Turism: Parfum de femeie sau Buenos Aires de dimineață

San Telmo, aproape lipit de cartierul La Boca, din Buenos Aires, este tot ce a rămas din primul Buenos Aires, acea urbe care începea să se formeze în secolul al XVII-lea. Un adevărat spectacol pentru ochi și alte simțuri, obligatoriu de bifat o dată-n viață.

Citește și:

Turism: Pernambuco sau Veneția Braziliană

Turism: Bolivia. La Santa Cruz de la Sierra

Este un cartier colonial cu străzi înguste, cu galerii de antichități, biserici din timpuri trecute și piețe de duminică ce atrăgeau mii de persoane.

Concret, târgul care se improvizează în weekend-uri în piața Dorrego este unul dintre cele mai interesante și mai atrăgătoare din oraș.

Pare o mare sărbătoare urbană și spontană, cu o agitație impresionantă de oameni și spectacole de stradă.

Sunt locuri cu pereți îngălbeniți, cu afișe care vorbesc despre dragostea pentru cinematografia anilor 50, cu fotografii ale lui Gardel, Goyenche sau Anibal Troilo și cu o sumendenie de imagini care aduc un omagiu marilor nume din tango sau din box.

În apropiere, se află Reserva Ecologica Costanera Sur, unul din cele mai mari spații verzi, prin care orașul și-a restabilit legătura cu Rio de la Plata.

Există o mică rezervație de animale sălbatice, în special păsări și amfibii, și o mare varietate de arbori și vegetație autohtonă. Aici este locul unde primăria organizează cele mai multe festivaluri de vară.

Din San Telmo se poate ajunge pe jos până în centru. Strada Defensa dă în Piața de Mayo, axa vieții sociale și politice a Argentinei.

Aici au avut loc ultimele manifestații care au schimbat cursul țării și tot aici, în fiecare joi, vin mamele soldaților și civililor dispăruți în timpul dictaturii militare.

Figurile femeilor și eșarfele pictate pe lespezile pieței amintesc de ceea ce a fost. Istoria ultimului secol al Argentinei este marcată de această piață.

Aici se ridică Casa Rosada sau Palatul Guvernului, Cabildo, Catedrala și o mare parte din edificiile cu specific local.

În spatele clădirii prezidențiale, către râu, apare Puerto Madero, una din zonele cele mai bine restaurate ale orașului.

Este vorba despre vechi clădiri portuare construite pentru englezi la începutul secolului trecut, care astăzi sunt restaurate și formează o zonă de coastă înconjurată de restaurante și baruri de lux.

Traversând piața poți ajunge la bulevardul Diagonal Norte și apoi către Obelisc, un imens monolit care marchează axul central al orașului și una dintre imaginile cele mai reprezentative.

Aici, Buenos Aires se umple de afișe, lumini și anunțuri publicitare. De aici pornește Florida, strada pietonală cea mai importantă din oraș și unul dintre locurile prin excelență pentru cumpărături.

 

Broadway-ul Sudului

Dacă pe Broadway se pregătește mult timp un spectacol, se iau în calcul toate detaliile, se analizează rentabilitatea sa și apoi se face scenariul, bulevardul Corrientes oferă atât de multe spectacole, încât ai senzația că ești tot timpul într-unul dintre ele.

Una dintre realitățile cele mai interesante din Buenos Aires ca oraș latinoamerican în conflict permanent cu propria identitate, în relațiile tensionate cu FMI, cu datoriile și multiculturalitatea sa, este nivelul înalt de producție artistică.

Arta e ca un strigăt aici. Corrientes, bulevardul care traversează orașul și întâlnește emblematicul Obelisc, oferă activitate teatrală intensă.

„Sunt multe de spus, se comentează pe stradă, iar aceasta se traduce în creații, opere și reprezentații.

Nu cu mult timp în urmă, Borja Sitja, ultimul organizator al festivalului „Grec din Barcelona, spunea că Buenos Aires, alături de Londra și New York, nu avea neapărat una dintre cele mai mai bune școli de actorie din lume, ci mai degrabă era locul unde se adunau cele mai noi și mai de impact producții teatrale la nivel global. Iar asta se mai simte în oraș și astăzi.

Pe Corrientes ai de ales între teatrul „San Martin, cu o ofertă rafinată, „Mosquito Sancineto, cu improvizația sa actoricească, sau cafeneua „Liberarte.

Nu trebuie să uităm, bineînțeles, zecile de pivnițe și pasaje care s-au transformat în săli de reprezentații și care vin cu noi propuneri.

 

Parfum franțuzesc

La Recoleta este unul dintre cartierele cu cea mai mare putere de cumpărare. Clădirile și galeriile de pe bulevardul Alvear pot fi comparate fără exagerare cu orice colț din Marais-ul parizian.

De fapt, aceasta este zona în care se vede cel mai mult influența arhitecturii și a atmosferei franceze. Piața centrală se numește chiar „Francia și unește mare parte din străzile cartierului.

S-ar putea spune că este unul dintre punctele de artă din Buenos Aires. Aici se află Centrul Cultural Recoleta și Muzeul de Arte Frumoase, două dintre cele mai prestigioase locuri din oraș.

Duminica există un târg artizanal în piață. Aproape de ea, un cimitir care se transformă într-un punct de atracție pentru mulți vizitatori.

Din Recoleta se deschid, de asemenea, porțile unor parcuri și spații verzi care te vor încânta cu parfumul florilor și aerul curat pe care-l respiri.

Dacă mergem în apropierea râului, găsim alt cartier interesant: Palermo Viejo. Mulți îl consideră Soho-ul Buenos Airesului, colțul ales de crema boemei burgheze locale, de la studenții la cinematografie și actori, până la muzicieni și amatori de distracții de noapte. Acesta se află în jurul pieței Julio Cortázar.

Celebrul scriitor și-a trăit aici o parte din viață, iar urmele lui pot fi găsite ușor în orice colț din cartier.

 

Vrei tango? La Palerrrmo…

Palermo este și locul pentru tangoul tânăr. În jurul pieței Cortazar sunt diverse locuri unde tangoul este cuvântul de ordine, iar dintre acestea se detașează „La Viruta, pe strada Armenia.

De-a lungul zilei, cartierul concentrează atracțiile sale în parcurile din apropierea râului, niște spații largi, deschise, ispititoare, cu lacuri artificiale, insulițe, bărci cu vâsle și grădini botanice.

Este vorba de un loc perfect, pe unde în fiecare duminică seara, se poate plimba orice porteño.

Capitala Argentinei este o îmbinare între Parisul secolului al XIX-lea și stilul imigranților italieni, cu actualitatea latino-americană, mult mai expresivă.

Este un exemplu evident că multiculturalismul generează noi și interesante propuneri culturale, lărgește frontierele, anihilează ignoranța și îmbogățește.

Orașul este o hartă de literatură și realitate, cu Borges și fundația lui mitică și cu străzile pline de trecători și vânzători, acei supraviețuitori demni ai economiei spontane.

Buenos Aires își înalță cele două fețe și, de aici, îți arată modul său de a fi, de a se face înțeles și iubit.

Text de Iuliana Alexa

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Locuri minunate pe care să le vizitezi în Mureș
Locuri minunate pe care să le vizitezi în Mureș

Am observat că majoritatea bucureștenilor, atunci când au un weekend prelungit, dau o fugă la Viena sau… cine știe pe unde. Dar România are atâtea locuri frumoase de descoperit! Ia-ți familia și dă o fugă la Mureș, răsfață-te cu plimbări magice în pădure și povești despre trecut.

Citeste
(P) Ce zici de o vacanță în doi, în Malta, Insula de Miere?
(P) Ce zici de o vacanță în doi, în Malta, Insula de Miere?

Profitați de o plimbare pe plajă, pentru a vă relaxa și bucura de timpul petrecut unul cu celălalt. Există o mare albastră, pe o parte, nisip, pe cealaltă, așa că aveți ce face. O baie, un sport acvatic și o repriză odihnitoare de plajă, vă vor suda relația. Iar dacă alegeți o destinație cu de […]

Citeste
O zi prin Thailanda rurală
O zi prin Thailanda rurală

Am fost pentru a patra oară în Thailanda, la distanță de 10 ani de la primele voiaje. Îmi place să variez destinațiile de vacanță, dar și dacă ai vrea să petreci ani de zile, veri (tropicale) la rând într-un loc fără să te plictisești, atunci ai face bine să alegi Thailanda. Pentru că, pur și simplu, în Thailanda nu te plictisești.

Citeste
Turism: Parfum de femeie sau Buenos Aires de dimineață
Turism: Parfum de femeie sau Buenos Aires de dimineață

San Telmo, aproape lipit de cartierul La Boca, din Buenos Aires, este tot ce a rămas din primul Buenos Aires, acea urbe care începea să se formeze în secolul al XVII-lea. Un adevărat spectacol pentru ochi și alte simțuri, obligatoriu de bifat o dată-n viață.

Citeste
Vrei o vacanță urbană? Hai în Chiang Mai.
Vrei o vacanță urbană? Hai în Chiang Mai.

Pentru cei care au întrebări despre locul unde se poate oprganiza o vacanță perfectă, pentru familie sau în cuplu, Chiang Mai este răspunsul.

Citeste
De ce să mergi la spa în Thailanda
De ce să mergi la spa în Thailanda

Thailanda este paradisul spa-urilor și al terapiilor.Dacă vrei revigorare de final de iarnă, te sfătuim să faci o excursie în această țară perfectă pentru turiști.

Citeste