Now Reading
Codul bunelor maniere la masa

Codul bunelor maniere la masa

Revista Psychologies

Codul bunelor maniere, cel de pe vremea bunicilor si strabunicilor, nu este deloc demodat. Manierele sunt mai in voga ca niciodata!

„Cei sapte ani de-acasa” se vad cel mai bine cand stam la masa. Oricat ai fi de frumos imbracata si parfumata, daca nu stii sa tii furculita cu stanga si cutitul cu dreapta, daca nu stii sa nu pui coatele pe masa si sa nu ridici paharul cu degetul mic in aer, n-ai facut nimic. Cei care au maniere isi vor da imediat seama ca ceva iti scapa.

Vestea buna, insa, este ca bunele maniere sunt usor de invatat la orice varsta. Pe cele simple le stii deja: nu sorbi lichidele, nu zdranganesti tacamurile de marginea farfuriei, nu vorbesti cu gura plina, nu tai toate bucatile de carne de la inceput, ci pe rand, pe masura ce mananci…

Bucataria mo­der­na a mai schim­bat regulile. La un res­taurant cu specific medie­val nu se va manca cu tacamuri, pentru ca aceasta e re­gula. Pentru un meniu chine­zesc iti va veni greu sa utilizezi cutitul (uneori chiar si furculita, caci ele vor fi inlocuite de beti­soare), dato­rita faptului ca man­­carea va fi gata portionata. De asemenea, multe dintre mese vor fi compuse din mici gustari si san­dvisuri ma­run­tele. Desigur ca acestea nu se vor man­ca folosind cutitul si furculita. Iar regula ca nu se completeaza paharul cu lichid inainte de a fi fost golit nu se mai respecta ca litera de lege.

Alegerea bauturilor

Unul dintre cele mai dificile aspecte este cel al alegerii lichidului potrivit. Din nou, nu trebuie sa faci mare caz din asta, dar sa stii ca o persoana obisnuita cu iesitul la restaurant stie deja ce sa comande la un anumit fel de mancare. Nu te teme, insa, vei invata si tu, incetul cu in­ce­tul, iar pentru inceput, ia aminte la ce comanda cei de la mesele din jur.

Orientativ, insa, cateva recomandari:

  • bauturile tari, prezentate in meniu drept aperitive, ar fi bine sa fie comandate chiar la inceput;
  • tot la aperitiv, daca alegi vin, vei opta pentru unele albe, rozé sau rosii, dar nu foarte… dense;
  • berea merge cu carnea, in general;
  • sam­pania nu se bea la orice ocazie;
  • vinurile rosii sunt o mare problema, mai ales in Romania. Exista o legenda „ur­ba­na“ conform careia se beau la tempera­tura camerei (pe terasa, vara, tem­pe­­ratura este in jur de 25-30ºC. Cui poate sa-i placa un vin atat de cald?). In realitate, vinul rosu este delicios la 16-20ºC si merge bine cu carnurile, cu mancarurile ita­lienesti si cu cele picante;
  • pestele si fructele de mare merg cel mai bine cu vinurile albe, mai ales seci;
  • deserturile se potrivesc cu vinurile dulci, dar ciocolata si branza vor fi asezonate cu cele rosii seci, bine maturate, sau cu cele de tip licoros.
Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top