Mâncarea și sexul, plăceri (ne)vinovate
Centrii plăcerii ne ghidează în alegerile pe care le facem, iar în privința mâncării, mirosul și gustul sunt senzațiile cu efect instant: vreau! Sexul, pe de altă parte, este o plăcere căreia de ce să îi rezistăm? Iar cele două creează împreună un tsunami emoțional. Cum să le asociezi.
Citește și:
O de la Orgasm: Cum eviţi să pierzi dorinţa sexuală în căsnicie
Apetitul sexual feminin si alte enigme
Cum poate dezlănțui un simplu miros o tornadă emoțională? Între mâncare și sex au existat legături puternice de când există… mâncarea și sexul.
Iar dintre toate simțurile, doar gustul și mirosul sunt conectate prin răspunsuri directe ale creierului, fără niciun fel de filtru. Filtru care, de altfel, este aplicat în cazul în care vedem ceva, auzim sau… simțim.
85% dintre gusturi sunt intermediate de simțul olfactiv. Chiar dacă asociem gustul cu papilele gustative, adevărul este că doar 10% din gusturi se rezumă la sărat, amar, dulce, acru…
Aroma și dorința de a incorpora gustul, mirosul, textura, este dirijată de miros. Amintește-ți ce gust are mâncarea atunci când ești răcită și ai nasul înfundat…
În timp ce alte simțuri sunt filtrate de sistemul limbic, mirosul este mediat de neuronii olfactivi. Studiile arată că la fiecare 50 de gene cel puțin una conține câte un receptor dedicat mirosului.
Mai mult, olfacția interacționează cu sistemul limbic, care este numele dat tuturor structurilor din creierul uman, dedicate emoțiilor, motivației și asocierilor emoționale cu memoria (amintirile).
Interesat că în ghemul de neuroni dedicați nevoilor carnale, coexistă și se amestecă nevoia de mâncare, memoria, emoțiile și nevoia de sex. La nivel subliminal una o atrage pe cealaltă.
Poate de aceea există mâncăruri cu rol afrodisiac, sau acesta o fi motivul pentru care mâncarea și sexul sunt experiențe mult mai plăcute atunci când… ai cu cine să le împarți.
De asemenea, să fie reduse la simple nevoi nu ar fi realist. Altfel nu am căuta senzații gustative noi, nu am fi dornici să încercăm preparate exotice, să combinăm gusturi, să descoperim rețete noi în bucătărie. La fel ca și în cazul sexului.
Este adevărat și că de multe ori gătim pentru a impresiona. Cam la fel facem și cu actul sexual. Vrem să fim apreciați, să ne fie recunoscute calitățile, să ne înflorească stima de sine. În bucătărie și pat.
Mâncatul este asociat unei emoții pozitive, unei experiențe plăcute. Avem gusturi preferate pe care le căutăm pentru plăcerea de moment.
Din acest motiv dietele restrictive rareori funcționează. Pentru că ne privăm de anumite plăceri. Și tocmai pentru că masa poate oferi o plăcere reală și autentică, o cină romantică este deseori recomandată cuplurilor aflate în terapie.
Pentru că o combinație între mâncarea bună și experiența unei mese intime, romantice, duc de regulă la o partidă de sex de calitate.
Foto: shutterstock.com