Modele pozitive

Desi sunt femei puternice si admirate, si eleau trecut prin experienta suferintei. Dar iata cum au stiut sa invete ceva din ea si sa castige seninatate si intelepciune.
Faptul ca sunt femei de succes, ca au o cariera ex­cep­tionala sau o familie im­plinita le recomanda pen­­tru a fi modele. Dar, dincolo de imaginea lor publica pozitiva, aceste doamne se supun aceleiasi conditii, traversand uneori dramele pe care le traversam toti. Insa, in ca­zul lor, acest lucru nu trebuie sa se vada. Ele trebuie sa promoveze o imagine luminoasa, calda, care da incredere. Dar oare sa fie aceasta starea lor de zi cu zi?

Marie Rose Mociornita, Maia Morgenstern, Melania Medeleanu si Dana Deac au fost de acord, in chip excep­tio­nal pentru revista „Psychologies, sa vorbeasca despre felul cum sunt ele in mod real. Ce momente triste au cunoscut, ce crize sau pur si simplu ce „umori negre' le-au incercat si pe ele. Si ce au in­vatat despre ele insele din aceste experiente. Pentru ca nici o experienta negativa nu este pana la capat rea. Ea te poate invata mul­te despre tine insuti. Asa cum spu­nea Jung, „cuvantul fericire si-ar pierde sensul daca nu ar fi echilibrat de tristete. Iata deci cum traiesc femeile care sunt modele sociale bucuria si contrapartea ei normala, omeneasca, tristetea.

Desigur, trairea este influentata de temperamentul fiecareia, de experienta ei, varsta sau relatia pe care a avut-o cu familia. Dar toate aceste doamne vorbesc despre tehnici personale de a vedea viata putin mai roz (cand e cam… gri), dorinta de echilibru interior si valoarea inestimabila a familiei. Iata cum suna farmecul discret al maturitatii…
text de Iuliana Alexa

„Doar Mozart m-a ajutat sa-mi revin
Dana Deac, producator tv

Pana in urma cu 8 ani am trait in utopia vietii fara de moarte a parintilor mei. Cand m-a parasit mama, am intrat intr-o zona gri a vietii mele. Nimic nu mai era bun si frumos, cald si afectuos, lumea nu mai avea aceleasi culori, doar muzica rezona mai puternic si „trecea' de epiderma. Doar Mozart m-a ajutat sa-mi revin, desi pare ciudat. Am ascultat iar si iar Requiemul si Messele pana ce am descoperit in ele forta de a intelege viata, de a trai in lumina. Mi-am aplicat propria terapie prin muzica fara sa-mi explice cineva vreo metoda. De foarte multe ori ne consideram propriul nostru doctor. Stim mai bine ca oricine cand trebuie sa luam antibiotice sau alte hapuri despre care am auzit de la altii.

Trebuie sa va marturisesc ca imi pare rau ca nu am apelat dintru inceput la un psiholog sau la psihoterapeut atunci cand mi-am pierdut mama. As fi iesit mai repede din zona gri si asta fara sa-l parasesc pe Mozart. Tarziu am inteles cat de important este sa te lasi pe mana unui „specialist in suflete'. Cred ca pentru a reveni la o stare pozitiva, sufletul are nevoie de un ajutor specializat. Nici prietenii, nici familia nu ne pot repara definitiv, dar ne pot sustine. Ca autodidact, reusesti intr-un final, dar asta inseamna timp consumat. Important este sa mergi la omul care stie sa faca reparatiile in profunzime si acela este psihoterapeutul. Dar am depasit momentul.

Cat despre cum ma pozitivez zi de zi, iata ce cred: In fiecare dimineata, simplul fapt ca ne trezim ne provoaca un stres considerabil si asta pentru ca odata cu deschiderea ochilor derulam mental lista cu ce avem de facut in ziua care tocmai incepe. Pana sa ajungem in trafic mai trecem si prin alte stresuri marunte. Cand pasim in birou sau in locul in care muncim suntem deja epuizati mental. Tehnicile pe care incerc sa mi le aplic dimineata sunt simple si incep cu respiratia profunda, eliberatoare, continua cu cateva miscari de stretching, bineinteles totul sustinut de muzica. Inchei cu o rugaciune. Incercati si voi acasa si veti simti pace in suflet, iar pe fata veti vedea un zambet firesc pe care nu l-ati fi banuit a fi al vostru.

Pentru a reveni la o stare pozitiva, sufletul are nevoie de ajutor specializat

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2 3 4
Comentează și tu
Recomandări
Simona Voicescu: Masculinitatea nu înseamnă agresivitate, feminitatea nu înseamnă slăbiciune
Simona Voicescu: Masculinitatea nu înseamnă agresivitate, feminitatea nu înseamnă slăbiciune

Simona Voicescu este juristă și luptă pentru victimele violenței domestice. Am ales-o pentru coperta Psychologies pentru că se împlinește un an de la #metoo și vrem să discutăm despre valul acesta, și pentru că femeile ca ea trebuie să devină reperul altor fete și femei. Împreună putem schimba paradigma și putem face lumea mai prietenoasă pentru oricine, femeie, bărbat sau copil.

Citeste
Mirela Oprișor - Fiecare cuplu e diferit. Dar cred că îți trebuie mult umor și răbdare...
Mirela Oprișor – Fiecare cuplu e diferit. Dar cred că îți trebuie mult umor și răbdare…

Pe Mirela Oprișor o știm din rolul Aspirinei din serialul Las Fierbinți, făcut de PRO TV. O femeie simpatică și caldă, amatoare de simplitate, pentru care celebritatea e doar un pretext de a chema oamenii să audă mesajul ei, nu un scop în sine. O filozofie bună de luat cu împrumut.

Citeste
5 scriitoare despre lectură, literatură și viață
5 scriitoare despre lectură, literatură și viață

În lumea aceasta plină de vedete de televiziune, noi ne-am gândit că trebuie să le promovăm pe cele din bibliotecă. Sau, în fine, pe cele care au stat mult acolo (și mai stau încă). Într-o lume de Kardashians, să mai vedem ce au de spus și doamnele intelectuale, scriitoarele…

Citeste
Modele pozitive
Modele pozitive

Desi sunt femei puternice si admirate, si ele au trecut prin experienta suferintei. Dar iata cum au stiut sa invete ceva din ea si sa castige seninatate si intelepciune.

Citeste
Monica Petrică - Îmi păstrez partea ludică, inocența sufletului, copilul interior
Monica Petrică – Îmi păstrez partea ludică, inocența sufletului, copilul interior

Este prim-balerina Operei Naționale. Are o grație care nu e doar de ordin fizic. Până și felul cum articulează consoanele, cu fraze ca niște piruete, este grațios. Monica Petrică vorbește, în cele ce urmează, despre balet și filozofia ei de viață.

Citeste
Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu - „Lider este cel care influențează în bine viața altora“
Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu – „Lider este cel care influențează în bine viața altora“

Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu sunt fondatorii proiectului MagiCAMP, tabăra dedicată copiilor cu afecțiuni oncologice, de care se bucură anual tot mai mulți copii pe care viața nu i-a răsfățat. Amândoi muncesc pe brânci, se luptă cu sistemul, cu reglementările nefericite ale statului, dar spun că e cel mai semnificativ lucru din viețile lor.

Citeste