Greșeli care ne îndepărtează de un nou partener

Începutul unei relații dincolo de sentimentul de îndrăgostire, aduce și numeroase provocări. În funcție de așteptările și dorințele noastre, de modul de a comunica și a ne comporta, putem face anumite greșeli care de îndepărtează de un nou partener. Iată care sunt acestea.

Citește și:

E bine sau nu să te reîmpaci cu un fost iubit?

Despărțire: 3 comportamente care ne fac mai mult rău

Începuturile unei relații sunt însoțite, de regulă, de entuziasm şi energie. Atunci când cunoaştem pe cineva care ne place şi ne împărtăşeşte entuziasmul, creierul nostru experimentează stări de euforie, suntem bucuroşi şi fericiţi.

Toate aceste stări ne pot duce într-o zonă în care nu mai suntem atenţi la modul în care ne comportăm sau la ceea ce spunem, lucru care poate fi deranjant pentru celălalt.

Desigur, acelaşi lucru este valabil şi pentru noi – dacă ceva nu ne convine, necunoscând atât de bine persoana, putem pune cu uşurinţă etichete care să nu reflecte realitatea. Iată câteva dintre aspectele care îl pot pune pe celălalt pe gânduri.

 

Planuri prea mari prea curând

Tendinţa de a crea prea repede, planuri de viitor, dintre care unele chiar complicate, este una dintre greșelile principale.

Este ok să planifici şi să încerci să stabileşti cu partenerul ce urmează să faci peste o zi-două, chiar peste o săptămână însă dacă începi să planifici vacanţa de anul viitor, vizita la părinţi de Crăciun şi eventual să îi spui că peste un an tu vrei copil, sunt şanse ca celălalt să se sperie.

Nu mai vorbim despre ce dezamăgiri vei trăi atunci când proiectezi toate planurile și dorințele tale asupra unui partener pe care încă nu îl cunoști suficient. Mesajul pe care îl transmiți despre tine, nu este nicidecum unul pozitiv.

 

Comportamentul tip „detectiv particular'

Când vrei să ştii cât mai multe din primele două săptămâni de relaţie, sunt șanse mari să acţionezi intruziv.

E normal să pui întrebări şi să fii curios cu privire la celălalt. Mare grijă însă cât vrei să afli!

La începutul unei relaţii, sănătos este să dezvăluim pe rând aspectele din viaţa noastră. Nu insista să afli cine este când îi sună telefonul, nu insista să ştii ce a făcut în fiecare minut cât timp nu aţi fost împreună, nu face presupuneri că dacă nu este cu tine, este cu altcineva. Ai răbdare, o construcţie solidă nu se realizează peste noapte.

 

Împărtăşirea detaliilor

Acest aspect, desigur, se corelează cu cel de mai sus. Este foarte important momentul în care decidem să împărtăşim informaţie sensibilă despre noi şi trecutul nostru.

Să luăm un exemplu dus la extrem: dacă în prima săptămână de relaţie îi dezvăluim celuilalt ca tatăl nostru este alcoolic, mama depresivă şi în copilărie fratele a încasat bătăi zdravene, este foarte probabil să îl speriem.

În momentul în care relaţia începe să se consolideze şi să se sudeze putem aduce astfel de subiecte în discuţie şi în acel moment vom beneficia de sprijinul partenerului nu de respingerea lui.

 

Nu îi dai celuilalt șansa să se afirme

Este un aspect valabil în special pentru femeile care nu îi dau bărbatului ocazia… să se simtă bărbat. Fiecare dintre noi la început de relaţie „se vinde'. Serios, este un proces de vânzare, scoatem în evidenţă avantajele şi beneficiile pe care le avem, trăsăturile frumoase, vesele, pozitive.

Sănătos este să nu încercăm să acaparăm însă şi să lăsăm spaţiu şi pentru celălalt.

Există o tendinţă din ce în ce mai mare a femeilor de a fi atotputernice lucru care realmente îl poate îndepărta pe bărbat.

E ok să fim puternice şi să fim mândre de asta, atât timp cât nu încercăm să epatăm şi îi lăsăm şi partenerului spaţiu să se afirme, să ne protejeze, să ne ajute, să ne cucerească.

 

Cercul de prieteni

Propunerea de a ieşi pentru a cunoaşte cercul de prieteni al celuilalt este o veste foarte bună. Înseamnă că partenerul are încredere în noi suficientă şi relaţia e pe drumul cel bun.

Este foarte probabil că aceşti prieteni să fie apropiaţi aşa că, nu-i critica la finalul întâlnirii, nu-i judeca dacă au păreri diferite de ale tale (oamenii au dreptul să aibă orice părere vor, nu trebuie să gândească la fel ca tine), iar în timpul întâlnirii nu încerca să „dai bine' şi nu acapara discuţiile invaziv.

Un comportament onest, autentic, cu atenţie față de celălalt nu are cum să nu placă.

 

De Viviana Andone, psihoterapeut

Psihoterapie individuală, dezvoltare personală, consiliere, terapie de cuplu şi de grup

contact@vivianaandone.ro

www.vivianaandone.ro

Tel: 0742.401.900

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Greșeli care ne îndepărtează de un nou partener
Greșeli care ne îndepărtează de un nou partener

Începutul unei relații dincolo de sentimentul de îndrăgostire, aduce și numeroase provocări. În funcție de așteptările și dorințele noastre, de modul de a comunica și a ne comporta, putem face anumite greșeli care de îndepărtează de un nou partener. Iată care sunt acestea.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste