Now Reading
Sucuri si smoothie-uri: sanatate la pahar

Sucuri si smoothie-uri: sanatate la pahar

Revista Psychologies

Vrei sa consumi sucuri sau smoothie-uri din legume si fructe? Mix-urile nu se fac la intamplare! Recomandari punctuale de la Anca Alungulesei, specialist in deserturi raw-vegan si in programe detox si terapeutice cu sucuri naturale.

 
Sucurile stoarse din legume si fructe ne ofera mult mai multe vitamine, enzime, nutrienti decat consumul in stare solida. Pentru ca la un suc vom avea nevoie, de exemplu, de patru morcovi si trei castraveti, pe care prea putin probabil sa ii mancam deodata.

In plus, sucul este mult mai usor digerat de organism decat orice mancare solida. Fiecare suc are un anumit aport de vitamine si minerale pentru organism ori pentru fiecare organ in parte.

Sunt sucuri pe care le putem bea pentru detoxifiere, cresterea imunitatii, pentru stomac, gastrita etc. – mai simplu spus, in functie de nevoi.
 

Recomandari de consum

Daca vrem o detoxifiere cu ajutorul sucurilor, putem bea in jur de trei litri pe zi, timp de cateva zile. Asta inseamna ca nu vom mai manca hrana solida. O practica benefica o data la cateva luni (repaus digestiv)!

Pe de alta parte, daca nu intrerupem hrana solida, sunt recomandate zilnic  in jur de trei pahare. In general, este bine sa bem sucurile dimineata si intre mese, nu impreuna cu o masa solida.

Ne putem incepe ziua cu un suc/smoothie din legume, iar celelalte momente din zi le alegem fiecare. Ideal ar fi cu o ora inainte sau dupa masa; sau alegem sucul in locul gustarilor dintre mese.
 

Proportia corecta de legume si fructe

Principiul este de 80% legume si 20% fructe. Nu pentru ca fructele nu ar fi bune, insa, din cauza fructozei, sucurile de fructe ingrasa. Pancreasul va detecta fructoza ca fiind zahar alb si, astfel, va secreta automat mai multa insulina.

De aceea, este indicat sa optam fie pentru sucuri numai din legume, fie pentru sucuri din legume si fructe, pastrand proportia mentionata. Cand organismul se obisnuieste cu gustul legumelor transpuse in suc, treptat, putem scoate fructele.
 

Sucuri vs si smoothie-uri

Pentru ca stoarcem sucurile si blenduim smoothie-urile, asta inseamna ca sucurile sunt doar zeama din legume si fructe, iar smoothie-urile au si pulpa, adica fibra.

Alegerea intre cele doua poate depinde si de obiectivul pe care il avem: de exemplu, daca ne dorim sa asimilam mai multe vitamine, nutrienti, minerale sau ne dorim, in primul rand, sa ne tina de foame. 

Daca ne incadram in prima categorie, alegerea trebuie sa fie clar sucul. Daca ne incadram in cea de-a doua, alegem smoothie-ul.

In momentul in care bem un suc (deci fara pulpa), ajutam organismul pe partea de digestie, el nu va mai consuma energie pentru a digera pulpa legumelor si a fructelor, fibra din ele, ci isi va lua doar vitaminele si nutrientii.

In mod normal, un suc se asimileaza in 15-20 de minute si din momentul acela incepe sa „lucreze“.

Sucurile si smoothie-urile, au fiecare, rolul lor, asa ca ar trebui sa alternam. Fibra din smoothie-uri actioneaza ca o matura asupra colonului, eliminand mare parte din reziduurile acumulate.

Smoothie-urile sunt potrivite pentru persoanele care consuma proteina animala in mod regulat sau au obiceiuri de viata nesanatoase.

Stocul de reziduri este destul de mare si atunci corpul trebuie ajutat sa le elimine. Un colon curat inseamna, in primul rand, functionarea intr-o maniera optima a creierului.
 

Incredibilele legume verzi

Tot ce este verde este alcalin. Datorita faptului ca mancam alimente procesate termic sau chiar junk food, organismul devine un teren acid.

Asta inseamna ca PH-ul sanguin scade sub 7,35, valoarea lui normala fiind de 7,35-7,45. De ce este important sa mentinem PH-ul intre aceste valori?

Pentru ca, pe un teren acid, imunitatea organismului scade si ne putem imbolnavi usor. Cu ajutorul legumelor verzi restabilim PH-ul neutru al sangelui.

De aceea, mai ales  persoanele care sunt consumatoare de carne (acida) este bine sa suplimenteze alimentatia cu multe legume verzi, ca sa contrabalanseze PH-ul acid cu cel alcalin.

Un alt beneficiu este ca legumele verzi contin multa clorofila, „sangele verde“ al plantelor, care ajuta la detoxifierea naturala a organismului, regleaza tranzitul intestinal, combate efectele radicalilor liberi, incetineste procesul de imbatranire. Asteniile de primavara sau de toamna, oboseala cronica sunt inlaturate cu sucuri verzi, bogate in clorofila.
 

In functie de anotimp

Opteaza pentru legume si fructe de sezon! Tot ce nu este de sezon, este fortat sa creasca.

Primavara si toamna ar trebui sa consumam cat mai des legume verzi: spanac, kale, patrunjel, broccoli, vlastari de tot felul (floarea-soarelui, lucerna, broccoli, ridiche), dar in special iarba de grau sub forma de suc, iar toamna cat mai multe radacinoase: morcov, telina, varza, sfecla, ridiche neagra, gulie, pastarnac.
 

Adjuvantii frumusetii

Castravetele contine multa apa, minerale si vitamine, reduce nivelul de colesterol din organism, are efect diuretic, un continut extrem de redus de grasimi, calorii si este foarte bun pentru piele, par si unghii.

Nuca de cocos este un superaliment, pe care ar trebui sa invatam sa-l consumam si altfel, nu doar sub forma de fulgi de cocos. Contine grasimi si uleiuri sanatoase, care ajuta la scaderea colesterolului din sange si, implicit, la scaderea in greutate.

Apa de cocos, identica cu plasma din sangele uman, este incarcata cu electroliti care hranesc PH-ul sangelui si functia musculara.

Nuca de cocos face minuni nu doar in interior, ci si in exterior, deoarece va da stralucire pielii si parului. Se poate servi in toate formele: cruda, lapte de cocos, ulei de cocos, faina de cocos, inclusiv in dulciurile raw vegane.
 

Imunitate

Pentru imunitate sunt minunate smoothie-urile din catina si afine. Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de zece ori mai mare decat portocalele.

Ea mai are o cantitate de trei ori mai mare de vitamina E decat germenii de grau, de trei ori mai multa vita mina A decat morcovii si de patru ori mai multe enzime, care protejeaza corpul de radicalii liberi, in comparatie cu ginsengul.

Afinele, tonic natural care ajuta la intarirea sistemului imunitar, contin antioxidanti si fibre ce favorizeaza capacitatea organismului de a dizolva colesterolul rau. Afinele actioneaza impotriva problemelor metabolice si ajuta la prevenirea bolilor cardiace.
 

Detoxifiere

Detoxifierea organismului cu ajutorul sucurilor este un proces care se face intr-o perioada mai lunga de timp, deoarece sucurile nu actioneaza imediat, ca o pastila.

Un specialist va sti exact catre ce sa ne indrume, ne va explica principiile de functionare a sucurilor asupra organismului si combinatiile care se pot face.

Desi sucurile sunt naturale, nu toate legumele se amesteca cu toate fructele, asa cum nici toate legumele nu se pot amesteca intre ele, lucru valabil si pentru fructe.

Atat legumele, cat si fructele se impart in doua categorii: acide si alcaline. Singurele legume si fructe care sunt neutre (deci se pot combina cu orice) sunt morcovul si marul.

Este importanta cantitatea de legume si fructe pe care o combinam, pentru ca de ea depinde efectul asteptat. Insa, sunt sucuri pe care le putem face si acasa.

De exemplu, sucul de morcov cu mar si sfecla, este o combinatie usoara, insa si aici exista o mentiune: pentru inceput, sfecla nu trebuie folosita in cantitati mari, deoarece are un efect extrem de puternic asupra organismului.
 

Fructele si dieta

Cum spuneam, fructele ingrasa, si tocmai din acest considerent este mai bine sa le consumam in stare solida. In primul rand, pentru ca nu poti manca sase portocale odata, dar poti stoarce sase portocale ca sa le bei.

Prin inlaturarea fibrei, sucul se asimileaza imediat, iar continutul mare de fructoza va duce, pe termen lung, la ingrasare. Dar noi dorim sa slabim si sa ne simtim cat mai bine in pielea noastra!

De aceea, legumele verzi sunt ideale in procesul de eliminare a kilogramelor in plus si eliminare a celulitei. Dupa parerea mea, cel mai bun este sucul de iarba de grau.

Se bea in cantitati mici, maxim 50 ml, deoarece contine pana la 70% clorofila cruda, foarte mult oxigen si are o multitudine de vitamine si nutrienti. Un shot de suc de iarba de grau este echivalentul a trei kilograme de legume.
 

Wellbeing

Starea de bine pe care ti-o da un suc sau un smoothie este nemasurata. In primul rand, organismul nu mai este supus stresului digerarii.

Cu ajutorul acestor bauturi ne crestem in mod natural nivelul de energie, imunitatea, mentinem PH-ul sangelui la starea lui neutra.

Mai mult decat atat, legumele si fructele sunt incarcate de energia pamantului si a soarelui. Reactiile chimice ale creierului sunt atat de complexe, incat este evident ca absorbtia de alimente nu va avea un impact automat si precis asupra creierului si corpului.

Exista multi alti factori pe care trebuie sa ii luam in considerare: ce mancam? Unde mancam? Cu cine? Cand mancam?

Si, nu in ultimul rand, cat mancam? Sucurile fac parte din categoria alimentelor care ne hranesc cu adevarat, care confirma inca o data expresia „esti ceea ce mananci“.
 

Antistres

Sucul de afine este energizant, calmant, gustos – intr-un cuvant, are pentru organism efect antistres. Reteta pe care ti-o propun este foarte simpla: pune in blender 250-300 ml apa, 50 gr afine, o lingurita de miere, polen si propolis. In afara de acest smoothie, recomand zilnic cat mai multe sucuri verzi.
 

Consum personalizat

Sucurile le bem in functie de necesitate: cresterea nivelului de energie, colesterol mare, kilograme in plus, reglarea nivelului zaharului din sange, functionarea digestiei, reglarea tranzitului intestinal etc.

Organismul uman are o capacitate incredibila de functionare si autovindecare, insa suntem datori sa-l ascultam si sa-i oferim ceea ce are nevoie.

O persoana cu gastrita, digestie lenta, tranzit intestinal lent trebuie sa fie atenta la combinatiile de legume si fructe pe care le face.

Pentru ea, ideale sunt sucurile de varza si cartofi, nu foarte gustoase, dar remedii excelente. Daca dorim sa integram sucurile zilnic, sa fie terapie pentru corpul nostru, este bine sa consultam un specialist.

Una este sa bei un suc ocazional si, chiar daca nu este cea mai fericita combinatie, nu se intampla nimic, poate un eventual disconfort, si alta este sa consumi un suc timp de sase luni, crezand ca-ti face bine, iar efectul sa fie exact contrariul. Trebuie sa ne informam, sanatatea se invata. 

 

Anca Alungulesei este fondatoarea RawCoco, prima cofetarie-ceainarie raw-vegana din Romania, specialist in deserturi raw-vegan si in programe de detox si terapeutice cu sucuri naturale din legume si fructe.

RawCoco: Str. Constantin Aricescu, nr. 50A, sector 1, Bucuresti, tel. 021.230.34.24, 0743.032.228, 0748.23.20.29, email: [email protected], site: www.rawcoco.ro, https://www.facebook.com/RawCocoBucuresti?fref=ts

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top