Now Reading
După ce criterii să alegem uleiurile pe care le consumăm zilnic

După ce criterii să alegem uleiurile pe care le consumăm zilnic

Avatar photo

Avem grijă de alimentația noastră, dar, pe lângă legume, fructe ori semințe, și uleiurile au efecte miraculoase asupra organismului. Iată cum să le alegem corect.

 

Uleiurile bune și cele mai puțin bune

Atunci când alegem orice produs de la raft, fie că este vorba de ulei sau alt aliment, este esențial să ne informăm citind eticheta. Cum facem diferența, ce ne determină să selectăm anumite alimente în detrimentul altora?

Citește și:

Alimente pentru un ten perfect

Dulciurile raw-vegane sunt ideale pentru sănătate!

Nu prețul cel mai mic sau cel mai mare, nici ambalajul cel mai lucios sau cea mai bună promovare sunt factorii care dau valoare unui produs. Ci ingredientele puține, simple, cunoscute, ambalajul reciclabil și prietenos cu mediul înconjurător.

În cazul unui ulei, pe eticheta de produs, în lista de ingrediente, trebuie să apară un ingredient unic: ulei presat la rece sau extravirgin.

Ambalajul, pentru a păstra cât mai bine proprietățile unui ulei de calitate și a evita oxidarea, este bine să fie din sticlă închisă la culoare. Să nu ne lăsăm păcăliți de produsele cu vitamine adăugate.

Nu sunt indicatorul unui aliment sănătos, dimpotrivă. Produsele cu vitamine și minerale adăugate, sunt, de fapt, produse rafinate, care nu mai au niciun aport nutritiv.

Este doar o strategie de marketing menită să distragă atenția și să crească vânzările. Un alt aspect de care trebuie să ținem cont atunci când alegem o sticlă de ulei, este proveniența ingredientelor.

Uleiul de măsline de calitate provine, de regulă, din zone care sunt protejate și au tradiție în cultivarea măslinelor și obținerea uleiului (Creta, Spania, Italia).

Sunt de evitat uleiurile rafinate și procesate, obținute prin procedee industriale, extrase cu ajutorul solvenților, care sunt vitregite de toți nutrienții (vitamine, antioxidanți, acizi grași), precum și cele provenite din plante modificate genetic (porumb, soia).

 

Diversitate și proximitate

Toate uleiurile presate la rece sunt grăsimi nesaturate, sănătoase pentru organism. Joacă un rol fundamental în menținerea sănătății, cu condiția de a fi naturale, obținute prin presare la rece, de a le consuma cu moderație și de a le prepara corect.

Dar, fiind obținute din plante sau semințe diferite, fiecare tip de ulei are anumite proprietăți și vine la pachet cu o paletă diferită sau în proporții diferite de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți.

Așa cum ne alegem fructele și legumele, la fel trebuie să procedăm și cu uleiurile în dieta zilnică.

Acest lucru înseamnă că trebuie să ne axăm pe diversitate (mai multe tipuri de uleiuri de calitate, pe care să le folosim alternativ în preparate) și pe proximitate (să alegem uleiuri din plante care sunt cultivate local).

 

Uleiurile nu se combină

Pentru că uleiurile presate la rece au gusturi pregnante și unice, dar și pentru că au prag de ardere diferit, fiind indicate sau nu în procesul de gătire, este bine să nu le combinăm.

Ceea ce putem face însă, pentru a beneficia din plin de proprietățile lor nutritive, este să îmbrățișăm diversitatea, să le avem la îndemână, să fim creativi în a le alterna în preparate.

Spre exemplu, dacă la micul dejun am folosit o linguriță de ulei de cocos în smoothie sau cafea, la prânz am mâncat vită cu legume pregătite la stir-fry, în ulei de susan, la cină putem folosi uleiul de nucă, în salate.

Limita la care putem folosi uleiul presat la rece în avantajul sau în detrimentul nostru este foarte fină și este dictată de cantitatea folosită.

Uleiul este un condiment și se adaugă mâncărurilor măsurat cu lingura, pentru că orice gram de grăsime are 9 calorii, indiferent de tipul și proveniența sa.

 

De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață, [email protected], www.ihealth.com.ro

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top