptul spectaculoasă, înconjurată de palmieri.
În nord-estul orașului Recife se află arhipelagul Fernando de Noronha.
Foarte aproape de Recife este localizată și Olinda, declarată parte integrantă din Patrimoniul Umanității. Olinda este o bijuterie a stilului baroc, un refugiu pentru artiști și pictori.
Cel mai indicat ar fi să descoperi locul la pas, fără grabă, să-l savurezi pe îndelete.
În Rio Grande do Norte
Natal este capitala statului Rio Grande do Norte. Situată în apropierea Atlanticului, se bucură de o situație privilegiată și asta datorită climei tropicale și plajelor de o frumusețe incredibilă.
Cunoscută sub numele de Orașul Soarelui, Natal este unul dintre orașele cele mai vechi ale Braziliei, așa cum o atestă și importantele monumente istorice din zonă.
Pipa este un o așezare pescărească foarte cunoscută pentru una dintre cele mai sălbatice plaje ale coastei de-a lungul căreia se aliniază una după alta, o infinitate de plaje virgine.
Situată la 85 km de Natal, Pipa primește călătorul în așa numitele pousadas, un fel de hoteluri, integrate armonios în mijlocul naturii. Și pe plajele de aici este posibil îmbăiatul în ocean alături de delfini!
Tibau do Sul este un sătuc pescăresc situat la 5 km de Pipa. Plajele sale sunt ideale pentru iubitorii de soare.
Litoralul este format din dune imense de nisip, dune ce pot atinge până la 50 m înălțime, ca de exemplu la Genipabu. Aici se fac și excursii cu buggie-ul.
Toată coasta este presărată cu plaje superbe (se spune că sunt cele mai frumoase din țară).
În Paraiba
Paraiba este cunoscută drept statul celor o sută de plaje. Și este foarte ușor să descoperim motivul pentru care i se spune așa. Tot litoralul este scăldat de ape de un azur intens.
Odată ajuns aici, este recomandată și vizitarea capitalei, Joâo Pessoa.
Ce e bun de mâncare pe acolo?
Bucătăria din nord-estul Braziliei se concentrează în jurul noțiunii de „carnea soarelui“. Este un fel de carne uscată la soare în timpul zilei, preparată puțin la grătar cu ceva condimente și cu salată.
De cele mai multe ori, porțiile sunt făcute într-o bază de farinha, adică o cocă crudă din făină, servită pentru a spori dimensiunea porției inițiale.
Un alt deliciu local este coca friptă, servită cu scoici sau unul dintre felurile de pește care se găsesc în regiune.
Un alt ingredient foarte utilizat în bucătăria autohtonă este laptele de cocos.
Și acolo, chiar la fața locului, adică în nord-estul brazilian, vei descoperi mult mai multe ingrediente delicioase, cum ar fi spre exemplu feijoada, care fără îndoială este și cel mai tradițional aliment din regiune. E un fel de rasol cu zarzavat care are la bază fasole neagră și diverse sortimente de carne.
Shopping în zonă
În Recife, fabrica de ceramică Olaria de Brennand are o expoziție și un spațiu de vânzare la ieșire din oraș. Piesele ceramince de aici sunt considerate a fi cele mai frumoase și mai reușite din întreaga Brazilie.
În Olinda, în Piața da Ribeira, există o imensă galerie de artă în interiorul unei construcții din secolul XVIII. Găsești aici piese interesante, la un preț bun.
Situat la 350 km distanță de coastă, arhipelagul Fernando de Noronha este unul dintre cele mai importante bogății ecologice ale Braziliei, unde poți să admiri după pofta inimii delfinii sau balenele în arealul lor natural.
De origine vulcanică, arhipelagul acomodează în apele sale cristaline diverse specii aflate pe cale de dispariție, ceea ce l-a transformat și într-un punct de interes pentru ecologiști și pentru toți cei pasionați de viața marină. Din Recife și Natal pleacă zilnic către acest parc.
www.brasil.gov.br
Este adresa de web a Guvernului Federal al Republicii Brazilia și conține toate informațiile oficiale.
Dacă dai click pe Governos Estaduais vei ajunge pe rând la fiecare dintre statele țării. Este o modalitate bună de a afla mai multe lucruri și despre cele trei regiuni pe care noi le-am abordat în acest articol – Pernambuco, Rio Grande Do Norte și Paraiba.
Text de Iulia Bârcă
Foto: 123rf.com