Now Reading
Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Revista Psychologies

Esti insarcinata sau planuiesti sa faci un copil? Iata care este conduita alimentara adecvata pentru aceasta perioada.

 

Slabitul…

… daca este necesar, trebuie sa se faca intotdeauna inainte de a ramane insarcinata. In caz de greutate supraponderala, e de dorit sa scapi de cat mai multe kilograme inainte de sarcina, pentru a evita sa te stabilizezi la aceasta greutate dupa ce nasti, dar mai ales pentru a preveni complicatiile, atat pentru bebelus, cat si pentru tine (hipertensiune arteriala, diabet gestational, eclampsie).

 

Sfaturi nutritionale

Alimentatia  trebuie aleasa astfel incat sa aduca nutrientii necesari, repartizati armonios de-a lungul intregii zile.

Nu e nevoie sa mananci cat pentru doi. In schimb, e nevoie de un efort pentru a manca de doua ori mai bine.

Asigura-te ca ai un aport corect de proteine animale (carne, peste, oua, lactate), dar si de proteine vegetale (alimente complete, leguminoase, derivate din soia). Proteinele asigura buna dezvoltare a bebelusului.

Mananca ficat o data pe saptamana, pentru a preveni riscul unei intoxicatii cu vitamina A. Evita carnea negatita, gen tartar, crustaceele si scoicile (din cauza riscului crescut de infectii).

Consuma un iaurt pe zi (maximum doua), precum si diferite tipuri de cascaval. Laptele si produsele lactate nescurse sunt de evitat. Alte alimente care contin calciu sunt: drojdie de bere, oua, migdale etc.

Pentru un aport corect de fluor, bea apele minerale care il contin.

Daca nu ai suficient fier in organism risti anemia, oboseala sau vulnerabilitatea in fata infectiilor. Contin fier: carne, leguminoase, fructe uscate, oua.

Carenta de acid folic (vitamina B9) poate determina malformatii ale fatului. Contin acid folic: drojdia de bere, germenii de grau si leguminoasele.

Fibrele previn constipatia. Consuma regulat fructe, cruditati, legume verzi, salata, cereale complete si leguminoase.

Bea suficienta apa pentru a evita deshidratarea, pentru a favoriza tranzitul intestinal si a preveni infectiile urinare. Alcoolul trebuie evitat, fiind periculos pentru bebelus, chiar si in cantitate redusa.

Nu lua medicamente sau suplimente alimentare fara recomandarea medicului.

Mananca variat. Fatul percepe gusturile inca din luna a patra de sarcina. Cu cat descopera din pantecele mamei mai multe gusturi, cu atat ulterior diversificarea alimentara va fi mai usoara.

Renunta la fumat. Tutunul este periculos pentru fat, la nastere bebelusul poate avea o greutate prea mica, iar riscul de moarte subita a sugarului este mai mare.

 

Atentie la tipul de dieta

O pierdere in greutate preconizata dupa principiile hipocalorice obisnuite este periculoasa, pentru ca atrage dupa sine carente importante de vitamine, saruri minerale si oligoelemente, intr-un moment in care organismul are de doua ori mai multa nevoie.

 

Luarea in greutate

Sunt cazuri de femei insarcinate care iau in greutate intre 15 si 20 de kilograme, fara ca acest lucru sa fie justificat. In mod normal, in timpul sarcinii o femeie ar trebui sa se ingrase cu aproximativ 8 kilograme.

 

Retentia de apa

Luarea in greutate poate fi si rezultatul unei retentii excesive de apa, asociata uneori cu edeme generale, legate de probleme de circulatie venoasa. In astfel de cazuri se impune supravegherea medicala, intrucat aceasta situatie poate ascunde o hipertensiune arteriala sau prezenta albuminei in urina.

 

Luarea in greutate apreciata in functie de greutatea initiala…

… tinand cont de dimensiunile mamei. O femeie care are 1,5 m si 60 kg nu trebuie sa ia mai mult de 8 kg in timpul sarcinii. O femeie de 1,75 m si 52 kg se va putea ingrasa cu 15 kg fara probleme, pentru ca, initial, avea rezerve prea mici. De altfel, dupa nastere va da jos foarte usor aceste kilograme in plus.

 

Alaptatul

Favorizeaza pierderea de grasimi excesive. E ca si cum organismul ar pompa rezervele pe care le-a facut. Asadar, mama care ii da copilului sa suga va reveni mai usor la greutatea de dinainte de nastere.

 

Autor: Medic gastroenterolog Elena Capcelea

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top