Obiceiuri alimentare pe care le putem schimba… în cuplu
Cu toții avem anumite obiceiuri alimentare, iar în cuplu putem constata că nu sunt compatibile. Iată ce avem de făcut dacă ne dorim o schimbare constructivă a stilului alimentar.
Citește și:
Sănătate și frumusețe: alimente anti-aging
Termenul de schimbare a comportamentului alimentar sperie. Schimbarea în doi devine deja un balaur cu șapte capete, greu de imaginat și doborât.
Tu vrei salate, el vrea friptură. Tu ai mânca ceva broccoli, el numai cartofi prăjiți. Seara de pizza este un obicei pe care îl vrei eliminat definitiv, dar el de abia așteaptă să o asorteze cu un film bun.
Schimbările sunt dificile, cel mai adesea, datorită fricii de nou, de necunoscut. În viața de adult, aducem cu noi, moștenire din familie, și obiceiurile alimentare. Gustul, mirosul și textura mâncării cu care am crescut, care ne dau sentimentul de bine, de cunoscut, de siguranță.
În același context, ne alinăm nemulțumirile și stresul de peste zi cu ceva bun, dulce, sărat sau crocant, și rezolvăm parțial problemele, cu o mâncare bună.
Atunci când vă doriți o schimbare a obiceiurilor din cap, de la masă și din farfurie, trebuie să înțelegeți, în primul rând, că schimbarea nu este ceva ce se întâmplă, ci un lucru pe care îl faceți. Cu fiecare listă de cumpărături, cu fiecare salată preparată și mâncată, cu fiecare prăjitură refuzată.
Nu este suficient să vă doriți, ci chiar să faceți, pentru că da, presupune un efort, care poate fi o bucurie, nu neapărat un chin.
Așadar, schimbarea, rezumată în nouă idei simple, arată așa:
Alegeți alimentele care vă plac amândurora.
Înlocuiți prăjelile cu alimente pregătite la cuptor și la abur.
Gătiți simplu și rapid, nu-i nevoie să vă transformați în chefi.
Planificați meniul pentru 4-5 zile, cumpărați alimentele și pregătiți mesele în avans.
Evitați schimbările bruște și procesați pas cu pas, zi cu zi.
Pregătiți gustări sănătoase: nuci, alune de pădure, migdale, caju crude, bastonașe de legume, ouă fierte, batoane cu fructe deshidratate și semințe, lactate integrale.
Nu vă înfometați! Mâncați micul dejun. Mâncați legume și salate proaspete la fiecare masă.
Idei de mâncare sănătoasă, de pregătit și mâncat în cuplu:
Mic dejun:
Pâine integrală sau crackers din făină integrală cu hummus și bastonașe de ardei kapia
Iaurt cu fulgi de ovăz, scorțișoară, fructe de pădure, semințe crude (in, susan, chia, cânepă)
Ouă fierte, avocado, roșii
Omletă cu ciuperci și salată mixtă (sfeclă roșie, morcov ras, suc de lămâie)
Sardine, crackers din făină integrală, rondele de castravete și rucola
Prânz:
Carne albă (pui/curcan) cu legume bogate în apă (fasole verde, dovlecei, brocoli, conopidă) pregătite la abur sau la cuptor și condimentate cu ierburi uscate
Pește în crustă crocantă de semințe, rumenit la cuptor cu orez brun la abur și salată din frunze verzi cu suc de lămâie și ulei extravirgin
Carne roșie slabă (1 dată/săptămână) cu salată de ardei copt
Burger de pește la grătar cu piure de rădăcinoase
Paste integrale cu legume și sos roșu alături de salată verde simplă cu suc de lămâie
Chifteluțe de năut pregătite la cuptor cu salată de roșii și pătrunjel
Cină:
Salată cu legume și ton
Salată cu legume și brânză de capră
Ciorbă de legume
Supă cremă de legume
Pizza cu dovlecei, măsline și roșii uscate pe blat de conopidă
Salată cu linte și creveți
Jonglați cu ingrediente de sezon, condimentați după bunul plac, mâncați ce vă place, dar renunțați la reticență și oferiți o șansă și gusturilor noi. Faceți totul cu organizare. Și cu bucurie. Dintr-o perspectivă a avantajelor obținute, nu a sacrificiilor făcute.
De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață și membru în Ordinul Practicienilor de medicină complementară și alternativă. Fondator iHealth. Ambasador Food Revolution, concept inițiat de Jamie Oliver.
www.ihealth.com.ro
Foto: shutterstock.com