Frigiditatea e relativa

dragoste, cuplu, sex, sexualitate, orgasm, frigiditate
Nu vrei, nu te intereseaza, nu ai orgasm. Frigiditate? Nu chiar. Absenta orgasmului, mai frecventa, se refera la un blocaj al extazului. Dar ambele se vindeca.

„La 28 de ani, simteam o oarecare satisfactie cu partenerii mei, dar n-am ajuns la orgasm niciodata”, isi aminteste Lucia o cosmeticiana de 29 de ani. Nu m-am plans niciodata. Eram convinsa ca si mama fusese la fel. Insa, intr-o zi, atunci cand vorbeam despre relatiile dintre barbati si femei, ea mi-a spus, spre surprinderea mea: «Daca un barbat ramane destul de mult in interiorul femeii, placerea vine, obligatoriu». Aceasta fraza a provocat in mine un sir de intrebari, de cautari. Apoi, o adevarata eliberare”.

La barbati, explozia orgasmica este un dat natural. La femei, situatia este putin diferita. Desi vaginul este mult mai sensibil decat penisul, extazul este angrenat mai mult de o serie de factori psihologici dec¢t fizici. Contextul emo­tional este esential pentru declan­sa­rea placerii: ideea de a fi dorita si apoi posedata de barbatul iubit stimuleaza femeia. Intr-adevar, inainte de juisare, femeile care ajung la orgasm nu resimt o mai mare placere fizica dec¢t cele care nu ajung. Pentru toa­te, in timpul actului sexual, caile sensibilitatii urca p¢na in cortexul cerebral. Dar unele vor avea orgasm, altele nu. De ce se intampla astfel? Nimeni nu detine monopolul explicatiilor. Si totusi…

„Percepem diferit, imaginam diferit, avem fantezii diferite. In consecinta, si sexualitatea intra intr-un raport direct cu complexitatea fiecarei persoane. Orgasmul este considerat apogeul contactului sexual si este obtinut prin intelegerea si respectarea ritmului personal si prin acumularea tensiunii erotice. El este important pentru confortul psihic al ambilor parteneri”, sustine Adina Mihaela Codres, psiholog clinician.

Dar tine oare acesta doar de abilitatile fizice ale partenerilor sau mai sunt si alti factori? Psihologul Mihaela Brincoveanu crede ca, in tot ceea ce face femeia, „trairea interioara, felul in care simte lucrurile este prioritar. Se poate spune ca sexualitatea feminina iz­voraste din suflet. Pentru un act sexual reusit, incununat de «misteriosul» orgasm, e necesar in primul rand sentimentul de siguranta si de confort psihic. Aceasta inseamna nu numai un partener pentru care nu­treste incredere, respect si dragoste, dar si un cadru inspirat. Daca privim actul sexual ca pe un ritual special, pasii sunt usor de parcurs si de personalizat, in functie de fiecare cuplu. Cuvantul-cheie este comunicarea. Comunicarea dorin­telor si astep­ta­rilor pe care le avem de la celalalt, sin­cronizarea fanteziilor.” Prioritate, deci, sentimentelor …

Accesul la orgasm ramane fragil

La femeile foarte tinere, anorgasmia vaginala este obisnuita. Chiar daca aceasta se prelungeste pana la maturitate, specialistii nu o considera patologica decat in cazurile extreme, cand apogeul placerii nu este niciodata atins, nici macar prin masturbare. Numai si numai in acest caz putem vorbi de frigiditate. O tulburare care, spre deosebire de anorgasmie, se caracterizeaza printr-o inhibare a dorintei si se refera la viata sexuala in ansamblul ei. Cel mai adesea, este vorba de o privare incons­ti­enta: din cauza unei culpabilitati sau a unei repulsii transmise prin edu­catie, persoana isi interzice sa doreasca si sa simta.

De fapt, pentru orice femeie, accesul la orgasm ra­mane intotdeauna foarte fragil. Un eveniment deprimant sau care a afectat respectul de sine – despartire, doliu, concediere, descoperirea infidelitatii partenerului – poate sa produca anorgasmie provizorie. La fel se intampla si atunci cand cuplul trece printr-o situatie grea si cand, din nefericire, femeia nu-si poate exprima suferinta prin cuvinte. Daca situatia se prelungeste, anorgasmia poate fi utilizata de inconstientul feminin ca o razbunare contra presupusului responsabil de aceasta situatie. Femeia frustrata il va pedepsi pe barbat prin intermediul sexualitatii, pentru ca si el sa simta aceleasi frustrari.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Frigiditatea e relativa
Frigiditatea e relativa

Nu vrei, nu te intereseaza, nu ai orgasm.
Frigiditate? Nu chiar. Absenta orgasmului, mai frecventa, se refera la un blocaj al extazului. Dar ambele se vindeca.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste