Aproape totul despre ceaiurile de slabit
Intr-o formula de ceai pentru slabit trebuie sa se gaseasca plante cu usor efect laxativ care sa grabeasca tranzitul intestinal, plante cu efect diuretic ca sa elimine excesul de apa si plante cu efect de echilibrare a activitatii endocrine.
Oferta de ceaiuri pentru slabit este foarte generoasa. Formulele sunt stabilite de specialisti, deci nici nu este prea important sa stii ce contine fiecare. Totusi, cand vezi scris „arome identic naturale” sau „adaos de acid citric” parca ceva nu ti se pare in regula. N-ar fi mai bine sa-ti poti prepara singura ceaiul?
Am spionat pentru tine si am aflat cateva formule. Mai mult, am cules informatii despre plantele care pot fi de ajutor in cura de slabire.
Plante din ceaiurile de slabit
Ceaiul verde este unul dintre cele mai eficiente antioxidante, dizolva grasimile, stopeaza absorbtia acizilor grasi. Teina continuta in planta de ceai este revigoranta si poate inlocui cafeaua; spre deosebire de cofeina, teina se absoarbe treptat in organism, ceea ce ii diminueaza impactul toxic si ii prelungeste efectul.
Ceaiul negru are proprietati asemanatoare cu ale ceaiului verde, intensificand metabolismul si favorizand arderea grasimilor; cercetari recente au demonstrat ca doua dintre substantele prezente in ceaiul negru – theaflavina ÅŸi thearubigina – se comporta asemanator cu insulina, controland nivelul glicemiei.
Cicoarea favorizeaza secretia biliara, detoxifierea ficatului si refacerea celulelor hepatice, motiv pentru care este recomandata ca adjuvant in tratarea alcoolismului.
Crusinul. Coaja de crusin are proprietati purgative, deci este recomandat in constipatia cronica. Trebuie administrat cu precautie pentru ca este cu adevarat eficient!
Feniculul este antispastic, carminativ, calmeaza durerile abdominale, reduce spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale; are efect sedativ.
Gingseng – radacina – este tonic, stimulant si revitalizant.
Hibiscus. Cunoscut si sub denumirea de trandafir chinezesc sau trandafir japonez, este antiinflamator, usor laxativ si antioxidant.
Lamaia este un puternic antioxidiant, detoxifiant si o sursa clasica de vitamina C. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice; lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic.
Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii.
Lemnul dulce are efect diuretic si laxativ; fluidizeaza secretiile, inclusiv mucozitatile intestinale marind motilitatea digestiva.
Un purgativ „de mare angajament” se obtine prin combinarea, in parti egale, a pulberii din scoarta de crusin cu pulbere de lemn dulce. Nu se administreaza mai mult de 3 g (un varfulet de cutit) intr-o priza.
Lemongrass are proprietati antibacteriene si antifungice, ajuta la detoxifiere si energizare.
Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi; stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand digestia si expectorarea.
Lotusul are efect laxativ si detoxifiant.
Macesele au efect diuretic si stimulator al secretiei biliare. Contin vitamina C care este antioxidanta dar, pe de alta parte, sporeste pofta de mancare.
Matasea de porumb este diuretica.
Menta regleaza digestia si stimuleaza secretia biliara. Atentie! Consumata in cantitati prea mari, menta poate sa constipe.
Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative.
Mesteacanul. Frunzele au efect diuretic si faciliteza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp.
Nalba: emolient, maturativ, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ.
Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia.
Senna reprezinta frunzele si/sau fructele plantelor din specia Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, leguminoase originare din Africa. Stimuleaza motilitatea intestinala, in special cea a intestinului gros si diminueaza absorbtia apei si electrolitilor.
Socul. Ceaiul de soc provoaca transpiratia intensa, scaderea in greutate si ajuta la eliminarea toxinelor. Este folosit ca adjuvant in tratarea gripei, a bronsitelor sau a virozelor. In plus, socul inhiba senzatia de foame si te scapa de celulita.
Trei-frati-patati, planta cunoscuta si sub numele de barba-imparatului, este, de fapt, ruda de la tara a panselutei, din familia Violaceae. Are proprietati diuretice si expectorante. Are activitate depurativa, antialergica si usor laxativa.
Urzica: depurativ de baza, diuretic cu eliminare masiva de acid uric, expectorant si antitusiv, antidiabetic, astringent, tonic general, tonic capilar si cicatrizant. Compenseaza lipsa de fier din alimentatie, prevenind anemia feripriva.
Modurile de preparare a ceaiurilor
Sunt doua moduri de baza: infuzia si decoctul.
Infuzia este cel mai utilizat mod de a prepara un ceai. Pentru o cana de ceai, se toarna 250 ml de apa fierbinte, la 100 – 80°C, peste o cantitate de planta uscata, de obicei, o lingurita (daca nu este deja dozata in pliculete). Vasul se lasa acoperit timp de 15 – 20 de minute, si apoi se strecoara.
Decoctul este ceaiul preparat prin fierbere. Se fierb partile lemnoase ale plantelor: radacinile si tulpinile. In cazul nostru, scoarta de crusin. Acesta trebuie sa fiarba pana la 30 de minute.
Modurile de administrare
Pentru a-si atinge scopurile, ceaiurile se beau in anumite momente ale zilei, in functie de actiunea specifica a fiecaruia.
Ceaiurile depurative se iau pe stomacul gol, deci inaintea meselor.
Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa. Preferabil, seara, pentru ca efectul lor nu este instantaneu ci necesita 6-8 ore de procesare. In acest fel, ele actioneaza in timpul noptii iar efectul se va produce dimineata, la trezire, lasand tractul intestinal usor si relaxat.
Ceaiurile diuretice NU se beau seara, pentru ca actioneaza destul de repede si nu ne vor lasa sa dormim linistiti.
Ceaiurile cu efect tonic, revitalizant, energizant – in mod special, ginseng – NU se beau seara, pentru ca ne vor produce agitatie si insomnie.
Ceaiurile cu efect calmant, sedativ, se vor bea seara, pentru ca, baute dimineata, ne vor demobiliza pentru o buna parte a zilei.
Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi. Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Daca este vorba despre un ceai calmant care se bea inainte de culcare, va fi doar o cana. Este bine sa incepem orice cura cu o cana, ca sa observam efectul si sa surprindem o eventuala intoleranta.
Durata curei poate sa varieze intre trei saptamani si trei luni, cu pauze de o saptamana, pana la o luna. Ne adaptam in functie de efectul pe care ceaiul il are asupra organismului nostru.
Crusinul este deosebit de activ, motiv pentru care durata recomandata a curelelor este catre minim. Am putea, chiar, sa combinam in cura doua feluri de ceai, asa incat sa bem ceaiul cu crusin numai de doua ori pe saptamana.
In cura de slabire, ceaiurile se beau neindulcite. Nu se indulcesc cu miere, pentru ca tot indulcire se cheama. Nu indulciti cu aspartam – E 951 pentru ca este foarte daunator*.
Ceaiul se bea caldut, cam la temperatura corpului. Nu se bea fierbinte pentru ca agreseaza calea digestiva, de la cavitatea bucala si pana la stomac. Nici rece, din frigider, din acelasi motiv. Oricum, ceaiul trebuie baut la scurt timp dupa preparare, inainte de a-si pierde anumite componente volatile.
Ceaiurile de slabit nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii!
Cereti acordul medicului, daca tineti neaparat!
Ceaiuri din plante combinate
- Flori de hibiscus, mere uscate, frunze de senna, mecese, coaja de lamaie, soc.
- Frunze de mesteacan, scoarta de crusin, frunze de papadie, flori de soc, matase de porumb.
- Leustean, menta, senna, hibiscus, ceai negru.
- Hibiscus, coaja de mar, menta, ceai verde, ceai negru.
- Hibiscus, coaja si pulpa de mar, macese, coaja de portocale.
- Papadie, mesteacan, urzica, volbura.
- Ceai verde, frunze de lotus, nalba.
- Ceai verde, frunze de lotus, formula imbunatatita cu ginseng, pentru a evita starea de moleseala specifica perioadelor din cura de slabire (ceai antiadipos).
- Flori de soc, cicoare, papadie, trei-frati-patati (ceai depurativ).
- Hibiscus, cassia acutifolia, soc, foeniculum vulgare (ceai antiadipos).
- Papadie, mesteacan, crusin, soc, volbura.
* Aspartam – E 951:
– incalzit la 30 de grade, elibereaza metanol, o substanta otravitoare;
– elibereaza fenilanina, o substanta care duce la scaderea prin neutralizare a serotoninei din sistemul nervos, ceea ce produce depresie;
– aspartatul si glutamatul continute in aspartam sunt prezenti, in mod natural, in sistemul nervos ca neurotransmitatori; suplimentarea lor duce la stimularea excesiva a neuronilor, pana la distrugerea acestora.
Sursele de informare: Dr. Russell Blaylock, profesor de neurochirurgie la Universitatea Mississippi; „Prescription for Nutritional Healing”, de James si Phyllis Balch; „Wednesday Journal”; dr. Woodrow Monte, director la Food Science and Nutrition Laboratory din Universitatea Statului Arizona; Departamentul de Sanatate si Servicii Umane al SUA; Erik Millstone, cercetator la Science Policy Research Unit de la Universitatea Sussex.