Now Reading
Alimentatie acida versus alimentatie bazica

Alimentatie acida versus alimentatie bazica

Daca nu stiai, exista o alimentatie acida si una bazica. Iar pentru a evita efectele negative ale celei acide, este recomandat sa inveti sa controlezi „echilibrul acidobazic“.

 

In viata, totul tine de echilibru

Exista echilibru intre noapte si zi, intre activitate si repaus, intre prevenire si combatere. La fel, si in cazul echilibrului chimic din organism.

Organismul nostru functioneaza intr-o maniera optima daca pH-ul este de 7,4 sau usor bazic. Or, una dintre consecintele stilului de viata modern este ca mediul nostru celular devine din ce in ce mai acid, iar noi avem tendinta sa-i accentuam aciditatea.

Un Ph neutru este de 7 si el indica forta de echilibru intre acizi si alcaline. Intre 7 si 0, aciditatea este din ce in ce mai mare. Peste 7, alcalinitatea creste.

Majoritatea oamenilor care traiesc in mediul urban se confrunta cu efectele negative ale unei alimentatii prea acide.

Aceasta problema ar putea fi evitata daca s-ar reveni la un stil de viata simplu, fara stres si poluare, si la o alimentatie riguroasa excluzand dulciurile, cerealele si proteinele. Or, din pacate, acest proiect nu pare deloc realist.

 

Un organism care functioneaza lent

Daca celulele noastre traiesc intr-un mediu dezechilibrat, ele vor functiona mai putin bine si vor sfarsi prin a se uza sau degenera.

Numeroase afectiuni sunt legate de aceasta problema de aciditate: carii, caderea parului, uscarea pielii, lipsa de energie, oboseala, deprimare persistenta, artroza sau osteoporoza.

Mediul inconjurator si alimentatia declanseaza in mod firesc prezenta acizilor in organism, dar acesta este capabil sa ii neutralizeze.

Totusi, cand aceasta aciditate devine excesiva, trebuie pus in aplicare un sistem de aparare si mai performant.

Dupa o regula simpla de chimie, un acid plus o baza egal un element neutru. Pentru a lupta impotriva acestei aciditati, corpul trebuie sa „arunce in lupta” elementele bazice de care dispune, adica rezervele minerale.

In special oasele contin calciu, potasiu, magneziu si minerale bazice, singurele care pot sa neutralizeze un asemenea dezechilibru.

 

Reechilibreaza-ti alimentatia

Decat sa ne lasam sistemul osos si tesuturile sa se topeasca precum zapada la soare, mai bine sa incercam sa limitam aceasta productie excesiva de acizi.

Cel mai important si cel mai simplu este sa fii atenta la alimentatie. In primul rand limiteaza dulciurile si alte bauturi industriale dulci (cele pe baza de cola au un pH de 2,4 – mult prea acid).

De asemenea, evita excesele de cafea, de ceai negru, de materii grase (industriale, ca uleiurile rafinate sau margarina). Nu face abuz nici de carne, peste sau cereale.

Compenseaza mancand alimente bazice: cartofi, banane si toate legumele verzi si colorate care, sistematic, ar trebui sa fie prezente la orice masa cu proteine.

 

Alimente ce trebuie consumate mai rar

Anumite alimente duc la producerea acizilor. Din acest motiv este recomandat fie sa limitezi consumul lor, fie sa il compensezi in permanenta prin alimente bazice.

In lista produselor care cresc aciditatea se incadreaza  pestele si fructele de mare, ouale, pastele, uleiurile rafinate (ca uleiul de arahide) sau intarite (margarina hidrogenata).

Tot aici isi gasesc locul si branzeturile, iaurturile indulcite, carnea, cerealele, painea, leguminoasele, zaharul alb, dulciurile, bauturile industriale indulcite, apa gazoasa, cafeaua, ceaiul negru sau vinul.

 

Alimente ce pot fi consumate des

Acestea sunt bazice si compenseaza elementele ce duc la producerea acizilor. Pe lista regasim legumele verzi si colorate ca morcovul (cu exceptia tomatelor), cartofii, bananele, castanele si porumbul.

Sunt recomandate si migdalele, nucile de Brazilia, branza alba, smantana, laptele si iaurturile de soia, fructele uscate bio (in afara de cele care sunt acide la gust, cum ar fi caisele sau merele).

Chiar si apele minerale sunt bazice (de tip Evian), maslinele negre in ulei, avocado, zaharul integral, precum si uleiurile presate la rece.

 

Diferente de metabolism

Unele persoane metabolizeaza greu sub­­stantele glucide si se imbolnavesc de diabet. Pentru altele, problema este sarea si de aceea retin apa.

Acelasi principiu pentru acizi: cei care le metabolizeaza greu sufera mai mult decat altii de acidoza.

Aceasta problema metabolica ar fi una dintre cele mai raspandite (sufera de ea in jur de 20% din populatie), dar si una dintre cele mai putin cunoscute.

Pentru a o intelege, trebuie sa sesizezi diferenta dintre un aliment acid (ca lamaia) si un aliment care duce la producerea acizilor. Primul este acid cand il gusti, dar nu neaparat in stomac.

Al doilea nu da in mod necesar o senzatie de aciditate cand este consumat, dar elibereaza acizi in timpul digestiei si ne polueaza corpul.

In mod firesc, absorbtia unui aliment acid (un fruct sau un suc de la­maie) antreneaza oxidarea naturala in timpul digestiei si produce, in final, un efect bazic – deci, be­­nefic.

La persoanele cu un metabolism lent, acizii acestor fructe nu sunt nici oxidati, nici transfor­mati. Ei vor avea acelasi efect asupra organismului ca si alimentele care duc la producerea acizilor.

 

Ajuta-ti corpul

Nu este suficient sa actionezi numai prin alimentatie. Oboseala, surmenajul, lipsa exercitiului fizic duc de asemenea la transformarea in acizi. Pentru a ajuta corpul sa elimine substantele acide care il tin prizonier, exista mai multe strategii.

O buna modalitate de a te elibera de acesti acizi consta in arderea lor la nivel celular, gratie unui aport important de oxigen: sportul practicat intr-un mod sustinut este ideal.

Compenseaza cu preparate ce se gasesc in farmacii si contin amestecuri de minerale bazice, excelente bariere impotriva acizilor in circulatie. Mult mai bine decat sa ne lasam oasele sa preia aceasta sarcina.

Anumite plante medicinale diuretice (anghinarea, cozile de cirese, urzica) stimuleaza rinichii, esentiali in eliminarea acizilor.

Transpiratia de la nivelul pielii ajuta organismul sa evacueze ceea ce il polueaza. Intra intr-o baie in jur de 37° C, apoi adauga apa calda pentru a mari temperatura, pana cand atinge pragul tau de toleranta (intre 39 si 42° C).

Trebuie sa te simti destul de bine incat sa poti ramane acolo un sfert de ora. Un repaos de o jumatate de ora dupa baie permite organismului sa isi regaseasca echilibrul.

Poti sa faci o asemenea baie in fiecare seara timp de doua-trei saptamani sau macar la doua zile, atat timp cat vei simti nevoia.

Odata ce integrezi aceste ritualuri in ritmul tau cotidian, vei vedea ca pielea si parul tau vor straluci de sanatate, ca rezisti mai bine la oboseala si la stres, dar si ca timpul trece mai usor peste corpul tau…

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top