Now Reading
TOP 5 feluri de mancare daunatoare

TOP 5 feluri de mancare daunatoare

Revista Psychologies

Ai un program agitat si prea putin timp pentru gatit? Preferi alimentele gata preparate? Iata cateva feluri de mancare daunatoare pe care e bine sa le eviti

 

 

Atunci cand ne gandim la feluri de mancare daunatoare, ne vin in minte produsele fast food, sucurile carbogazoase, produsele de cofetarie si patiserie. Arata bine si sunt bune la gust. Dar tocmai substantele care le confera gustul bun sunt cele care ne distrug sanatatea.

Grasimile trans, monoglutamatul de sodiu, zaharul si indulcitorii sunt ingrediente din categoria de alimente nesanatoase si se gasesc, din pacate, in majoritatea produselor ambalate. Sunt grasimi saturate, dar facute de „mana omului”, adica transformate prin diverse procese.

Cele mai cunoscute grasimi trans sunt margarina si uleiurile rafinate. Acest tip de grasimi, nu doar cresc colesterolul rau, dar il si scad pe cel bun. Ingroasa arterele, cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si conduc incet si sigur spre obezitate.

 

Feluri de mancare daunatoare

Mezelurile. Contin tocatura de oase, pielite, carcase de animale, grasime si sorici, carne de calitate inferioara (provenita din picioare, gat sau cap de animale), coloranti, conservanti, monoglutamat de sodiu, soia, nitrati, zahar, stabilizatori.

Studiile arata ca persoanele care consuma mezeluri au risc crescut de cancer de colon, boli cardiovasculare, diabet de tip 2. Putem folosi, ca alternative la acest fel de mancare daunator, piept de pui sau de curcan, muschi de vita, pregatite la cuptor, la foc mic, condimentate cu ierburi uscate si feliate subtire, pentru sandwich.

Peste pane congelat (fish fingers). Este plin de dextroza, ulei procesat din palmier, glucoza, amidon din porumb modificat genetic. Pestele pane congelat este un produs procesat, cu indulcitori si o cantitate mare de sodiu.

Face parte din gama produselor care nu ar trebui sa contina zahar si totusi are in cantitati mari. Consumul acestui produs poate conduce catre obezitate, hipertensiune arterial, boli ale ficatului si pancresului.

Sosurile (dressingurile) pentru salate. Contin uleiuri rafinate (grasimi trans), zahar, agenti de ingrosare, potentiatori de gust. Cu greu gasesti pe ambalaj un ingredient usor de recunoscut.

Sunt un dezastru pentru sistemul digestiv, iar zaharul prezent, pentru ca este calorie goala, foloseste din resursele organismului pentru a fi metabolizat. In putine cuvinte, sosurile procesate vin la pachet cu multe calorii si putini nutrienti.

Pentru a evita aceste feluri de mancare daunatoare, puteti face acasa, simplu si sanatos, sosuri pentru salata cu ulei extravirgin, suc de lamaie sau otet, iaurt sau mustar si condimentele preferate.

Produsele sarace in carbohidrati si grasimi sau dietetice. Pentru ca aceste produse sunt fade, fara gust, producatorii adauga cantitati mari de zahar sau indulcitori pentru a il face apetisant pentru papilele gustative.

Faptul ca rata obezitatii a crescut proportional cu oferta de produse dietetice, se explica prin zaharul si indulcitorii adaugati.

Bauturile energizante. Alaturi de felurile de mancare daunatoare, trebuie si ele mentionate. Contin sucroza, glucoza, taurina, cofeina si alte substante pentru a potenta gustul. Un cocktail de chimicale vandut la suprapret.

Pe langa efectele dezastruoase pe care le au la nivelul pancresului si ficatului, bauturile energizante sunt de 11 ori mai corozive la nivelul smaltului dintilor decat sucurile carbogazoase. Consumul lor constant duce la hipertensiune arteriala, insomnia si deshidratare.

 

De Alina Trifu, consilier in nutritie si fondator iHealth, e-mail: [email protected], tel.: 0725430312, site: www.ihealth.com.ro

 

 

Citeste si:

Alimente pentru un ten perfect 

Dieta si personalitatea

 

 

Foto: 123rf.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top