Micul dejun – sursa ta de energie
Micul dejun are rolul de a trezi corpul si spiritul, dupa repaosul nocturn, printr-un aport de energie necesar intregii zile. Cu calm, cu placere si cu echilibru dietetic.
Cea mai importanta masa a zilei
Ai auzit, cu siguranta, de mii de ori ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. O masa copioasa de dimineata iti va da energie si multa forta.
De fapt, micul dejun trebuie sa reprezinte 20-25% din aportul energetic al intregii zile.
In concluzie, daca sari peste micul dejun, nu ai cum sa mai recuperezi aceasta pierdere. Dupa 10 sau 12 ore de „post”, organismul are nevoie de noi resurse, deoarece aportul nutritional din ziua precedenta s-a epuizat.
Un mic dejun sanatos
Trebuie sa stii ca o cafea bauta in graba, inainte de a iesi pe usa, dimineata, nu e suficienta. Fa un mic efort, trezeste-te mai devreme si aloca un timp special primei mese a zilei.
Asaza-te confortabil, mananca un fruct sau bea un suc de fructe ca sa-ti deschizi apetitul, continua cu o ciocolata calda sau o ceasca de ceai.
Este indispensabil sa consumi dis-de-dimineata cereale, care sa-ti asigure necesarul energetic pana la ora pranzului: paine, briose, cereale integrale, musli.
Pentru cei care au pofta de mancare, un ou, branzeturi sau o felie de jambon sunt bine venite. Persoanele care nu iau micul dejun au tendinta sa rontaie cate ceva in tot restul zilei.
Pe scurt, un mic dejun trebuie sa contina: un produs lactat – care sa ajute calciul din oase, un produs pe baza de cereale – alimentul responsabil cu energia si un fruct – pentru vitamine.
Excesul de zahar
Daca iei un mic dejun prea bogat in glucide si sarac in vitamine, precum „micul dejun 100% frantuzesc”, cu paine si dulceata, foarte curand vei avea o senzatie de bine, datorata cresterii glicemiei in sange, si vei simti ca te trezesti imediat.
Problema este ca excesul de zahar poate provoca – mai mult sau mai putin rapid – si o anumita agitatie la persoanele predispuse la hipoglicemie.
Aceasta antreneaza o noua nevoie de zahar, care se traduce printr-un mic gol in stomac, acompaniat de o senzatie de slabiciune sau chiar de rau.
Cel mai bun mijloc de a evita astfel de senzatii este un mic dejun echilibrat si variat.
Asta nu inseamna ca trebuie sa urmezi modelul anglo-saxon, care presupune un breakfast pantagruelic, sau modelul mexican, care te imbie sa te infrupti la 8 dimineata cu halci de carne, fasole rosie batuta si tortilla.
Apa, ceai, cafea
La trezire, setea este mai mare decat apetitul. O poti potoli cu un pahar cu apa plata si pura, la temperatura ambianta. Alege apoi o bautura calda.
Ceaiurile parfumate au adepti din ce in ce mai numerosi, pentru ca aromele lor delicate induc o stare de buna-dispozitie. Poti incerca vanilie, ceai rosu sau Earl Grey.
O infuzie de ceai parfumat trebuie sa dureze mai putin decat una de ceai obisnuit, deoarece, in cazul primului, taninul foarte puternic se raspandeste in apa in trei minute.
Insa infuzia prelungita are un avantaj: taninii captureaza o mare parte din teina, aceasta devenind mai putin nociva.
Un ceai indelung infuzat, numit „puternic“, va fi, prin urmare, mai putin bogat in teina decat un ceai mai putin infuzat, numit „lejer“.
La cafea insa, lucrurile stau invers: cu cat cafeaua sta mai mult in apa, cu atat cofeina se raspandeste mai mult. Un espresso va fi, asadar, de patru-sase ori mai putin bogat in cofeina decat o cafea facuta la ibric.
Importanta fructelor
Sucurile de fructe fac parte dintre cele mai obisnuite bauturi matinale. Si este firesc, deoarece ele sunt nu numai proaspete si delicioase, ci si echilibrate dietetic.
Majoritatea dintre noi prefera inca portocalele, desi acestea sunt mai putin tolerate la nivelul stomacului decat alte fructe la fel de tonice si vitaminizate precum grepfrutul, ananasul, kiwi sau caisele.
Fructele care nu se pot stoarce pot fi pasate sau amestecate cu lapte, iaurt si apa pentru a obtine bauturi excelente.
In egala masura, poti, pur si simplu, sa mananci fructele: e o placere sa gusti din pulpa unui fruct papaya sau din cea a unui pepene galben peste care ai presarat cateva picaturi de lamaie pentru a-i spori savoarea.
Daca preferi, poti sa alegi dintr-un bol capsune sau fructe de padure, pe care le poti combina cu branza de vaci, sau sa musti dintr-un mar verde…
Nu uita de proteine!
Fructele, laptele, iaurtul, branza, cerealele sau painea peste care punem unt, miere sau dulceata asigura un mic dejun agreabil, hranitor, dar nu foarte echilibrat.
Trebuie sa adaugi un plus de proteine: branza, oua fierte sau prajite, jambon slab.
Daca preferi gusturile sarate celor dulci, incearca un suc de tomate cu putina lamaie, telina si sos de Tabasco, care poate insoti perfect un platou a la grec (castraveti, rosii, feta) sau a la scandinave (peste afumat).
Da, o sa spui, dar toate astea iau timp! Insa secretul unei zile reusite consta tocmai in timpul consacrat micului dejun. Bucura-te de el, e al tau!
Micul dejun in lume
Sudul Europei – cafea, paine sau briose, fructe proaspete, iaurt.
Germania si Austria – mic dejun copios, insotit de fructe, mezeluri diverse, branza, miere.
Marea Britanie – omleta, bacon, carnati, biscuiti de ovaz, prajituri, hering, toast, marmelada.
Europa de Nord – ceai sau cafea, mezeluri, branzeturi, fructe, hering marinat (in Suedia).
Japonia – lapte, iaurt, fructe (portocale).
Australia – lapte, suc de portocale, paine prajita cu unt, iaurt, fructe (pere, kiwi…).
New York – lapte, fructe (mere, portocale), toast cu unt, iaurt, milk shake, oua, bacon.
Foto: 123rf.com