Now Reading
Influenta comportamentului alimentar in relatiile personale

Influenta comportamentului alimentar in relatiile personale

Revista Psychologies

Cand vorbim despre comportamentul alimentar, foarte multe aspecte trebuie luate in considerare. Fie ca avem in vedere adictiile alimentare (zahar, fastfood), sau stilul de viata nesanatos, relatia de cuplu are de suferit atunci cand unul dintre parteneri perpetueaza aceste obiceiuri nesanatoase si in cadrul interactiunii dintre cei doi.

 

La inceputul relatiei, partenerii se cunosc si experimenteaza. O cina romantica, o iesire in parc sau chiar un picnic… Evident exista anumite comportamente alimentare care pot fi identificate de la inceput, mai ales ca in timp aduc o serie de provocari, probleme si conflicte.

 

Obiceiul partenerului de a manca la ore tarzii: dulciuri, snacksuri, fastfood

Desi acest obicei pare ca apartine “adaptarilor” la cotidian, in timp poate fi cauza kilogramelor in plus sau a problemelor de sanatate.

Studiile au aratat ca atunci cand suntem in preajma unor oameni care mananca, avem tendinta sa mancam si noi mai mult impreuna cu ei. Suntem influentati, si adesea, deranjati de comportamentul partenerului, insa fara sa ne dam seama ajungem sa consumam aceleasi produse alimentare ca si el.

 

Obiceiul partenerului de a manca atunci cand e suparat

Foarte multe persoane gasesc alinare in consumul de alimente dulci, care produc in creier o senzatie de bine datorita eliberarii de endorfine. Se spune ca ciocolata este un bun antidepresiv. Ceea ce nu se mentioneaza este ca ea contine si alte ingrediente cu continut mare de calorii, asadar ingrasa.

In plus, pe fondul unei lipse de afectiune avem tendinta sa consumam din ce in ce mai multe alimente sau dulciuri, pana cand ne vom simti mai bine. Si atentie doamnelor, studiile au demonstrat ca femeile sunt cele vizate cand vine vorba de consumul in exces al dulciurilor, nu barbatii.

 

Obiceiul partenerului de a gati

O cina romantica este romantica atunci cand NU te ridici de la masa cu “burta plina” dupa ce ai mancat felul intai, felul doi si doua portii de desert. Un barbat hranit de catre mama grijulie  adesea isi gaseste o partenera gospodina, care sa-i intretina starea de bine prin rasfat culinar. Ori daca domnul casei cocheteaza cu bucataria, regulile raman practic aceleasi.

Problema e atunci cand portiile de mancare devin din ce in ce mai mari, cand prajelile/zaharul devin parte a meniului zilnic, iar cei doi se trezesc cu 10 kg in plus.

 

A-ti pastra o relatie de cuplu in care obiceiurile alimentare sunt identificate si schimbate, se traduce prin multa determinare si mai ales informatie. Comunicarea despre credintele, valorile si nevoile mutuale este foarte importanta. Altfel se poate ajunge la copierea comportamentului alimentar al partenerului, critica extrema sau schimbare impusa agresiv.

Cei care traiesc intr-o relatie cu un partener dependent de mancare se numesc codependenti, si pot beneficia de consiliere si suport la fel ca si persoana dependenta. Nici varianta neacceptarii propriului corp, urmata de diete drastice de slabire nu este deloc simpla.

O viata echilibrata inseamna sa poti sa isi asumi responsabilitatea pentru sanatatea ta fizica si mentala fara a-l implica negativ pe partener. Caci fara sa ne dam seama sprijinim comportamentele celuilalt din nevoia de apreciere, acceptare si validare.

Nu sunt de mirare jocurile psihologice, manipularea, intrucat mancarea este drogul cel mai folosit pentru tratarea anxietatii.

Mai avem si cupluri unde unul gateste sanatos, consuma alimente bio iar celalalt ramane la excese de grasimi/zahar sau cantitati mari de mancare. Dorinta de a-l influenta pe partener sa adopte un alt stil de viata, aduce reactia de respingere prin impunerea schimbarii. Schimbarea trebuie sa vina din interior, cu o motivatie puternica si autodisciplina unor noi convingeri.

Daca propriul exemplu nu este de ajuns, ii poti recomanda un nutritionist/medic/consilier/antrenor de sport, cu care sa stea de vorba si sa ii explice riscurile unui comportament alimentar nesanatos. In acest fel iti exprimi grija fata de el, lasandu-i libertatea de a alege cum isi construieste viata.

O relatie fericita este cea in care ambii au integrat diferentele personale si au creat un stil alimentar bazat pe nevoile individuale.

 

Autor:

Loredana Lazar, psihoterapeut in supervizare

http://lazarloredana.wordpress.com

 

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top