Vrei o vacanță urbană? Hai în Chiang Mai.

Pentru cei care au întrebări despre locul unde se poate organiza o vacanță perfectă, pentru familie sau în cuplu, Chiang Mai este răspunsul.

 

Aflat în partea de nord vest a Thailandei, orașul Chiang Mai este azi un loc viu, zgomotos, poluat și colorat, un nod de plecare către alte destinații thailandeze, dar și un loc unde să poți rămâne vreo câteva săptămâni fără să te plictisești nicio zi.

Ce m-a surprins în Chiang Mai? Mulțimea de occidentali și de australieni. E un oraș foarte prietenos cu expații, mulți tineri blonzi și înalți vin aici, pun pe roate o companie în IT sau își scriu blogurile citite prin toată lumea pe teme de turism sau de mai știu eu ce, rămân câteva luni, au aventuri cu frumoase thailandeze sau cu alte europence decepționate anterior în amor, apoi pleacă mai departe către zări doar de ei știute.

De exemplu, cum am mers eu într-o seară la un meci de muay thai, adică de box thailandez, am văzut că în sală erau majoritari europenii, iar în tribune fetele blonde, de sorginte nord europeană, ca niște zeițe din vreo epopee romantică, își beau tacticoase berea Chang și nu tresăltau deloc la pumnii încasați de tinerii luptători (unii nu mai în vârstă de 17-18 ani).

Thailanda e tânără, plină de energie, într-o frenezie a dezvoltării care lasă adesea în urmă vestigiile istorice și le înghesuie între mall-uri și clădiri înalte.

Țara aceasta este ca o prăjitură în felii: dai la o parte stratul postmodern de lumină crudă, puternică, și găsești lumina caldă și potolită a aurului ce îmbracă vreo statuie, roșul adânc, închis, învechit ca un sirop al interioarelor de temple, verdele smaraldului de pe fața vreunui Buddha (sau al plasticului care imită smaraldul) și iar auriul explodat al exterioarelor care strălucesc tăios în lumina de prânz.

Citește și:

Turism: Chang Rai, în Triunghiul de Aur din Thailanda de nord

De ce să mergi la spa în Thailanda

Ca să ajungi la Chiang Mai vei zbura vreo 5 ore până la Doha, în Qatar, hub-ul de unde avioanele pleacă spre destinații asiatice la fel de pline de minuni.

Eu am avut parte de invitația Autorității Turistice a Thailandei și a Qatar Airways iar experiența zborului a fost aproape de un tratament la spa-ul thailandez (unde nu am mai ajuns pentru că aveam multe alte chestii de făcut la fața locului).

Adică am zburat cu business class… Și când spui business class al Qatar Airways spui șampanie scumpă, un confort mai ceva ca la tine acasă, pijamale oferite de însoțitoarele de zbor pentru că, nu-i așa, nu poți dormi în hainele tale de călătorie, cosmetice Armani în kit-ul de călătorie, și meniu conceput de un chef cu vreo 4 stele pe epoleți. Adică e o experiență în sine.

Mai că nu îți vine să cobori din avion. În fine, la un moment dat chiar trebuie. Amabilitatea și serviabilitea însoțitorilor de zbor sunt proverbiale, aproape că te simți vinovat că nu poți să mai bei și al zecelea smoothie proaspăt pe care ți l-au făcut și oferit cu un zâmbet până la urechi, și te simți prost că în România era frig și burniță când simpaticul indian care a aflat că ești româncă povestește de vizita lui în țara ta de baștină.

Deh, atâta atenție te obligă să fii la fel de prevenitor. Și, pentru cineva care nu poate dormi în avion, oricâte ceaiuri de tei ar fi băut sau minute de meditație ar fi consumat, atenția celor care îți oferă încă o pătură (căci ba mi-e frig, ba mi-e cald…) ajută la o relativă odihnă.

Ah, trebuie să vă povestesc despre business lounge-ul liniei aeriene Quatar aflat în aeroportul Doha. Acest Business Lounge este un popas pentru cei aflați între zboruri lungi, pauze de câteva ore pe care trebuie să le petreacă undeva.

Ei bine, dacă îi ține buzunarul, le pot petrece într-un pat confortabil sau într-un fotoliu de unde își pot supraveghea afacerile prin internet – adică în business lounge.

Atracția acestui loc (după mine) a fost simpatica noastră călăuză (în Chiang Mai am fost un grup de jurnaliști și bloggeri zburători pe cozi de mături), o domnișoară minionă, localnică de prin Qatar, dar sigur educată prin SUA, care vorbea cu un aplomb și o expresivitate despre canapelele de la Business Lounge de parcă ar fi declamat un monolog din Shakespeare.

Pur și simplu îi plăcea ceea ce făcea. Am plecat din acel cuib pentru călătorii obosiți cu dorința secretă de a fi foarte bogată și de a veni măcar odată să zac în el vreo câteva ore privind la avioane…

Odată ajuns în Chiang Mai e nevoie de minim o zi ca să depășești jetlag-ul. Sfatul meu ar fi să nu te culci decât atunci când se face acolo ora ta obișnuită de culcare, chiar dacă simți, până atunci, că pici de somn.

E cel mai scurt drum de la jetlag la un creier fresh: culcă-te la ora ta obișnuită, indiferent de meridianul pe care te afli. E greu, dar merită. Despre ce se poate face în Chiang Mai, într-un articol viitor.

 

 

 

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Locuri minunate pe care să le vizitezi în Mureș
Locuri minunate pe care să le vizitezi în Mureș

Am observat că majoritatea bucureștenilor, atunci când au un weekend prelungit, dau o fugă la Viena sau… cine știe pe unde. Dar România are atâtea locuri frumoase de descoperit! Ia-ți familia și dă o fugă la Mureș, răsfață-te cu plimbări magice în pădure și povești despre trecut.

Citeste
(P) Ce zici de o vacanță în doi, în Malta, Insula de Miere?
(P) Ce zici de o vacanță în doi, în Malta, Insula de Miere?

Profitați de o plimbare pe plajă, pentru a vă relaxa și bucura de timpul petrecut unul cu celălalt. Există o mare albastră, pe o parte, nisip, pe cealaltă, așa că aveți ce face. O baie, un sport acvatic și o repriză odihnitoare de plajă, vă vor suda relația. Iar dacă alegeți o destinație cu de […]

Citeste
O zi prin Thailanda rurală
O zi prin Thailanda rurală

Am fost pentru a patra oară în Thailanda, la distanță de 10 ani de la primele voiaje. Îmi place să variez destinațiile de vacanță, dar și dacă ai vrea să petreci ani de zile, veri (tropicale) la rând într-un loc fără să te plictisești, atunci ai face bine să alegi Thailanda. Pentru că, pur și simplu, în Thailanda nu te plictisești.

Citeste
Vrei o vacanță urbană? Hai în Chiang Mai.
Vrei o vacanță urbană? Hai în Chiang Mai.

Pentru cei care au întrebări despre locul unde se poate oprganiza o vacanță perfectă, pentru familie sau în cuplu, Chiang Mai este răspunsul.

Citeste
De ce să mergi la spa în Thailanda
De ce să mergi la spa în Thailanda

Thailanda este paradisul spa-urilor și al terapiilor.Dacă vrei revigorare de final de iarnă, te sfătuim să faci o excursie în această țară perfectă pentru turiști.

Citeste
Și tu poți fi oaspetele prințului Charles în Covasna
Și tu poți fi oaspetele prințului Charles în Covasna

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la vacanțe, mă gândesc la un peisaj rural. Nu-mi place nici orașul foșnitor, nici mall-urile fără capăt, nici agitația urbană de vreun fel. Și cred că îi semăn în acest spirit Prințului de Wales, mai cunoscut sub numele de Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii.

Citeste