Now Reading
Fa o pauza de ceai

Fa o pauza de ceai

Revista Psychologies

 

Cu cateva plante si putina apa fierbinte, poti avea grija de sanatatea ta zi de zi. Bineinteles ca o pauza de ceai este mai lunga decat inghitirea unei pastile, dar este buna, atat pentru gust cat si pentru moral.

Un ceai este mai mult decat o esenta din plante buna pentru sanatate. Este placere a simturilor, este reveria unei dupa amieze de iarna cand nu ai nimic de facut si poti lenevi cu un roman bun fotoliu. Un ceai este o invitatie la reverie, la iesire din timp, la relaxare cu tine si gandurile tale.

Sanatate Si placere
Cand nu ne simtim bine, ne grabim spre dulapul cu medicamente pentru a inghiti o pastila, fara a ne pune vreo intrebare. Putem de asemenea sa profitam pentru a face o adevarata pauza pentru a ne intreba de ce suntem in scadere de forma chiar in acest moment, si pentru a ne prepara un remediu 100% natural pentru a ne pune pe picioare. Bineinteles ca tehnologia de permite de la o vreme sa izolam componentele active din plante si ne propune medicamente, dar este la fel de eficace – si mult mai placut – sa ne pregatim un ceai.

Infuzie sau decoct?
Infuzia consta in varsarea apei clocotite pe planta proaspata sau uscata (frunza, samanta, floare), acoperirea vasului si lasarea acestuia trei minute. Acest procedeu le convine plantelor delicate si florilor. Decoctul consta in punerea plantei in apa rece, calduta sau fierbinte si fierberea acesteia timp de cateva minute, in functie de planta. Aceasta metoda este rezervata in general speciilor lemnoase sau partilor dure ale plantelor, cum ar fi coaja, samburii sau radacinile… Aceste doua procedee sunt foarte eficace pentru tratarea problemelor ce necesita un drenaj al organismului (probleme de digestie, etc.). Exista multe alte metode specifice cum ar fi macerarea, cataplasma, spalarea ochilor sau a gurii, spalarea picioarelor sau a mainilor…

Prepara singura amestecul
–  Oboseala: fa infuzie intr-un bol cu apa fierbinte cu 2 lingurite de melisa, 2 lingurite de rozmarin, 2 lingurite de cimbrisor, 2 lingurite de cimbru. Filtreaza si bea.
–  Respiratie urat mirositoare: fa infuzie
intr-un bol cu apa fierbinte cu 2 lingurite de menta cu piper, 2 lingurite de rozmarin, 2 lingurite de marar boabe si o lingurita de anason. Filtreaza si bea.
–  Menstruatie dureroasa: fa infuzie intr-un bol cu apa fierbinte cu 3 lingurite de melisa, 3 lingurite de salca alba, 3 lingurite de musetel, 3 lingurite de rozmarin. Filtreaza si bea.

10 ceaiuri pentru sanatate

Pentru fiecare problema exista un remediu natural. Aceste plante sunt cunoscute pentru eficacitatea lor si pentru ca nu „dau“ efecte adverse. Achizitioneaza-le pe toate sau aproape (de la negustorii de plante sau de la farmacie) si vei avea o fitofarmacie de baza.

 ceai, pasiflora, plante medicinale

Pasiflora

pentru somn bun

–  Parti utilizate: partile aeriene
–  Proprietati: sedativ
–  Indicatii: datorita efectului sedativ fara reactii adverse, este recomandat pentru calmarea problemelor de dispozitie. In infuzie (zece minute), o lingura pentru cafea la cana de apa fierbinte. Doua cani pe zi, intre mese si una inainte de culcare.
–  Aroma: dulce si plina de savoare

ceai, anason stelat, plante medicinale

Anasonul stelat

pentru digestie

–  Parti utilizate: fructele si semintele
–  Proprietati: antispasmodic si stimulant digestiv
–  Indicatii: este eficace in tratarea aerofagiei, balonarilor si lipsei poftei de mancare. In infuzie, o lingura pentru cafea la cana de apa fierbinte. O cana dupa fiecare masa.
–  Aroma: agreabila

 ceai, coacaze negre, plante medicinale

Coacazele negre

pentru calmare

–  Parti utilizate: frunzele
–  Proprietati: anti-inflamatoare
si diuretice
–  Indicatii: se recomanda pentru calmare a durerilor artritice si reumatice si pentru intretinerea articulatiilor. In cazul infuziilor este nevoie de o lingurita la o cana de apa fierbinte. Seara inainte de culcare
–  Aroma: destul de aromat

ceai, papadia, plante medicinale

 

Papadia

pentru detoxifiere

–  Parti utilizate: radacina si frunzele
–  Proprietati: diuretic, depurativ si laxativ
–  Indicatii: activeaza secretii ale ficatului si ale rinichilor. Este una dintre cele mai bune plante pentru curatarea organis­mului. Cura de primavara: decoct din 50 de grame de radacina la un litru de apa. Una sau doua cani pe zi intre mese.
–  Aroma: amaruie

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top