Now Reading
Vrei să scapi de kilogramele în plus? Iată cum slăbești sănătos

Vrei să scapi de kilogramele în plus? Iată cum slăbești sănătos

Ar trebui să renunțăm definitiv la dietele restrictive, cu rezultate, cel mult, pe termen scurt. Poți să slăbești sănătos fără eforturi și fără înfometare. Iată cum.

Citește și:

Reguli simple pentru o alimentație sănătoasă

Sfaturi de nutriție pentru un ten curat și luminos

În lume există câteva zeci de mii de diete. Motivul pentru care se inventează constant altele, este acela că dietele nu funcționează. Nu pe termen lung. Nu într-un mod sănătos pentru organismul nostru. Nu fără restricții, frustrări și riscuri.

În accepțiune largă, cei mai mulți asociază cuvântul dietă cu o perioadă de timp limitată, în care adoptă o manieră de a se alimenta foarte restrictivă, cu scopul de a pierde în greutate.

 

De ce nu este bine să ținem dietă

Contradictoriu a ceea ce se crede, în timp, dietele încetinesc metabolismul. Corpul resimte dieta ca pe un stres și eliberează o serie de hormoni (cortizol și adrenalină), care încetinesc arderea caloriilor și conservă grăsimea din organism pentru a asigura supraviețuirea.

Acesta este procesul care se întâmplă în organism atunci când consumăm un număr limitat de calorii, mai mic decât necesarul nostru zilnic.

Corpul are nevoie de nutrienți, nu de calorii, pentru a supraviețui. Atunci când ținem o dietă care se bazează pe un număr restrictiv de calorii, riscul să renunțăm la o masă cu alimente nutritive în (de)favoarea unei, să zicem, amandine este ridicat.

Renunțăm la cina formată din salată, supă sau pește cu legume pentru că am mâncat, la birou, o felie de pizza și două miniprăjituri, iar calculul caloriilor ne arată că am depășit recomandarea zilnică.

Doar că pizza și dulciurile sunt calorii goale, zahăr, sare și făină albă, fără vitamine și minerale. Supa, salata sau peștele cu legume oferă organismului proteine, carbohidrați, lipide, vitamine și minerale.

Dietele concepute cu număr limitat de calorii au la bază cantitatea și nu calitatea, fiind ineficiente.

Dietele nu schimbă obiceiurile pe termen lung. Orice dietă, așa cum am stabilit în primele paragrafe, presupune o perioadă delimitată de timp de restricții, frustrări și deprivări, cu gândul la ciocolata pe care o vom mânca la finalul ei.

Orice dietă începe cu gândul de “abia aștept să slăbesc și să mănânc (adaugă aici orice: ciocolată, covrig, cartofi prăjiți)”.

Chiar cu efect imediat, statisticile spun că 90% dintre cei care țin dietă vor reveni în mai puțin de un an la greutatea inițială. Pentru că revin rapid la vechile obiceiuri care i-au adus în situația de a ține dietă.

Doar o dietă, fără schimbarea obiceiurilor care au generat-o, este un cerc vicios, în care oamenii ajung tot timpul în punctul de plecare, ca un hamster care se învârte la infinit (și fără rezultat) în rotița lui.

 

Cum să pierdem în greutate fără a ține diete

Dacă în stilul nostru de viață singurul lucru constant este haosul alimentar, cel mai simplu este să schimbăm lucrurile pe rând, în timp și cu pași mici.

Fiecare nou obicei schimbat va deveni astfel ancoră pentru următorul. Spre exemplu, este mult mai simplu să punem și o salată în farfurie, la prânz, dacă la micul dejun am mâncat corect, iar foamea mare și glicemia mică nu mai dictează alegerile spre cartofi, pizza sau paste. Și un desert foarte dulce.

Cel mai la îndemână este să începem cu micul dejun. Alegeri banale și la îndemână precum ouă fierte (chiar în avans, de seara), lactate și brânzeturi, hummus sau avocado, au ingrediente pe care le putem controla, ne dau energie și sațietate.

Fiecare masa de prânz să conțină legume. Fie că alegem carne sau pește, tocănițe fierte sau ciorbe, să avem legume în farfurie (legumele sunt carbohidrați, sursă de energie pentru organism).

O salată mare la fiecare porție de paste, orez sau pizza mâncate. Ajută procesele de digestie si metabolizare a unui fel de mâncare concentrat.

Farfurii și boluri mai mici ne oferă șansa să mâncăm porțiile potrivite, într-o perioada în care ni se oferă porții tot mai mari pe care ne simțim, cumva, datori, să le terminăm.

Slăbitul nu depinde doar de ceea ce mâncăm, ci de stilul de viață per ansamblu.

Somn suficient și odihnitor (mersul la culcare cu 10 minute înainte de ora obișnuită ne conduce sigur spre un interval decent de somn), apa băută conștient (da, și măsurat, pentru a avea o idee clară asupra consumului zilnic) și minim 30 de minute de mișcare zilnic (plimbat, alergat, yoga, sală sau pilattes, orice tip de activitate care ne scoate din sedentarism) contribuie la procesul de slăbire sănătos.

Pentru că: în timpul somnului organismul se reface, repară și…echilibrează nivelul hormonilor care dau starea de sațietate (somnul insuficient sau neodihnitor ne face să mâncăm mai mult în timpul zilei), apa, băută ca primă opțiune atunci când ne este sete reduce aportul caloric zilnic (pentru că nu are calorii, față de suratele lichide, indiferent dacă ne referim la sucuri, limonadă sau alcool), ajută digestia și implicit absorbția de nutrienți, iar sportul accelerează arderile calorice.

Toate aceste reomandări se adreseză persoanelor sănătoase care doresc să piardă în greutate. Dietele recomandate de medic pentru diferitele afecțiuni nu fac subiectul acestui articol.

 

De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață și membru în Ordinul Practicienilor de medicină complementară și alternativă. Fondator iHealth. Ambasador Food Revolution, concept inițiat de Jamie Oliver.

 

[email protected]

 

www.ihealth.com.ro

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top