Now Reading
Mituri despre slăbit

Mituri despre slăbit

Avatar photo

Vrei să arăți bine, iar cu slăbitul ești familiarizată încă din adolescență. Însă, câteodată, cântarul nu arată vreo modificare, fizic, nu te simți bine și nu știi ce să mai încerci. Dr. Ion Niculaescu, health coach, ne spune ce funcționează și care sunt cele mai frecvente mituri despre slăbit.

 

Sunt bune dietele celebre, mai mult sau mai puțin draconice? Sau, după ce le ținem, riscăm să ne îngrășăm chiar mai mult decât am slăbit?

Dr. Ion Niculaescu: „Dietele celebre“ au efect pe termen scurt și, de obicei, creează dezechilibre, deoarece sunt recomandate numai anumite categorii de alimente, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp.

În afară de asta, oamenii se simt frustrați pentru că nu au acces la alimente naturale, în conformitate cu poftele lor. Pofta pentru un aliment anume reprezintă nevoia de anumiți nutrienți.

Bineînțeles, ne referim la alimente naturale, nu la dulciuri sau băuturi alcoolice. O alimentație dezechilibrată, pe lângă problemele de sănătate pe care le determină, poate duce și la perturbarea poftelor, astfel încât, persoana respectivă nu poate să identifice corect, prin intermediul poftei, nevoia pentru anumite alimente. În acest caz, este necesară o alimentație individualizată pentru reechilibrarea organismului.

Citește și:

Beneficiile unei diete fresh cu legume și fructe

Vrei să scapi de kilogramele în plus? Iată cum slăbești sănătos

Slăbești dacă reduci semnificativ cantitatea de mâncare? Ce efect are asta în corp?

Dr. I. N.: De cele mai multe ori, reducerea cantității de alimente este necesară pentru scăderea în greutate, însă cantitatea de alimente nu trebuie să fie sub un nivel minim necesar pentru funcționarea optimă a corpului.

Mai este important să fie corect echilibrate categoriile de nutrienți necesari (nu numai caloriile) la fiecare masă. „Mai puțin“ nu înseamnă „mai rău“ sau „foame intensă“.

Dacă meniurile sunt corect proporționate și echilibrate, ne dau senzația de suficient, bun, gustos. Iar o alimentație echilibrată va avea întotdeauna un efect benefic pentru sănătate.

 

Slăbești grozav și fără să afectezi organismul dacă ții diete lichide, de exemplu limonade, smoothie etc.?

Dr. I. N.: Bineînțeles că și alimentele preparate sub formă de supe sau ciorbe sunt sănătoase, dar o alimentație exclusiv lichidă, cu sucuri, nu are beneficii pe termen scurt sau lung, mai ales că sucurile de fructe (și cele naturale) prin aportul crescut de zaharuri duc la creșterea în greutate și la accentuarea senzației de foame.

Corpul nostru este adaptat să digere și să proceseze, în primul rând, alimente solide. Durata de digestie este mai mare dacă ne hrănim cu alimente solide, ceea ce contribuie și la ingerarea unei cantități limitate de alimente.

 

Slăbim dacă doar facem sport, dar mâncăm ce vrem?

Dr. I. N.: Exercițiul fizic este fără discuție extrem de benefic pentru sănătate, atât fizică cât și mentală, dar nu este esențial pentru scăderea în greutate.

Cel mai important pentru reglarea greutății este să ne schimbăm modul în care ne alimentăm, iar exercițiul fizic trebuie adaptat special pentru acest obiectiv.

Sunt destul de mulți cei care încep acest proces prin a face prea mult sport și la o intensitate prea mare, ceea ce conduce la accentuarea foamei și a creșterii cantității de alimente cosumate și chiar la creșterea în greutate.

 

Persoanele care nu mănâncă carne, slăbesc mai ușor și mai repede decât cele care consumă carne?

Dr. I. N.: Factorii care influențează ritmul de slăbit sunt multipli: vârsta, sexul, starea de sănătate, medicația, calitatea și durata somnului, cantitatea de apă consumată, alergiile și intoleranțele alimentare etc.

În ceea ce privește carnea, am fost obișnuiți să credem că este un aliment nesănătos pentru că ar crește colesterolul, determină apariția cancerului și exemplele pot continua.

În schimb, o carne de bună calitate (neprocesată) este o excelentă sursă de proteine. Contează, deci, calitatea, cantitatea și frecvența cu care este consumată carnea.

Un anumit tip de aliment nu trebuie consumat pentru că ne slăbește mai repede sau mai încet, ci trebuie văzut și dacă îmi face bine și dacă îl tolerez sau nu.

De asemenea, o alimentație de tip vegetarian sau ovo-lacto-vegetarian poate fi benefică pentru unii sau dăunătoare pentru alții.

Alimentele nu trebuie privite numai prin lupa slăbitului, ci și prin felul în care ne influențează sănătatea și starea de bine. O alimentație echilibrată va conduce, mai devreme sau mai târziu, la o greutate normală și ne va da mai multă energie.

 

Ce e de făcut ca să slăbim sănătos și cu rezultate pe termen lung?

Dr. I. N.: Ca să ajungem la greutatea optimă și să reușim să ne menținem pe termen lung, este necesar să avem în permanență o alimentație echilibrată, adică de toate, dar cu măsură.

În linii mari, ar însemna să respectăm mesele principale, iar la fiecare dintre acestea să avem un aliment cu conținut proteic de bună calitate, de origine animală sau vegetală, carbohidrații să fie reprezentați, în principal, de legume, fructe și puțină pâine integrală, de grăsimi sănătoase, cum sunt uleiurile presate la rece (uleiul de măsline sau rapiță).

Este de dorit ca legumele și fructele să fie de sezon și cultivate în zona în care locuiți. Odihna este, de asemenea, un factor esențial.

Pe lângă o alimentație echilibrată, este important să diminuăm stresul și să avem timp pentru exercițiu fizic, pentru relaxare și relaționare, obținând astfel echilibrul emoțional care, de fapt, ne dă starea de bine.

Dr. Ion Niculaescu este health coach și organizează Week-end-ul de nutriție la Country Spa Health & Beauty Retreat (www.countryspa-retreat.ro)

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top