Now Reading
Alimente pentru o memorie mai bună

Alimente pentru o memorie mai bună

Avatar photo

Uiți des unde ai pus cheile de la casă, dacă ai plătit sau nu anumite facturi? Unele sarcini de la serviciu parcă ți se șterg din minte? Ce e de făcut? Ajută-ți memoria cu alimentele potrivite!

Zona din creier responsabilă cu memoria se numește hipocamp. Fără dubiu, memoria este una dintre cele mai importante abilități umane, care ne ajută să călătorim cu mintea în timp, abilitate ce ne-a asigurat supraviețuirea ca specie și ne-a plasat în vârful lanțului trofic, deoarece, cu ajutorul ei, în ADN-ul nostru au rămas stocate informații referitoare la alimentele comestibile.

Pentru a funcționa, la fel ca și mușchii, creierul are nevoie de nutrienți, iar dacă ar trebui să definim într-un singur cuvânt alimentația care ne ajută să avem o memorie bună, acela ar fi „varietate“.

Citește și:

5 mituri despre slăbit

Alimentația sănătoasă recomandată după naștere

Peștii cu carnea bogată în grăsimi sănătoase, cum sunt somonul de captură, sardinele (peștele cel mai bogat în Omega 3 și cel mai ieftin, de altfel), heringul și macroul asigură o parte din doza de acizi grași esențiali pentru o bună funcționare cognitivă.

Semințele crude de dovleac, de in, nucile și uleiurile extravirgine extrase din aceste alimente sunt alternativa vegetală, sursă sănătoasă, din natură, de Omega 3.

Vitamina C, care se află în coacăzele negre, cătină, măceșe, broccoli, ardei roșu, citrice, pătrunjel, este asociată cu prevenirea îmbătrânirii și a degenerării la nivel cerebral.

Fructele și legumele de culoare mov-violet (prune, vinete, smochine, struguri negri, varză roșie, afine) conțin antocianine, antioxidanți puternici la nivel celular, care îmbunătățesc și întârzie pierderea memoriei pe termen scurt.

Cerealele integrale oferă creierului energia necesară, fără de care nu poate funcționa la fel ca orice alt organ din corp. Alimentele integrale păstrează nivelul glicemiei constant, eliberează energia treptat, pe tot parcursul zilei, fiind astfel un combustibil eficient și pentru creier.

 

Ajută-ți copilul să aibă o memorie mai bună

Copiii sunt adulți în miniatură. Ei trebuie învățați de timpuriu despre ce înseamnă echilibru, prin puterea exemplului, explicații logice și adaptate vârstei, prin implicarea activă în stilul de viață a familiei.

Nu condiționați („Primești ciocolată după ce termini ciorba“), nu recompensați („ai voie la desene pentru că ai mâncat tot din farfurie“), ci vor primi și aplica informațiile prin dreptul de a alege din alimentele sănătoase puse la dispoziție de adulții din jur – părinți, bunici, mătuși, bone etc.

Astfel, pentru a dezvolta o memorie bună, pentru a face față provocărilor din ce în ce mai solicitante de la școală, meniul celor mici ar trebui să aibă următorii piloni.

Copiii (și adulții) care mănâncă micul dejun au performanțe academice mai bune și mai puține probleme comportamentale decât cei care sar peste prima masă a zilei.

Ouăle ecologice (care ajută la dezvoltarea memoriei), untul de arahide neîndulcit (cu vitamina E, care protejează membrana celulelor nervoase), pâinea și tortilla din făină integrală (sursă de energie pentru creier), fulgii de ovăz (care „hrănesc“ creierul și îl ajută să funcționeze la capacitate maximă), lactatele integrale (pline de proteine și carbohidrați, sursa preferată de energie pentru creier), sardinele (bogate în Omega 3 și bun înlocuitor pentru mezeluri) sunt alimente care nu trebuie să lipsească de la micul dejun.

Legumele colorate (roșii, cartof dulce, dovleac, morcovi, spanac, broccoli, dovlecel) sunt bogate în antioxidanți, care păstrează sănătatea celulelor cerebrale.

Pentru mofturoși, pot fi ascunse în piureuri, sosuri fierte pentru paste, brioșe, supă-cremă. Nucile, migdalele, alunele de pădure, nucile caju și nucile de macadamia, aliați ai sistemului cardiovascular, ajută și la asigurarea unei bune circulații a sângelui la nivel cerebral, element important pentru memoria bună pe termen lung.

Carența de fier este deficiența nutrițională cel mai des întâlnită în lume și este asociată, printre altele, cu performanțe școlare slabe.

Fierul se găsește în carnea roșie, în organe, fasole, salate cu frunze verzi, legume verzi. Pentru o absorbție eficientă în organism, alimentele bogate în fier trebuie consumate împreună cu alimente bogate în vitamina C sau cu cele acide (suc de lămâie sau oțet în salate, suc de roșii în tocănițele cu carne sau legume).

 

Cum combatem demența (Alzheimer)

La fel ca restul corpului, și creierul este supus procesului de îmbătrânire și deteriorare. Capacitatea de a forma și păstra amintiri depinde de sănătatea celulelor din creier.

Boala Alzheimer este o formă severă de demență care afectează hipocampul –așa cum spuneam mai devreme, acea zonă din creier responsabilă cu memoria.

Încă nu se cunoaște cauza exactă a apariției sale, dar studiile recente concluzionează că boala Alzheimer este asociată cu anumite alegeri de viață nesănătoase.

Dieta plină de alimente procesate, sărace în grăsimi sănătoase, bogate în zahăr, îndulcitori și făină rafinată, precum și sedentarismul, aspecte care, să fim sinceri, conturează viața omului modern, par a fi principalele cauze pentru apariția acestei boli.

Soluția vine din echilibru și normalitate, din prevenție realizată cu alimente curate și integrale, care cresc în natură, nu în rafturile magazinelor.

Alege legume și fructe de sezon și, pe cât posibil, locale: nuci, alune, migdale și semințe crude, carne provenită de la animale crescute fără hormoni și antibiotice, grăsimi sănătoase din avocado, măsline, lactate integrale, uleiuri presate la rece.

Studiile au demonstrat că flora intestinală (ansamblul bacteriilor care ne populează sistemul digestiv, denumit microbiom) ne dictează comportamentul și este asociată cu sănătatea creierului.

Un experiment pe șoareci infestați cu toxoplasmosa gondii (parazit intracelular care are drept gazdă preferată pisica) a demonstrat că rozătoarele au dezvoltat o atracție pentru pisici, lăsându-se mâncate de bunăvoie, în loc să își folosească instinctul de supravietuire și să fugă.

Astfel, pentru a preveni apariția bolii Alzheimer și a degenerării cognitive, este esențială grija pentru digestia funcțională.

Alimentele prietene cu sistemul digestiv sunt cele bogate în pro și prebiotice: murături, iaurt, kefir, aluaturi cu maia, kombucha, miso, varză murată, andive, ceapă, praz, anghinare, sparanghel, usturoi.

În același context, alimentele bogate în fibre asigură un tranzit intestinal eficient, care permite absorbția vitaminelor și mineralelor: orez integral și sălbatic, pâine și paste din făină integrală, legume și fructe, salate cu frunze verzi, semințe de in crude și râșnite, precum și semințe de chia hidratate.

 

De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață, membru în Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă, fondator iHealth, ambasador Food Revolution, program inițiat de Jamie Oliver. Specializată în alimentația copiilor și adolescenților, alimentația femeii însărcinate, diete în funcție de diverse afecțiuni, inițiere în metode de gastrotehnie, alimentația sportivilor, întocmirea meniurilor în școli și grădinițe. [email protected], www.ihealth.com.ro.

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top