Now Reading
Dulciurile raw-vegane sunt ideale pentru sanatate!

Dulciurile raw-vegane sunt ideale pentru sanatate!

Revista Psychologies

Se spune ca „tot ce e bun pe lumea asta ingrasa, e imoral, ilegal sau creeaza dependenta“. Ei bine, dulciurile raw-vegane sunt exceptia de la regula! Afla ce minuni fac ele pentru organismul tau.

 

O alegere sanatoasa

Alegem deserturile raw-vegan in locul celor din comert pentru placerea gustului si aportul sanatos de nutrienti, fiind de-a dreptul spectaculoase, pentru ca nu contin faina, lapte sau oua.

Deserturile raw-vegan se pregatesc la rece, fara a fi procesate chimic sau termic, asigurandu-se astfel pastrarea tuturor nutrientilor, vitaminelor, mineralelor si enzimelor din ingredientele crude.

Se stie ca actiunea focului asupra alimentelor, la o temperatura mai mare de 42 grade Celsius, distruge vitaminele si enzimele din hrana.

Pentru ca nu procesam deserturile raw-vegan, evident, toti acesti nutrienti se pastreaza si avem toata energia naturii concentrata intr-un desert.

 

Ingrediente-cheie

Din compozitia dulciurilor raw-vegan este exclus orice ingredient de origine animala (oua, lapte, unt, margarina), zahar, faina sau esente artificiale. De asemenea, nu contin aditivi, potentatori de aroma, E-uri sau conservanti.

Ingredientele folosite preponderent sunt nucile si semintele (nuca de cocos, migdale, nuci romanesti, nuci pecan, nuci de macadamia, caju, seminte de floarea-soarelui si de dovleac).

Se folosesc indulcitori naturali (miere, zahar de mesteacan, sirop de agave, stevie) si superalimente (cacao cruda, maca, lucuma, mesquite, goji, ashwaganda, carob sau roscove, guarana, spirulina, chlorella).

Tot in compozitia lor gasim fructe uscate si proaspete (fructe de padure, portocale, mere, dovleac, merisoare, curmale, stafide, smochine), condimente naturale (vanilie, scortisoara, cardamom, nucsoara) si uleiuri naturale (ulei de cacao, cocos, trandafiri, lavanda, menta).

 

Beneficiile deserturilor raw

In primul rand, cresc vizibil nivelul de energie intr-un mod cat se poate de natural; apoi, desi sunt incarcate caloric, nu ingrasa, deoarece sunt extrem de satioase si nu le putem consuma in cantitati mari.

Dulciurile raw pot fi savurate atat de copii, cat si de adulti in tot timpul anului, inclusiv in perioadele de post (nu contin lactate si oua), iar cei cu diverse intolerante sau diabet nu trebuie sa se priveze de ele, ci, dimpotriva, le sunt recomandate.

Intrucat deserturile raw contin numai ingrediente naturale, in special superalimente, prin consumul lor, organismul beneficiaza de un aport intensiv de nutrienti usor de asimilat.

In plus, aceste deserturi mentin indicele glicemic constant pe o perioada lunga, astfel incat nu vom simti prea curand nevoia de dulce.

Aceasta este marea diferenta intre deserturile raw-vegan si cele indulcite cu zahar: consumul de zahar alb rafinat provoaca scaderea indicelui glicemic intr-un timp foarte scurt de la consumarea lui.

 

Alergii, intolerante…

Deserturile raw-vegan sunt recomandate, in primul rand, persoanelor care au alergii si intolerante, deoarece nu contin gluten si lactoza. Iar pentru diabetici exista varianta desertului raw-vegan indulcit cu stevie sau alti indulcitori, nu miere.

Nu este nevoie sa te privezi de un desert gustos, ci sa-l consumi pe acela potrivit nevoilor tale.

Chiar daca majoritatea dintre noi se bazeaza pe o alimentatie traditionala, in ceea ce priveste desertul, acesta poate fi raw-vegan, si chiar e foarte bine, deoarece, prin excluderea zaharului alb rafinat din alimentatie, facem primul pas catre un trai mai sanatos.

 

Atentie la silueta!

Desertul ingrasa daca este consumat fara masura, insa avantajul deserturilor raw-vegan este absenta zaharului alb rafinat din compozitie, care nu aduce niciun aport nutritional si nu provoaca dezechilibre in organism.

La deserturile raw-vegan exista varianta de indulcire cu miere naturala care, desi este bogata caloric, contine nutrienti, vitamine si enzime, nu se foloseste in cantitati mari.

In afara de miere, deserturile mai pot fi indulcite cu smochine, curmale, stevie, zahar de cocos, sirop de artar, de mesteacan.

Oricare dintre aceste variante este mult mai sanatoasa decat zaharul alb rafinat. Si, cum am spus anterior, desertul raw-vegan este extrem de satios, te vei opri singur din mancat, desi iti place nespus de mult gustul. Corpul si mintea conlucreaza, stiu exact cand sa se opreasca, la momentul optim al fiecaruia.

 

Ideale pentru cei mici

Deserturile raw-vegan le sunt recomandate in special copiilor, deoarece sunt cele mai sigure si mai sanatoase dulciuri. Datorita aportului de nutrienti, copilul va beneficia din plin de tot ce e mai bun in desert si il ferim de consumul excesiv de zahar alb rafinat.

Micutii care consuma deserturi raw-vegan nu sunt atat de agitati precum copiii care consuma deserturi traditionale – ma refer in mod special la ciocolata. In retetele de ciocolata raw-vegan pentru copii, se inlocuieste, cu succes, pudra de cacao cu pudra de roscove.

 

Cand sa le mancam

Ernestine Ulmer spunea cu intelepciune: „Viata este nesigura, asa ca mananca prima data desertul“. Re­co­mandarea de consum este exact aceasta, atat in cazul deserturilor raw-vegan, cat si in cazul celor traditionale: sa le mancam ca o masa in sine.

Dulcele dupa o masa copioasa este cea mai mare greseala nutritionala pe care o putem face, deoarece supunem corpul la un efort suplimentar de digestie.

Oricat ar fi de sanatoase ingredientele pe care le folosim in deserturile raw-vegan, exista totusi un continut caloric cu care organismul trebuie sa se descurce.

De aceea, o varianta foarte buna e sa consumam desertul dimineata, pana in ora 13.00, astfel ne asiguram un necesar energetic optim, combustibilul care ne ajuta sa functionam la cote maxime.

Daca nu-l mancam dimineata, desertul raw-vegan poate deveni o gustare intre mese sau, de ce nu, rasfatul sanatos si delicios inainte de a merge la sala sau de a alerga in parc.

 

De Anca Alungulesei, expert in nutritie, trainer in alimentatie raw-vegan, specialist in deserturi raw-vegan si in programe de detox si terapeutice cu sucuri naturale din legume si fructe

Fondatoarea RawCoco – cofetarie-ceainarie raw-vegan

www.rawcoco.ro

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top