Frigiditatea e relativa
Nu vrei, nu te intereseaza, nu ai orgasm. Frigiditate? Nu chiar. Absenta orgasmului, mai frecventa, se refera la un blocaj al extazului. Dar ambele se vindeca.
„La 28 de ani, simteam o oarecare satisfactie cu partenerii mei, dar n-am ajuns la orgasm niciodata”, isi aminteste Lucia o cosmeticiana de 29 de ani. Nu m-am plans niciodata. Eram convinsa ca si mama fusese la fel. Insa, intr-o zi, atunci cand vorbeam despre relatiile dintre barbati si femei, ea mi-a spus, spre surprinderea mea: «Daca un barbat ramane destul de mult in interiorul femeii, placerea vine, obligatoriu». Aceasta fraza a provocat in mine un sir de intrebari, de cautari. Apoi, o adevarata eliberare”.
La barbati, explozia orgasmica este un dat natural. La femei, situatia este putin diferita. Desi vaginul este mult mai sensibil decat penisul, extazul este angrenat mai mult de o serie de factori psihologici dec¢t fizici. Contextul emotional este esential pentru declansarea placerii: ideea de a fi dorita si apoi posedata de barbatul iubit stimuleaza femeia. Intr-adevar, inainte de juisare, femeile care ajung la orgasm nu resimt o mai mare placere fizica dec¢t cele care nu ajung. Pentru toate, in timpul actului sexual, caile sensibilitatii urca p¢na in cortexul cerebral. Dar unele vor avea orgasm, altele nu. De ce se intampla astfel? Nimeni nu detine monopolul explicatiilor. Si totusi…
„Percepem diferit, imaginam diferit, avem fantezii diferite. In consecinta, si sexualitatea intra intr-un raport direct cu complexitatea fiecarei persoane. Orgasmul este considerat apogeul contactului sexual si este obtinut prin intelegerea si respectarea ritmului personal si prin acumularea tensiunii erotice. El este important pentru confortul psihic al ambilor parteneri”, sustine Adina Mihaela Codres, psiholog clinician.
Dar tine oare acesta doar de abilitatile fizice ale partenerilor sau mai sunt si alti factori? Psihologul Mihaela Brincoveanu crede ca, in tot ceea ce face femeia, „trairea interioara, felul in care simte lucrurile este prioritar. Se poate spune ca sexualitatea feminina izvoraste din suflet. Pentru un act sexual reusit, incununat de «misteriosul» orgasm, e necesar in primul rand sentimentul de siguranta si de confort psihic. Aceasta inseamna nu numai un partener pentru care nutreste incredere, respect si dragoste, dar si un cadru inspirat. Daca privim actul sexual ca pe un ritual special, pasii sunt usor de parcurs si de personalizat, in functie de fiecare cuplu. Cuvantul-cheie este comunicarea. Comunicarea dorintelor si asteptarilor pe care le avem de la celalalt, sincronizarea fanteziilor.” Prioritate, deci, sentimentelor …
Accesul la orgasm ramane fragil
La femeile foarte tinere, anorgasmia vaginala este obisnuita. Chiar daca aceasta se prelungeste pana la maturitate, specialistii nu o considera patologica decat in cazurile extreme, cand apogeul placerii nu este niciodata atins, nici macar prin masturbare. Numai si numai in acest caz putem vorbi de frigiditate. O tulburare care, spre deosebire de anorgasmie, se caracterizeaza printr-o inhibare a dorintei si se refera la viata sexuala in ansamblul ei. Cel mai adesea, este vorba de o privare inconstienta: din cauza unei culpabilitati sau a unei repulsii transmise prin educatie, persoana isi interzice sa doreasca si sa simta.
De fapt, pentru orice femeie, accesul la orgasm ramane intotdeauna foarte fragil. Un eveniment deprimant sau care a afectat respectul de sine – despartire, doliu, concediere, descoperirea infidelitatii partenerului – poate sa produca anorgasmie provizorie. La fel se intampla si atunci cand cuplul trece printr-o situatie grea si cand, din nefericire, femeia nu-si poate exprima suferinta prin cuvinte. Daca situatia se prelungeste, anorgasmia poate fi utilizata de inconstientul feminin ca o razbunare contra presupusului responsabil de aceasta situatie. Femeia frustrata il va pedepsi pe barbat prin intermediul sexualitatii, pentru ca si el sa simta aceleasi frustrari.