Cum ajută carbohidrații organismul și în ce alimente îi găsim
Eviți să mănânci carbohidrați? Asta este o mare greșeală de nutriție! Uite de ce sunt importanți și la ce alimente să nu renunți.
Atât de blamați de iubitorii dietelor și, totuși, atât de iubiți de noi toți, carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru organism.
Atunci când corpul nu primește suficienți carbohidrați de calitate pentru a funcționa, va folosi energia provenită din proteine, adică din masa musculară proprie.
Citește și:
Cum citim corect eticheta produselor
Stări care ne declanșează mâncatul pe fond emoțional
Totuși, aceasta nu este o scuză argumentată științific pentru a mânca patiserie dimineața, cartofi prăjiți la prânz și un biscuite, hai, doi, la gustarea de după-amiază.
Există mai multe tipuri de carbohidrați, aliați ai sănătății sau inamici fără scrupule. Carbohidrații sunt de trei tipuri: carbohidrați simpli, carbohidrați complecși și fibre dietetice.
Toate tipurile de carbohidrați sunt formate din unități de zaharuri. Ceea ce îi diferențiază este tocmai numărul unităților de zaharuri și modul în care acestea sunt legate.
Carbohidrații simpli conțin una (glucoza, fructoza) sau două unități de zaharuri (sucroza, adică zahărul de masă). În categoria carbohidraților simpli întâlnim dulciurile procesate (prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, bomboane), sucurile, orezul alb, pastele din făină albă, pâinea din făină albă.
Toate aceste produse conțin doar vagi urme de vitamine și minerale, o cantitate mică de fibre, sunt o sursă de amidon și calorii goale. Consumul lor constant destabilizează sistemul imunitar și are ca efect acumularea depozitelor de grăsime.
Carbohidrați complecși întâlnim în fructe, legume, cereale integrale, pseudocereale (quinoa, mei, hrișcă) și în leguminoase (fasole, linte, mazăre, năut, arahide).
Sunt bogați în fibre, reglează nivelul zahărului din sânge, conferă o senzație prelungită de sațietate, dau energie pe termen lung (pentru că organismul eliberează energia treptat atunci când mâncăm carbohidrați complecși) și îmbunătățesc digestia.
Sunt aliați ai sănătații, siluetei și antrenamentelor sportive eficiente. Al treilea tip de carbohidrat, fibrele dietetice, este întâlnit sub diverse denumiri: celuloză, pectină, beta glucan.
Fibrele dietetice sunt părți din alimente de origine vegetală, pe care organismul nu are capacitatea de a le digera sau absorbi. Traversează tubul digestiv și sunt eliminate aproape intacte.
Rolul fibrelor este acela de a facilita digestia, de a ajuta la funcționarea unui colon leneș, consumul lor în cadrul unui stil de viață echilibrat ajutând chiar la scăderea colesterolului.
Fibre întâlnim în toate produsele de origine vegetală: cereale integrale, leguminoase, legume și fructe, nuci, alune, migdale și semințe crude.
De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață, membru al Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă. Fondator iHealth. Ambasador Food Revolution, program inițiat de Jamie Oliver. Specializată în alimentația copiilor și adolescenților, alimentația femeii însărcinate, diete în funcție de diverse afecțiuni, inițiere în metode de gastrotehnie, alimentația sportivilor, întocmirea meniurilor în școli și grădinițe, [email protected], www.ihealth.com.ro.
Foto: Shutterstock