Cum ajutam o persoana cu anorexie sau bulimie
Cunosti persoane cu anorexie sau bulimie? Iata cum le putem ajuta, dar si cat de periculoase sunt aceste boli.
Tulburarile alimentare
Tulburarile alimentare reprezinta o categorie de tulburari mentale care se manifesta prin utilizarea unor mijloace extreme pentru a reduce aportul caloric si de a tine sub control greutatea. Exista doua tipuri de tulburari alimentare: anorexia nervoasa si bulimia nervoasa.
In anorexie, persoana refuza sa mentina un minim de greutate corporala normala, este foarte speriata de posibilitatea de-a lua in greutate si prezinta deteriorari importante in modul de percepere a propriului corp.
Bulimia pe de alta parte, se caracterizeaza prin utilizarea unei cantitati de hrana mult mai mari decat cea utilizata de persoanele sanatoase in situatii similare, precum si a unor comportamente compensatorii (exercitii fizice in exces, abuz de diuretice, laxative, clisme) pentru a preveni acumularea kilogramelor in plus.
Cauzele tulburarilor alimentare
Cauzele aparitiei acestor tulburari nu sunt inca pe deplin intelese. Totusi, studiile realizate pana in prezent afirma ca atat bulimia cat si anorexia apar ca urmare a unui cumul de factori biologici, psihologici si sociali.
Factorii de risc pentru tulburarile alimentare cel mai des mentionati in literatura de specialitate sunt: mass media, influenta grupului de prieteni, un mediu familial ostil, oferirea de laude pentru pierderea in greutate, expunerea prelungita la stres, abuzul, trauma, tachinarea, emotiile negative, perceptia propriei persoane intr-o lumina negativa, nemultumirea fata de propriul corp, perfectionismul, diferenta profunda intre “cum as vrea sa fiu” si “cum sunt”.
Complicatii ale tulburarilor alimentare
Netratate, tulburarile alimentare provoaca probleme mult mai grave decat cele estetice.
In cazul bulimiei cele mai frecvente sunt: insuficienta renala, probleme cardiace, crize de epilepsie, infectii urinare, probleme ale glandelor salivare, afectiuni ale stomacului, probleme dentare, tulburari afective, simptome depresive, tulburari de personalitate, abuzul sau dependenta de substante.
Pentru anorexie, studiile indica: intoleranta la frig, tensiune arteriala prea mica, atrofierea glandelor salivare, probleme hepatice, migrene, amenoree, simptome depresive, tulburari afective si tulburarea obsesiv compulsiva.
Tratamentul tulburarilor alimentare
Fiind vorba de tulburari foarte complexe, pentru tratamentul lor e nevoie de colaborarea specialistilor din diferite domenii: medicul psihiatru, psihologul, medicul de familie si nutritionistul.
Acest lucru sugereaza absenta tratamentelor specifice ce pot fi aplicate de un singur medic.
Metodele de tratament cu cele mai bune rezultate, indicate de literatura de specialitate sunt: consilierea psihologica, terapia cognitiv-comportamentala, consilierea nutritionala, tratamentul medicamentos antidepresiv, terapia de familie, tratamentul complicațiilor aparute si terapia de grup.
Cum poti ajuta
In primul rand, pentru a putea ajuta pe cineva care sufera de o tulburare de comportament alimentar, informeaza-te cat mai bine despre semnele si simptomele care indica prezenta unei asemenea tulburari, precum si despre ceea ce inseamna alimentatie sanatoasa.
Cunoscand semnele si simptomele specifice, poti indrepta persoana spre un specialist. Majoritatea celor care sufera de anorexie sau bulimie isi ascund boala, refuza ajutorul si ajung la medic ca urmare a solicitarii persoanelor apropiate.
Pentru eficienta tratamentului, e de asemenea foarte important ca persoana bolnava sa simta sprijinul familiei si al celor apropiati, acestia fiind de cele mai multe ori cei care sesizeaza aparitia bolii.
Intreaba persoana cum o poti ajuta. Invata sa asculti cu atentie, sa ai rabdare si sa nu judeci.
Toti cei care sufera de tulburari alimentare necesita tratament specializat, motiv pentru care daca suspectezi instalarea bolii la cineva apropiat, asigura-te ca persoana va primi acest ajutor. Sugereaza vizita la un specialist cu blandete si ofera-te sa mergi impreuna cu cel bolnav.
Nu ameninta persoana cu tratamentul, dar daca consideri ca viata ii e pusa in pericol nu ezita sa suni la 112, deoarece netratate tulburarile alimentare pot duce pana la deces.
In cazul anorexiei, un alt mod in care poti ajuta e facilitarea accesului la tratament. De multe ori, persoanele care sufera de anorexie devin atat de slabite incat deplasarea pana la cabinetul specialistului devine o problema.
Atunci cand vorbesti cu o persoana care sufera de tulburari de comportament alimentar evita sa pui accentul pe infatisare chiar daca discutia este despre alti oameni. Exista riscul ca bolnavul sa le ia intr-un mod personal si ca atare sa afecteze evolutia bolii.
Invata sa ai rabdare. Tulburarile alimentare de cele mai multe ori au o evolutie cronica, iar ameliorarea, respectiv vindecarea lor cere timp. De asemenea e important sa constientizezi faptul ca recuperarea si vindecarea sunt sarcina persoanei afectate, nu a ta. Tu poti ajuta doar in limita posibilitatilor, nu poti parcurge procesul de recuperare in locul bolnavului.
Comoportamente precum verificarile la terapeut fara stirea persoanei, incalcarea dreptului la intimitate, acuze, control excesiv sau provocarea sentimentelor de vinovatie, sunt total nerecomandabile. Evita-le pe cat posibil.
Pentru cel in cauza e foarte greu sa isi recunoasca boala. In cazul in care, ti se acorda incredere si accepta sa vorbeasca despre asta, ai grija sa nu faci promisiuni pe care, pentru siguranta bolnavulului, v-a trebui sa le incalci.
Foarte important e de asemenea sa nu incerci sa ajuti mai mult decat esti calificat sa o faci, deoarece cu toate bunele intentii viata persoanei respective e in pericol.
Nu ezita sa ceri ajutorul si indrumarea unui specialist atunci cand situatia te depaseste.
De Daria Ioana Moldovian, psiholog – psihologie clinica si consiliere psihologica cognitiv-comportamentala, Cluj
Tel.: 0751.869.479
Citeste si:
Cum ajutam o adolescenta cu anorexie
Foto: 123rf.com