Turism: O sută de plaje și o mănăstire în Brazilia
Când spui Brazilia, spui plaje exotice, peisaje captivante, muzică, dans și multă culoare. Este destinația de care ai nevoie pentru un concediu de neuitat.
Citește și:
Turism: Vrei la schi? Nicăieri acest sport nu e ca în Hochfügen – Hochzillertal, adică un vis!
Turism: Parfum de femeie sau Buenos Aires de dimineață
Suntem în Emisfera Sudică, lângă Cabo do Seixas, unde vara este neprevăzută ca vreme.
Acesta este punctul de pe hartă pe care îl putem indica atunci când vine vorba de primele raze ale soarelui, nu doar în Brazilia, ci cele care dau startul unei noi zile pentru întreaga Americă Latină.
Paraiba este de asemenea unul dintre statele cele mai mici, ca dimensiune, din Brazilia și punctul de plecare pentru BR230, miticul traseu transamazonic, care vroia să unească Atlanticul cu Pacificul, pentru a înlesni comerțul pe continent.
A fost un vis al dictaturii militare care a eșuat, în principal pentru că nu a ținut cont și de zona verde a regiunii.
Centrul cultural al Sao Francisco este principalul punct de interes al Joâo Pessoa, capitala statului. Este o construcție greu de definit ca stil, poate cel mai bine caracterizată ca făcând parte din stilul colonial baroc.
Vitraliile aflate pe pereți și tavanul neted din lemn pictat cu imagini din Biblie și din viața Sf. Francisco, reprezintă principala atracție a edificiului. Orășelul are locuințe coloniale și un ritm istovitor.
Cu toate astea, punctul forte al Paraibei sau cel puțin scuza turiștilor pentru a ajunge aici, sunt interminabilele plaje presărate pe alocuri de comunități pescărești.
Plajele sunt o invitație deschisă la o siestă lungă, într-o după amiază târzie într-un hamac la umbra palmierilor, undeva, la mal de mare.
Praia de Tambau, la vest de oraș, este una dintre cele mai apropiate plaje și o modalitate bună de a începe explorarea întinderilor de nisip din regiune.
Un pic mai în sud este plaja Praia Cabo Branco, care se continuă mai departe cu Ponta de Seixas. Ceva mai încolo, la vreo 40 km de Joâo Pessoa, este plaja Praia Jacumâ, unul dintre acele locuri în care cresc de palmieri, unde se află piscine naturale și zone de nisip divers colorate.
Odată ajunși în municipiul Conde, dăm peste plaja Praia de Tambaba, una dintre cele mai cunoscute plaje braziliene, celebră pentru faptul că este dedicată nudiștilor.
Cum arată o imagine surprinsă aici? Ei bine, un tărâm mai mult sălbatic, cu stânci ici și colo ce sparg valurile nărăvașe, cu palmieri mulți și cocotieri la fiecare pas, cu foarte puține așezări umane, făcute din piatră și mai puține prezențe umane.
O mare de dune
Rio Grande do Norte este parte integrantă a acestei regiuni nord-estice, în care plajele sunt aproape pustii, deși întinderile sunt generoase. Totul pare a fi un spațiu pustiu, cu un orizont care parcă nu se închide.
Natal, capitala statului, pare a fi într-o goană nebună pentru a se transforma în punctul de reper al turismului în această regiune a Braziliei, mai puțin vehiculată. Este un oraș ce a rămas cu amintirea așezărilor pescărești existente aici până nu de mult.
Majoritatea satelor din împrejurimi conservă încă aproape intact specificul și boema locului, cu răsărit de soare la mal de mare și obiecte artizanale lucrate manual peste zi.
În prezent, Natal s-a mai modernizat și a prins oarecum ritmul frenetic al timpurilor noi, păstrând însă adânc înrădăcinate ritmurile tradiționale braziliene, cum ar fi forrô.
Iar aici nu e deloc ciudat să vezi familii care dansează, indiferent de ora zilei. Conform unora, acest stil de dans nu necesită justificare într-o anumită sărbătoare sau un anumit tip de ceremonial, și mai mult decât atât, nu necesită cine știe ce măiestrie în executare.
Singura cerință este aceea de a-ți ridica corpul și apoi a-l lăsa să se miște cum simte. Forrô se dansează oriunde: pe străzi, în case, la petreceri.
Și să știi că spectacolul dansului și al muzicii poate fi mult mai bine apreciat în aceste miniserbări particulare de zi cu zi ale fiecăruia în parte, decât în petrecerile organizate, la dată fixă și în care toată lumea este implicată.
Pentru că văzându-i zi de zi în mediul lor, le poți aprecia și înțelege mai bine această bucurie de viață și acest mod de celebrare a fiecărei clipe… Iar cei din nord-estul Braziliei stăpânesc foarte bine această artă.
Parque de las Dunas Móviles
Deși este un defect major faptul că aceste dune distrug încet malul Atlanticului și evident, contribuie implicit la distrugerea zonei verzi din regiune, spectaculosul deșert de aici îți taie pur și simplu răsuflarea.
Sunt zeci sau sute de munți din nisip care își schimbă forma și poziția în funcție de forța și direcția de bătaie a vântului. Imaginea este pur și simplu de nedescris!
Și tot ce poți să faci este să oprești acel vehicul ușor de manevrat și special conceput pentru zona de aici (numit buggie) și să te uiți fascinat la ceea ce natura îți oferă la scenă deschisă.
Pe de altă parte, te poți duce într-o expediție printre dune, cu rucsacul în spate, soarele deasupra creștetului și nisipul scrâșnind, la fiecare pas, printre dinți.
Natal începe să fie cunoscută și datorită plajelor sale, deși este foarte adevărat faptul că pentru a ajunge la cele mai bune dintre ele, trebuie să știi ce să alegi din multitudinea de plaje existente.
Plaja Praia de Pipa, la o distanță de 85 km de capitală, este una dintre cele mai îngrijite de pe tot litoralul.
Există câteva așezări în zonă, valuri perfecte pentru un surf, delfini care îi însoțesc pe cei ce se aventurează într-o bălăceală în ocean, pub-uri micuțe cu muzică tradițională, pentru cei care vor să petreacă puțin în prag de noapte.
În împrejurimi se află și alte câteva locații care merită văzute, cu atât mai mult dacă preferi să păstrezi puțin distanța de agitația cotidiană.
Cotovelo, Pirangi și Buzios sunt câteva dintre reperele ce trebuie luate în calcul când îți propui o explorare a regiunii.
Ceva mai încolo, la 5 km de Pipa, plaja Praia Tibau do Soul este un adevărat sanctuar ecologic, cu nisip perfect alb.
Nord-estul începe să-și întindă brațele în trezirea sa din lungul somn de până acum. După cum am stabilit deja, este una dintre regiunile cele mai puțin afectate de expansiunea interesului turistic, motiv pentru care este și una dintre zonele cele mai bine conservate de pe coasta atlantică a Braziliei.
Este un loc al dunelor, al plajelor singuratice, al cartierelor vechi, al mănăstirilor coloniale și al ritmului tradițional brazilian forrô, ce poate fi dansat oriunde, oricând, de oricine.
Ce trebuie să știi dacă mergi în Brazilia
Formalități de intrare. Pașaportul este suficient.
Când să mergi: Clima este tropicală. Când la noi este iarnă, Brazilia se bucură de o vară frumoasă. Cu începere din aprilie, urmează o perioadă destul de dificilă de aproape trei luni, cu ploi interminabile.
Monedă. Real-ul este moneda națională braziliană și reprezintă cam 0,43 euro. Cel mai des este folosit dolarul american, pe care poți să-l schimbi la orice hotel sau bancă. Dintre cărțile de credit, doar VISA se bucură de o acoperire bună.
Text de Iulia Bârcă
Foto: hepta.ro