Cum ținem cont de nevoile cuplului atunci când avem un copil

Chiar dacă devenim părinți, nevoile cuplului nu trebuie să se piardă în multe alte planuri secundare. De relația dintre noi depinde viitorul familiei, dar și tipul de educație pe care îl vom oferi copilului. Iată ce avem de făcut.

Citește și:

Declinul căsniciei: Cum ne reapropiem de partenerul de cuplu

Cum negociem dorința unui singur partener de a avea copii

Venirea pe lume a unui copil aduce cu sine multă bucurie, dar și o serie de schimbări la nivel de cuplu. Dacă înainte de apariția copilului atenția celor doi parteneri de cuplu era canalizată unul spre celălalt, odată cu nașterea întreaga lor atenție este orientată către noul membru al familiei.

Astfel, copilul devine centrul universului celor doi adulți, relația de cuplu trecând automat într-un plan secund, cei doi jucând în principal rolul de părinți și abia apoi rolul de parteneri de cuplu.   

Deși toate aceste modificări sunt inerente și inevitabile și fac parte din adaptarea la viața și la noua structură familială, la rolul de părinți, unele cupluri nu reușesc să se reconecteze și să restabilească intimitatea avută înainte de venirea pe lume a copilului.

Iar atunci când nevoile de cuplu sunt neîmplinite sau ignorate, relația poate fi afectată, iar partenerii să se îndepărteze unul de celălalt. Cum facem să îndeplinim nevoile de cuplu atunci când avem un copil?

 

Susținere și empatizare

Schimbările hormonale și fizice apărute în urma sarcinii și a nașterii, lipsa odihnei, depresia postpartum, schimbarea priorităților sunt factori care pot conduce către o perioadă în care stima de sine, încrederea în sine, răbdarea și echilibrul mamei să atingă cote foarte scăzute.

Înțelegerea, suținerea și suportul partenerei în depășirea acestor momente pot constitui o formă de racordare a partenerilor la intimitatea emoțională și de cuplu.

 

Parteneriat în creșterea copilului

Chiar dacă mama se află în concediu de maternitate nu înseamnă că ei îi revine întreaga responsabilitate de a se îngriji de copil.

Implicarea tatălui în activitățile casnice și de creștere a copilului, împărțirea responsabilităților va lăsa timp mamei pentru a se ocupa și de propria ei persoană, de a se relaxa și de a se odihni, de a se reconecta la rolul de parteneră de cuplu.

 

Comunicarea

Odată deveniți părinți nu înseamnă că subiectele de discuție ale partenerilor de cuplu trebuie să se învârtă doar în jurul copilului.

Bineînțeles că tot ceea ce ține de creșterea, îngrijirea și progresele celui mic sunt importante, însă ar fi ca acest subiect să nu monopolizeze comunicarea dintre cei doi.

Astfel, momentele de respiro pot fi folosite pentru a comunica, pentru a da acces la emoțiile, la trăirile, la nevoile, la bucuriile și la temerile fiecăruia, astfel încât să se depășească eventuale conflicte, să se adapteze la noile roluri și să se regăsească în cele de partener de cuplu.

 

Timp în doi

Petrecerea timpului în doi nu presupune de fiecare dată evadarea pentru câteva zile într-o scurtă vacanță, pentru că nu mereu sunt posibile astfel de ieșiri.

Chiar și așa, partenerii pot programa câteva ore pentru ei doi pentru a merge la teatru, la restaurant, la un concert, la film sau la o plimbare în parc.

Ieșirea din activitățile cotidiene, conectarea la micile plăcerile ale vieții de cuplu pot readuce o gură de aer proaspăt în relație.

 

Conectarea zilnică

Chiar dacă programul de viață este acum total schimbat, partenerii pot găsi momente în care să facă lucrurile de altă dată, împreună sau unul pentru celălalt, ca de exemplu: băutul cafelei sau ceaiului împreună atunci când este posibil, luarea prânzului și a cinei împreună, pregătirea gustării pentru serviciu, servirea micului dejun la pat, îmbrațisarea de dinainte de culcare, sărutul de bun venit sau de plecare etc.

 

De Andra Zaharia, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician

Consiliere Vocațională și Dezvoltare Personală

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
4 lucruri de evitat în relația de cuplu
4 lucruri de evitat în relația de cuplu

Vrei un cuplu de durată? Îți dorești armonie și o relație satisfăcătoare? În speranța că răspunsurile sunt, așa cum ne așteptăm, afirmative, iată ce lucruri să eviți într-o relație de cuplu.

Citeste
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate

Nu este simplu să te confrunți cu teama de singurătate, dar înainte de a te grăbi cu acțiuni care, pe moment, ar domoli-o, ai răbdare cu tine și aceeptă ceea ce simți. Altfel, nu vei lua cele mai potrivite decizii.

Citeste
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder... sunt șanse să fii psihopat
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder… sunt șanse să fii psihopat

Un studiu recent arată că persoanele care sunt într-o relație, dar folosesc aplicația Tinder au șanse mari să prezinte profilul unui psihopat. Despre motivele prezenței lor pe această aplicație și trăsăturile identificate, aflăm în cele ce urmează.

Citeste
Cum ținem cont de nevoile cuplului atunci când avem un copil
Cum ținem cont de nevoile cuplului atunci când avem un copil

Chiar dacă devenim părinți, nevoile cuplului nu trebuie să se piardă în multe alte planuri secundare. De relația dintre noi depinde viitorul familiei, dar și tipul de educație pe care îl vom oferi copilului. Iată ce avem de făcut.

Citeste
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine

Cred că una dintre cele mai importante reguli în dating este să te placi pe tine. Altfel, dorința de a găsi un partener și de a avea o relație, va avea o greutate mai mare în alegerile tale. Ori, cel mai important aspect în acest demers este să rămâi atentă la ceea ce îți dorești tu, la ce e bine pentru tine.

Citeste
De ce să evităm un evitant
De ce să evităm un evitant

Stilul de atașament evitant stă în calea unei relații armonioase. Chiar dacă astfel de persoane sunt atrăgătoare, chiar dacă par că au multe de oferit, nu există prea multă disponibilitate. Deseori, suntem atrase în relații toxice, motiv pentru care, iată câteva motive pentru a evita… un evitant.

Citeste