Ce tip de ulei alegem?
Nu toate uleiurile sunt la fel. Gusturile si beneficiile sunt diferite, iar daca, la prima vedere, alegerea acestui produs este fara importanta, in realitate, el are o mare influenta asupra sanatatii noastre.
Reputatia uleiului nu este tocmai fara pata… De acord, nu exista ulei „usor“, toate contin lipide si au o multime de calorii. Dar se uita prea repede ca este vorba de un „carburant“ esential pentru organismul nostru. Fiind principalul constituent al celulelor, lipidele sunt necesare vietii. Materiile grase de origine animala, bogate in acizi grasi saturati pot favoriza bolile cardio-vasculare. Spre deosebire de acestea, uleiurile vegetale, alcatuite din acizi grasi nesaturati, sunt benefice corpului. Unele favorizeaza colesterolul „bun“ in dauna celui „rau“, si toate sunt excelente surse de acizi grasi esentiali polinesaturati, care nu sunt produsi de organism, deci, trebuie sa ii asimilam prin hrana.
Insa nu toate uleiurile au acelasi continut de acizi grasi si vitamine. Pentru a beneficia de toate calitatile lor, ideal este sa le asociem. Varianta optima pentru asezonare: jumatate ulei de masline, jumatate ulei de rapita. Amestecurile gata facute, destinate, in acelasi timp, pentru prajit si asezonare, nu pot contine mai mult de 2 % Omega-3, din motive de stabilitate si conservare.
Este o cantitate insuficienta, daca vrem cu adevarat sa ne reechilibram alimentatia. Insa, unele dintre ele sunt imbogatite cu vitamina D, un nutrient necesar ocrotirii capitalului nostru osos. Importanta ambalajului nu este foarte mare. Sticla este ideala, dar bidonul de metal sau sticla din plastic (de preferinta, opace) sunt, de asemenea, bune. Uleiurile se pastreaza la frigider sau intr-un dulap, la adapost de lumina. Si sa nu uitam de termenul de valabilitate, care trebuie neaparat respectat.
Fiecare are calitatile sale…
Savoare fina sau pronuntata, bogatie de Omega-3 sau vitamina E… Uleiurile au, fiecare, calitati proprii. Pentru a profita din plin de ele, hai sa le cunoastem mai bine!
Rafinat sau nu…
Uleiurile vegetale virgine sau brute sunt extrase din fruct sau samanta, prin presare mecanica. Nefiind rafinate, toate proprietatile lor raman intacte. In acest caz, este obligatoriu sa alegem un ulei bio pentru a evita pesticidele, toxinele si alte impuritati pe care rafinarea le elimina.
Uleiul de rapita
Plusuri: echilibrat, bogat in vitamina E si mai ales in Omega-3, poate fi consumat zilnic. Doua linguri de ulei pe zi sunt suficiente. Are proprietati de regenerare, antioxidante, reduce hipertensiunea, scade nivelul colesterolului si impiedica formarea cheagurilor de sange.
Minusuri: Gustul este aproape neutru. Desi stabilitatea sa la caldura este mica, uleiul de rapita este multifunctional: atat pentru asezonare, cat si pentru prajit.
Intrebuintari: la salate, mai ales de fetica (salata mielului), care contine acid folic si vitamina C, previne insomnia si alunga iritabilitatea si oboseala.
Uleiul de floarea-soarelui
Plusuri: Gustul sau neutru place tuturor si este foarte bogat in vitamina E (o lingura pe zi este suficienta).
Minusuri: dezechilibrat in acizi grasi esentiali, in ansamblu, el nu acopera nevoile noastre zilnice. Nu trebuie folosit la temperaturi ridicate.
Intrebuintari: la cruditati.
Uleiul de nuci
Plusuri: gustul sau pronuntat ii seduce pe gurmanzi. Contine in mod special Omega-3 si Omega-6 si merge foarte bine la asezonare. Poate ajuta persoanele cu probleme de tranzit intestinal, avand un rol laxativ usor.
Minusuri: se rancezeste la temperatura camerei. Este bine sa-l cumparam in cantitati mici si sa-l pastram in frigider. Este sarac in vitamina E.
Intrebuintari: la salatele de legume, de exemplu, andive sau sfecla rosie, dar si la un carpaccio de peste.