Expunerea copilului la violenta ii poate afecta viata de adult

O veche zicala romaneasca legata de educatia copiilor spune ca bataia e rupta din rai… Nimic mai fals si mai nociv. Bun, copiii te pot scoate din minti, uneori, dar violenta este ultima optiune la care parintele ar trebui sa ajunga vreodata! Ce efecte are? Intotdeauna daunatoare.

 

Ce inseamna a trata violent sau abuziv un copil?
Andreea Biji: Copiii sunt azi tot mai des expusi violentei in familie, pe strada si la scoala. Majoritatea actelor de violenta sunt traite de catre copii in familie.

Aceste acte pot imbraca forma violentei fizice, sexuale si emotionale. Copilul are incredere infinita in adult. Iar acesta e responsabil fata de copil.

Dar intre cei doi exista o evidenta diferenta de pu­tere… Iar adultii utilizeaza, uneori cu buna stiinta, alteori fara sa fie constienti, violenta fizica, verbala si emotionala. Dar „care sunt toate acestea?', veti intreba.

Violenta fizica in cresterea si educarea unui copil inseamna a-l brusca, a-l lovi, a te folosi de forta fizica pe care o ai ca adult, fara a incerca sa-ti controlezi sau stapanesti emotiile.

Violenta verbala, cel mai usor de remarcat, inseamna amenintare, umilire, insulta, acuzare, criticare, ton rastit, poruncitor si superior, ironizare.

Violenta psihica: asteptari nerealiste care nu sunt in acord cu ce isi doreste sau poate in mod real copilul, neacceptarea sau ignorarea emotiilor pozitive sau negative ale copilului, accentuarea greselilor lui, lipsa de consecventa in respectarea unei atitudini sau reguli fata de copil.

 

Ce efecte are acest tratament, pe termen lung si pe termen scurt? Cum va evolua copilul batut, la maturitate?
–  Copilul batut, mai ales daca este agresat de un adult pe care il respecta, (de obicei unul dintre parinti), poate afecta grav dezvoltarea si interactiunea sociala in copilarie si in viata de adult.

In cazul violentei fi­zice, pe termen scurt, cel mic poate manifesta neincredere, teama, dificultati de intelegere si invatare, curiozitate scazuta, somnolenta, cosmaruri, manie, violenta si atitudini provocatoare in relatiile cu alti copii sau adulti.

Crescand, se poate confrunta cu sentimente de inferioritate, comunicare dificila, predispozitie spre agresivitate. Copilul poate sa ajunga la concluzia ca violenta este o forma de atasament intre oameni!

De multe ori, vio­lenta este perceputa de micut ca un semn (poate singurul) al interesului parintelui fata de el… Atunci cand copilul nu recunoaste violentele la care este supus, el refuza separarea de parintele violent. Iar la varsta adulta poate adopta atitudini masochiste.

Consecintele utilizarii violentelor emotionale in cresterea copilului il fac pe acesta sa „castige' o stima de sine redusa, timiditate, neincredere, ostilitate, anxietate. Sa manifeste depresii, obsesii sau autoagresiune.

Ca adult, are dificultati de maturizare, poate trai situatii repetate de esec. Acestea ii confirma incapacitatea si sentimentul ca nu este valoros, are inhibitii sociale si dificultati de comunicare si adaptare.

Intorcandu-ne la copilarie, ne intrebam, asadar, de ce este bataia, chiar si in cele mai aparent inofensive forme, periculoasa pentru copil?

Raspunsurile sunt multe: ii arata ce este violenta; distruge certitudinea copilului ca este iubit; provoaca anxietate – el asteapta cu teama urmatoarea data cand va fi lovit; face loc unei minciuni – desi spun ca o fac in scop educational, parintii lovesc, de fapt, copiii pentru a-si exterioriza propria furie. Asta poate provoca la copil manie, frustrare, dorinta de razbunare.

Aceste sentimente vor fi reprimate, dar exteriorizate mult mai tarziu; cel mic invata sa accepte argumente fara logica (clasicul „te bat pentru binele tau'); distruge sensibilitatea si compasiunea copilului fata de sine si fata de altii.

Mai departe? Sa ne intrebam ce lectii pe termen lung retine fiul/fiica din batai si alte corectii asemanatoare.

Ei bine, va invata ca un copil nu merita respect, ca binele poate fi invatat prin pedeapsa (va dori sa pedepseasca, la randul lui, pe altii), ca suferinta trebuie ignorata, ca violenta reprezinta o manifestare a iubirii, si ca negarea emotiilor este sanatoasa.

 

Povestiti-ne cateva astfel de cazuri intalnite de dvs., ca psiholog.
–  Pe Alina, Octav si mama lor i-am cunoscut prin intermediul dirigintei Alinei. Alina este in clasa a VII-a, iar doamna a observat diferente in comportamentul fetei, note slabe, izolare.

Din povestile lor am aflat ca mama divortase de tatal copiilor, datorita actelor de infidelitate ale acestuia, urmate de violenta fizica fata de mama, la care copiii erau martori. Tatal ii umilea si batjocorea pe copii, vorbindu-le urat despre mama.

Alina spune ca suferinta ei vine din indiferenta tatalui la nevoile lor si din faptul ca acum toti dau vina pe ea, fiindca nu poate invata si ia note slabe.

Ce s-a intamplat, de fapt? Comportamentul agresiv al tatalui si parasirea familiei au condus la indepartarea emotionala a mamei fata de copii, datorita sentimentului apasator de responsabilitate.

Alina, aflata la varsta adolescentei, traieste consecintele divortului mamei si schimbarilor ulterioare (locuinta, atitudinea distanta a mamei, amenintarile tatalui) in plan scolar si comportamental (note slabe si izolare).

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Expunerea copilului la violenta ii poate afecta viata de adult
Expunerea copilului la violenta ii poate afecta viata de adult

O veche zicala romaneasca legata de educatia copiilor spune ca bataia e rupta din rai… Nimic mai fals si mai nociv. Bun, copiii te pot scoate din minti, uneori, dar violenta este ultima optiune la care parintele ar trebui sa ajunga vreodata! Ce efecte are? Intotdeauna daunatoare.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste