Now Reading
Carnea nu e un dusman

Carnea nu e un dusman

Avatar photo

Mai mult sau mai putin carnivori, acest aliment este esential organismului nostru, fiind o sursa importanta de nutrienti. Dr. Bogdan Guinea ne sfatuieste cand si ce tipuri de carne sa mancam.

 

Desi exista multi adepti ai meniului vegetarian, ce beneficii are carnea?

Bogdan Guinea: Este de recomandat sa consumam atat carne, cat si vegetale. Nu putem sa vorbim doar de consumul de carne, deoarece tot ceea ce organismul are nevoie pentru „a se pastra in forma“ se gaseste, in egala masura, in alimentele de origine animala si in cele de origine vegetala. Ne referim aici la proteine, esentiale pentru buna functionare a diferitelor aparate si sisteme. Proteinele de origine animala contin toti aminoacizii necesari organismului – muschilor si organelor. Pe de alta parte, carnea este o importanta sursa de fier, usor asimilabil. Cu toate ca aceste proteine de origine animala ne sunt necesare, cand consumul de carne este exagerat, putem dezvolta anumite afectiuni.

 

In functie de anotimp, este recomandat sa consumam anumite tipuri de carne?

B.G.: Metabolismul uman poate fi influentat de anotimp. Se stie ca frigul inhiba centrul satietatii din creier si stimuleaza centrul foamei, iar caldura stimuleaza centrul satietatii si inhiba centrul foamei. Asa se explica de ce uneori, in perioadele friguroase, ne creste apetitul. Nu exista o regula anume conform careia se consuma doar un anumit tip de carne ori se exclude proteina animala din dieta, in functie de anotimp. Insa, pentru a satisface necesitatile organismului recomand, primavara, consumul de carne slaba, cum ar fi cea de pui, vita slaba, curcan si peste. Acestea se digera relativ usor in comparatie cu alte tipuri de carne. Vara, atunci cand apetitul, per ansamblu, scade si digestia este mai greoaie, reducem si carnea, indreptandu-ne in special spre carnea de peste si fructele de mare: pastrav, salau, dorada, ton – si mai rar, dar nu exclus – somonul, midii, calamar, caracatita. Toamna, cand temperaturile incep sa scada, reintroducem tipurile de carne din timpul primaverii. In anotimpul rece, iarna, atunci cand pentru unii dintre noi apetitul creste, satisfacerea unor pofte culinare nu trebuie sa fie tabu. Insa, mare atentie: consumul carnii poate determina aparitia kilogramelor in plus, in special daca vom consuma frecvent carne de porc si de oaie, pe care este bine sa le mancam de maximum doua ori pe saptamana.

 

Daca vrem sa ne pastram silueta si sa mancam sanatos, in ce combinatii putem servi friptura?

B.G.: Respectand cateva reguli esentiale, putem sa consumam carne intr-un mod sanatos. Se recomanda consumul carnii de pui, curcan, vita slaba si peste. Toate acestea insa nu se vor prepara prajite. Evitam, pe cat posibil, folosirea uleiului in prepararea carnii. Metodele indicate sunt: la gratar, la cuptor, prin fierbere sau la aburi. Referitor la combinatiile pe care le vom alege in farfurie alaturi de carne, excludem orezul si cartoful. Pentru a ne pastra silueta, carnea o putem combina doar cu legume si, de preferinta, la masa de pranz, nu seara.

 

Care este aportul zilnic de carne de care are nevoie organismul nostru?

B.G.: Carnea este o sursa importanta de proteine, vitamine si minerale, insa excesul de carne poate determina aparitia unor afectiuni nedorite, prin asimilarea de grasimi saturate. De exemplu, un barbat adult are nevoie de aproximativ 60 de grame de proteine zilnic, iar o femeie – de aproximativ 45 de grame. Tradus in cantitate de carne, se recomanda sa nu depasim 200 de grame de carne slaba intr-o zi, insa aceasta nu zilnic, deoarece, pe langa carne, dieta trebuie sa fie compusa si din legume si fructe. Ca nutritionist, recomand consumul a 200 de grame de carne slaba (pui, curcan, vita slaba, peste) o data la doua zile.

 

In functie de varsta, exista restrictii?

B.G.: Este foarte posibil ca dupa o anumita varsta sa apara anumite afectiuni, cum ar fi dislipidemia sau bolile cardiovasculare. La 50 de ani, nu trebuie neaparat sa ne schimbam dieta, deoarece aceasta trebuie sa fie echilibrata pe tot parcursul vietii. Pentru cei care au facut excese si au afectiuni de genul celor enumerate mai sus, consumul de carne grasa va trebui exclus din dieta si inlocuit cu carnea slaba, cum ar fi pestele, carnea de curcan, prepelita. Nu este recomandata privarea de anumiti aminoacizi esentiali aflati in carne, insa trebuie avuta in vedere patologia aferenta varstei.

 

Exista afectiuni fizice/boli care impiedica ori reduc consumul de carne?

B.G.: Cum spuneam, persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare. Dislipidemia sau cresterea valorii colesterolului este intalnita din ce in ce mai des in randul populatiei din Romania si aceasta, deoarece dieta noastra este axata pe consumul excesiv de carne si al derivatilor din carne. Mezelurile si derivatele din carne sunt contraindicate, mai ales persoanelor ce sufera de guta.

 

Femeile insarcinate sau care alapteaza ce recomandari pot primi legat de consumul de carne?

B.G.: Femeile gravide nu ar trebui sa evite sau sa excluda carnea din alimentatie. Se va diminua, pe cat posibil, consumul de carne grasa, porc, oaie si se va pune accentul pe carnea de curcan, prepelita si peste. Atat mama, cat si fatul au nevoie de proteine animale si de aceasta sursa importanta de fier. Mamicile care alapteaza ar trebui si ele sa consume carne slaba si carne de peste.

 

Alimentatia copiilor ce tipuri de carne ar trebui sa contina?

B.G.: Din momentul in care in dieta copiilor se poate introduce carnea, aceasta trebuie sa fie, in primul rand, neprocesata. Carnea proaspata de curcan, prepelita, peste este indicata in dieta copilului, insa nu trebuie facute excese.

 

In curele de slabire este recomandat consumul de carne? Si ce tip?

B.G.: Cura de slabire nu trebuie sa fie o frustrare pentru nicio persoana care o urmeaza. De aceea, dieta de slabit consta in reducerea numarului de calorii si nu in excluderea carnii si, implicit, a mineralelor si proteinelor. Carnea slaba este inclusa in dieta si recomand a fi consumata, sub indrumarea unui specialist, doar la masa de pranz.

 

Putem concluziona ca exista unele tipuri de carne mai toxice, care nu fac tocmai bine organismului?

B.G.: Carnea daunatoare este continuta de alimentele procesate, precum mezelurile. Carnea grasa in exces poate dauna, provocand afectiuni grave cardiovasculare (carnea de porc). De asemenea, nici carnea prajita nu este buna, prin continutul mare de ulei. Carnea gatita la gratar cu carbuni prezinta riscul aparitiei cancerelor gastrice, din cauza trecerii unei cantitati de hidrocarburi din carbune in carne – fumul degajat.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top