Pasi esentiali pentru a controla o dieta
Dieta, indiferent care este ea, nu functioneaza fara tine, iar pastilele sunt un drum sigur catre multe alte probleme pe care nu ti le doresti. Poti pierde din greutate pur si simplu pentru ca asta vrei, atunci cand vei vrea cu adevarat. Iata de ce trebuie sa tii cont.
Nu alege diete cu care nu te simti confortabil
Multe dintre retetele de succes vehiculate sunt adevarate penitente pentru organism si chiar si psihic. Nimeni nu poate manca ciorba de varza doua saptamani si sa nu vrea sa sara la bataie, sincer.
Dietele drastice au rolul de a te chinui si demoraliza ca nu vei reusi. Renunta la formule magice prin care slabesti zece kilograme in patru zile si alege ca dieta un nou stil alimentar, mai sanatos.
Sa crezi ca exista o astfel de scamatorie este egal cu pupatul de broaste in vederea gasirii sufletului pereche.
Accepta greseala, dar nu fii indulgenta cu ea
Pe parcursul unei diete poti avea o abatere. Poate esti intr-o situatie in care pofta este foarte mare si cedezi. Este ok sa continui dieta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, depasind momentul, dar nu este ok sa iti setezi mintea ca nu poti sa reusesti sau ca poti avea si alte abateri. Pana la urma, trebuie sa descoperi cat de bine te poti controla pe tine si sa lucrezi in aceasta directie.
Controleaza-ti gandurile si senzatiile
Pofta de ceva dulce, poate fi o scadere a glicemiei, dar in cele mai multe situatii este o musamalizare pentru o multime de alte nevoi. Nu ne concentram acum asupra lor ci asupra propriului organism.
Constientizeaza cum te simti fizic si psihic atunci cand ai pofte. Vei constata cu surprindere ca nu iti este de fapt foame, iar pofta este pur si simplu o abatere de la alte ganduri.
Chiar daca pare dificil, acceptarea gandurilor, senzatiilor, sentimentelor pe care le ai, te ajuta sa intelegi propriile mecanisme si sa preiei controlul.
Nu iti stabili obiective nerealizabile
Multe kilograme in termen scurt, eventual o noua forma a corpului gen Adriana Lima, metamorfoze fara efort etc… Orice schimbare presupune rabdare, consecventa si termene lungi in timp.
Orice dieta presupune schimbarea comportamentului alimentar, iar aici se pune problema educatiei care necesita timp, renuntare la comportamentele vechi, eforturi de vointa.
Un obiectiv realizabil este identificarea unei alimentatii care ti se potriveste si pe care o poti adopta pe termen lung. Tot pe termen lung se vor vedea si rezultatele, dar cu certitudinea ca vor fi stabilizate.