Now Reading
La ce este buna recunostinta

La ce este buna recunostinta

Revista Psychologies

Recunostinta este una dintre cele mai puternice forte din univers. Este forta care ne tine si care ne ajuta sa avem atat un psihic bun cat si liniste sufleteasca. Tot ceea ce suntem si tot ceea ce avem sunt daruri. De aceea este necesara recunostinta si pentru asta trebuie sa invatam cum putem ajunge la acest minunat sentiment.

 

Ce este nemultumirea?

Psihologii au descoperit un fenomen interesant: Nemultumirea creeaza cercuri vicioase din care devine aproape imposibil sa mai iesi – rupturi, frustrari, dureri si vesnice lamentari.

Psihoterapeutul Dmitri Avdeev spunea ca problemele psihice din ziua de astazi sunt direct legate de nemultumire dar si de pretentiile noastre, din ce in ce mai ridicate.

 

Recunostinta este o stare usor de atins?

Desigur, recunostinta nu este la fel de palpabila precum sunt banii, o masina performanta sau o vila – de fapt, nu o poti vedea, mirosi sau atinge – dar, cu toate acestea, recunostinta are o putere mult mai mare de a-ti schimba viata decat toate celelalte lucruri materiale puse impreuna.

Se poate spune ca lucrurile materiale sunt efectul in timp ce recunostinta este una dintre cauzele ce dau sens acestora.

 

Ce este recunostinta?

Dictionarul ne spune ca recunostinta este un „sentiment de recunoastere a datoriei fata de un binefacator; obligatie morala pentru o binefacere; gratitudine”, deci ceva care poate avea un impact real.

Desigur, sunt si alte caracteristici ce pot defini recunostinta:

Recunostinta te face sa incetezi sa mai iei viata ca pe un bun ce-ti apartine. Asta te ajuta sa vezi toate lucrurile bune pe care deja le ai in viata ta.

Recunostinta te face sa te simti mai bine si are acelasi efect si asupra celorlalti, mai ales atunci cand iti acorda ajutorul.

Recunostinta sensibilizeaza si te face sa apreciezi mai mult lucrurile din jurul tau.

Recunostinta este usoara, rapida si simpla si se poate obtine fara prea mult efort. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa fim constienti de ea. Mai mult, ea ne elibereaza de stres.

Recunostinta iti poate modifica punctul de vedere asupra lucrurilor rele din viata ta si te poate iti permite sa-ti schimbi perspectiva asupra oamenilor sau a situatiilor.

Recunostinta ne elibereaza de micile suparari. O persoana plina de recunostinta incepe sa-si priveasca micile suparari ca pe niste lectii din care poate invata ceva util pentru viitor.

Recunostinta este ca dobanda pe care o obtinem pentru banii depusi in banca: cu cat punem mai mult cu atat vom obtine mai mult.

Acestea ar fi cateva definitii ale conceptului de recunostinta. Vedem asadar ca recunostinta ar trebui sa devina atitudinea noastra normala, o rutina obisnuita in viata de zi cu zi.

 

Cum putem obtine starea de recunostinta?

Un exercitiu din psihologia practica ne spune ca pentru a realiza aceasta stare e nevoie sa se faca trei lucruri:

Cutia Recunostintei: Pur si simplu faceti o cutie sau alegeti o caseta pe care sa notati: Recunostinta.

Pe o bucata de hartie scrieti toate lucrurile din viata voastra pentru care sunteti recunoscatori. Pur si simplu incepeti sa scrieti multumirile voastre asa cum va vin in minte.

Puteti imparti lista pe mai multe bucati de hartie precum: recunostinta pentru sanatate, pentru familie sau pentru prieteni.

Puneti apoi listele in cutie. Le puteti scoate afara ori de cate ori va veti simti tristi pentru ca, citind toate lucrurile pentru care puteti fi recunoscatori, instantaneu, starea voastra de spirit se va schimba.

Aratati-va recunostinta discret. Nu asteptati recunostinta altora. In schimb, exprimati-va voi multumirea si aprecierea: in gand, prin cuvantul adresat celuilalt, prin notite sau printr-un e-mail de apreciere.

Dati-le oamenilor daruri de multumire, cadouri ce nu pot fi cumparate din nici un magazin: un pic de timp, un gest sau altceva important pentru voi.

Inlocuiti lamentarile cu recunostinta. Daca sunteti o persoana care se plange frecvent si ii condamna pe ceilalti pentru lucrurile rele din viata sa, incepeti sa lucrati pentru a va gestiona gandurile si emotiile.

Inlocuiti plangerile, etichetarea si condamnarea celuilalt cu acceptarea, recunostinta si aprecierea.

 

Practicarea recunostintei

Acceptati persoanele pentru ceea ce sunt (fiecare om are valoarea sa) iar pentru ceea ce fac, oferiti-le mereu feedback pozitiv de apreciere.

Amintiti-va ca atunci cand ii apreciati pe altii voi va ridicati spiritual. Desi s-ar parea ca celalalt are parte de recunostinta noastra, in fapt, noi suntem adevaratii beneficiari.

Recunostinta nu este un sentiment complicat. Este ceva ce putem face cu totii. Nu suntem recunoscatori atat de des pentru ca uitam, ne concentram doar pe „lucrurile rele” ce se petrec in vietile noastre sau luam lucrurile minunate ca venind de la sine.

Deci, e bine sa ne schimbam viata. Daca o sa pastram mereu in constiinta noastra sentimentul de recunostinta atunci fiecare zi va deveni una de bucurie si de incantare.

 

De Angelica Agachi, psiholog

[email protected]

Tel. 0746.014.567

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top