Now Reading
Care este diferența dintre apa plată și apa minerală

Care este diferența dintre apa plată și apa minerală

Avatar photo

Apă minerală? Plată? Carbogazeificată? Poate că nu ne întrebăm prea des despre aceste diferențe, însă ar trebui să o facem. Câteva lămuriri ne oferă domnul inginer Nicolae Șarvari, de la Borsec.

 

Care sunt parametrii unei ape minerale de calitate? Dar ai apei plate?

Inginer Nicolae Șarvari: Toate apele minerale naturale sunt, teoretic, de cea mai bună calitate. Apa minerală naturală este singurul aliment care necesită o recunoaştere oficială, atât la nivel naţional, cât şi european.

Această recunoaştere reprezintă o procedură complexă, care acoperă, teoretic exhaustiv, certificarea întregului proces, natural + tehnologic: de la formarea sursei de apă din subteran şi până la sticla capsulată/etichetată care ajunge la consumatorul final.

Citește și:

Obiceiuri alimentare pe care le putem schimba… în cuplu

Autosabotare: Motive psihologice care ne împiedică să slăbim

Bineînţeles, apele minerale naturale au caracteristici de definire comune, dar ele sunt, în acelaşi timp, individualizate, datorită chimismului, originii, gradului de puritate originară, etc. diferite/specifice.

Nu există două ape minerale naturale identice. Asemănătoare, da. Calităţile unei ape minerale naturale sunt puse în evidenţă de fiecare consumator în funcţie de compatibilitatea în timp a organismului sau cu acea apă consumată, sau de scopul pentru care este utilizată apa (hidratare, aport de minerale, prepararea hranei, compatibilitatea cu alte alimente sau vinuri consumate, efecte benefice sănătăţii).

Apele minerale naturale pot fi folosite şi ca suplimente alimentare naturale, luând în considerare chimismul apei consumate şi modul cum se consumă apa respectivă (periodicitate/cantităţi).

Acest lucru este valabil numai la apele minerale naturale, deoarece, dintre apele de consum alimentar, sunt singurele care au chimismul stabil în timp.

 

Îmbutelierea apei în plastic nu îi afectează calitatea acesteia?

Ing. N. Ș.: Este de preferat consumul apelor – şi nu numai –, din ambalaje de sticlă. Utilizarea pet-urilor la îmbuteliere este aleasă din motive în special comerciale, de siguranţă şi de confort, concomitent cu obţinerea unei calităţi de ambalare care satisface toate condiţiile actuale (sanitare, de igienă şi de păstrare a caracteristicilor iniţiale a apei îmbuteliate), respectând recomandările de depozitare şi termenul de valabilitate. De subliniat aspectul, foarte important, că pet-urile, la modul general, sunt de unică folosinţă!

 

Care sunt condiţiile de mediu care fac ca particulele de plastic să afecteze apa şi cum?

Ing. N. Ș.: Lumina şi/sau temperatura pot favoriza o eventuală reacţie între apă şi ambalaj. Calitatea pet-ului este, de asemenea, importantă. În cazul depozitării corecte, apa nu este afectată de ambalajele produse calitativ în mod corespunzător.

 

Există contraindicaţii pentru apele minerale?

Ing. N. Ș.: Pentru apele minerale naturale folosite de organisme sănătoase, nu. Pentru organisme cu afecţiuni, contraindicaţiile pot fi, în funcţie de chimismul apei, similare alimentelor contraindicate în dieta recomandată de medic/nutriţionist.

Pentru apele minerale medicinale, posibil – da. De aceea, acestea se consumă numai la recomandarea medicului.

 

De ce este Aquatique bună pentru bebeluşi?

Ing. N. Ș.: Apa se foloseşte, în cazul bebeluşilor, pentru prepararea laptelui praf, a supelor, piureurilor sau ca atare, pentru suplimentarea aportului de lichide.

Cantităţile necesare de minerale şi săruri pentru dezvoltarea bebeluşului provin din laptele matern şi/sau laptele praf.

De aceea, rolul apei este de rehidratare a organismului, iar în această situaţie principala calitate a apei trebuie să fie puritatea microbiologică şi chimică, în condiţii de mineralizatie scăzută.

Apa minerală naturală Aquatique are o puritate originară excepţională, este o apă cu un conţinut scăzut de minerale şi sodiu, foarte scăzut de azotaţi, cu o duritate ideală pentru cosum uman, motive care o recomandă pentru prepararea hranei şi consumul ca atare de către bebeluşi.

Această recomandare a fost atestată clinic de Institutul „Alfred Rusescu“ şi confirmată de Societatea Română de Pediatrie.

 

De ce diferite ape minerale au diferite gusturi?

Ing. N. Ș.: În funcţie de procesele suportate în formarea apei în subteran – respectiv, roci străbătute, condiţii de timp, temperaturi, presiuni, gaze întâlnite, etc. –, apa va avea, în final, o anumită mineralizare, care reprezintă caracterizarea chimică a acelei ape, iar apele minerale naturale sunt definite şi de stabilitatea chimică.

Gustul la apele minerale naturale, deşi redus, există datorită mineralelor dizolvate în apă. Bicarbonatul de sodiu sau clorura de sodiu pot imprima un gust sărat, conţinutul ridicat în magneziu dă un gust amărui, apele alcaline induc o tentă dulce, iar cele cu ph-ul mai mic de 7 pot fi uşor acrişoare, etc.

Apele minerale naturale, având chimismul stabil în timp, implicit, vor avea acelaşi gust în timp. Gustul apei fiind de asemenea discret, poate fi uşor alterat de consumul, anterior sau concomitent, al altor alimente cu gust mult mai pronunţat.

 

Apă minerală şi ce înseamnă „apă plată“

În România, până în anul 1996, termenul de „apă plată“ nu era utilizat. Azi, apa minerală este o apă cu mineralizaţia (cantitatea de săruri dizolvate) mai mare de 1.000 mg/l (1 g/l), un conţinut de CO2 mai mare de 500 mg/l şi cu indicaţii terapeutice, menţionate pe etichetă.

După 1996, s-au adoptat şi în România termenii utilizaţi în UE pentru apele comercializate prin îmbuteliere: ape pentru consumul alimentar – ape minerale naturale, ape de izvor, ape de masă; ape utilizate în scop terapeutic – ape minerale medicinale.

Apă minerală naturală = apă provenită din sursă subterană, îmbuteliată pentru consumul alimentar, caracterizată prin puritate şi elemente particularizate de origine şi compoziţie chimică stabilă.

Există mai multe categorii de ape minerale naturale clasificate după compoziţia chimică şi/sau conţinutul şi originea CO2.

În funcţie de conţinutul de CO2, apele minerale naturale pot fi :

necarbogazoase = plate, cele care au CO2 mai mic de 250 g/l;

carbogazoase = cele care au CO2 mai mare de 250 g/l.

Apele minerale naturale carbogazoase se pot clasifica, la rândul lor, în funcţie de conţinutul şi originea CO2.

Traducerea exprimării populare curente, referitoare la apele minerale naturale: pentru apă minerală naturală necarbogazoasă se foloseşte termenul de „apă plată“, iar pentru „apă minerală naturală carbogazoasă“, termenul de „apă minerală“.

Termenul „apă plată“ este, evident, incorect înţeles, deoarece această denumire se poate folosi pentru toate apele îmbuteliate, de consum alimentar sau medicinale, care au CO2 mai mic de 250 mg/l.

De aceea, ar trebui să se adauge şi elementele definitorii pentru includerea în clasele majore de care aparţine apa la care se face referire: „minerală naturală“ sau, pe scurt, „minerală“, „de izvor“, „de masă“, „medicinală“.

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top