De ce nu putem uita o iubire din trecut

Deseori ne revine in minte o iubire din trecutul nostru, pe care o regretam si careia ii ducem dorul. Iata de ce se intampla acest lucru si ce putem face pentru a depasi constructiv aceste trairi.

 

Relatia constructiva

Cand vine vorba despre iubire, putem parcurge o sumedenie de trairi de la extaz, entuziasm, disperare, suferinta, teama sau tergiversare.

Un biolog ar spune ca motivul este procreatia, perpetuarea speciei, iar un psiholog ca este vorba despre nasterea si cresterea de sine, intregirea.

Avem nevoie de un altul diferit in care sa ne oglindim, sa ne vedem mai clar, de la care sa invatam, impreuna cu care sa crestem si sa ne vindecam de ranile trecutului. Iubirea are un potential de crestere si vindecare mare, atunci cand e traita cu atentie si constienta.

In general, cautam emotii si senzatii: „fluturi in stomac' sau „stare de plutire', entuziasm, fascinatie, ideal, romantism, visare… Dar ce ne aduce de fapt impreuna?

Dincolo de afinitati in idei, valori si interese, cel mai puternic atractor inconstient care ne da acel cocktail de emotii „fierbinti', e asemanarea intre acele laturi ale noastre in care se ascunde atat potentialul nedezvoltat, cat si rana nevindecata.

Ne putem vedea si recunoaste in celalalt atat frumusetea nemanifestata inca a potentialului nostru, cat si durerea lipsurilor si traumelor emotionale, care nu ne-au permis sa ne dezvoltam acel potential de crestere.

Si, pas cu pas, iesim din iluzie si proiectie si putem reusi sa ne vedem asa cum suntem cu adevarat. Invatam sa crestem impreuna, iesind din tiparele si conditionarile familiale.

Ingredientele unei relatii constructive sunt respectul si aprecierea calitatilor reale, nu fascinatia fata de un ideal proiectat si pasiunea arzatoare.

 

Separarea

Cand nu putem „uita' o relatie, iar ea revine ulterior, chiar obsesiv uneori, in constiinta noastra, trebuie sa ne intrebam: a fost o iubire traita pana la capat?

S-a finalizat acest proces de oglindire si crestere pe care sinele meu l-a dorit pentru dezvoltarea fiintei mele?

A avut relatia parte de o inchiere adecvata in care sa ne luam ramas bun in liniste si pace, clarificand toate aspectele conflictuale, ce si de ce n-a mers, ce a fost bun si constructiv, si sa plecam de-acolo cu „valizele' frumos impachetate?

Procesul de separare implica mai multe etape si aspecte. Este necesara clarificarea aspectelor tensionate, intelegerea tiparelor familiale actualizate si exprimarea emotiilor refulate.

Totodata sunt ne utile atat recunoasterea valorii relatiei, celebrarea aspectelor constructive ale acesteia, cat si exprimarea recunostintei pentru trairea lor. Ai facut toate acestea?

 

Regretul repetat

Arata un proces de crestere neincheiat, un doliu nefinalizat, o separare brusca sau haotica. Regretam ce a fost frumos, bun, valoros, dar mai ales „schimbul' incomplet, momentele ratate.

E important sa fac ordine in mine, sa aduc claritate, sa-mi manifest tristetea si furia, sa (ma) iert pentru greseli si neintelegere, evitand astfel blocajul in vina – cea mai nociva emotie care ne tine ancorate in trecut.

Culpabilitatea si confuzia ne tin prizoniere in povesti trecute. Clarificand si iertand putem iesi din acest blocaj.

 

Vindecarea ranilor

Este un proces care necesita timp si intelegere. Anumite rani tin de evenimente petrecute in relatie dar, de multe ori, se „aseaza' pe rani din copilarie, care ne-au marcat fiinta fragila.

Ele pot fi activate si chiar amplificate de momente dificile din relatie. Cand suferinta e foarte acuta, e necesar un suport specializat care sa ne sustina in demararea si realizarea unui proces terapeutic.

 

Incheierea doliului si valoarea relatiei

Stim ca procesul de doliu s-a finalizat nu cand am „uitat' relatia, ci ne simtim in pace si acceptare a ceea ce a fost.

Ne revin mai rar in amintire momente ale relatiei, iar acestea sunt preponderent frumoase, si insotite mai degraba de zambet, decat de regret.

Avem energia disponibila pentru activitatile curente si ne simtitm libere sa investim emotional in alte relatii.

E important sa recunoastem ce ne-a adus bun acea relatie, ce lectii utile am invatat din ea, ce comportamente sa evitam pe viitor, ce atitudini constructive sa cultivam in relatia ce va urma.

„Iti multumesc pentru tot ce mi-ai oferit si imi iau ramas bun, mergand libera si cu entuziasm pe calea mea personala, independenta de tine.'

 

Celebrarea

Ancoreaza amintirile pozitive, multumeste-i fostului partener pentru tot ce ti-a daruit, pentru tot ce ati construit impreuna, cultiva asta in sufletul tau, nu suferinta si regretele. Onoreaza trecerea sa prin viata ta si amprentele lasate in personalitatea ta.

Focalizeaza-ti atentia pe exprimarea afectiunii si aprecierii in relatie cu tine si prietenii, familia, colegii tai. Cultiva-ti hobby-urile, intimitatea cu tine insati, practica mindfulness si orice te poate hrani spiritual.

Bucura-te de prezent, de ceea ce esti si ai realizat tu, de oamenii care te iubesc si pe care ii iubesti acum, de viata pe care o ai, cu tot ce e bun in ea.

 

De Cristina Eremia, psiholog, Intimacy Coach

cristina@ugrow.ro

Tel.: 0726.602.037

Foto: 123rf.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
De ce nu putem uita o iubire din trecut
De ce nu putem uita o iubire din trecut

Deseori ne revine in minte o iubire din trecutul nostru, pe care o regretam si careia ii ducem dorul. Iata de ce se intampla acest lucru si ce putem face pentru a depasi constructiv aceste trairi.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste