Redescoperirea rolului de partener

Adesea, se intampla sa neglijam relatia de cuplu pentru indatoririle de parinti. Preocuparea pentru copii acapareaza viata de familie, iar cei doi parinti, care se bucurau unul de prezenta celuilalt, uita rolul de partner si se instraineaza. Acest lucru, insa, poate fi remediat.

 

Roluri acaparatoare

In multe familii, mama poate sa fie mai implicata, rolul ei de femeie il descopera mai degraba in maternitate si atunci toata energia se indreapta inspre copii.

Este preocupata constant de binele copilului, de la alimentatie, educatie, la grupul de prieteni si mediul de socializare.

Dar timpul de scurge si copiii ajung la varsta adolescentei, isi doresc sa fie autonomi si apar astfel primele nelinisti legate de rolul fiecaruia dintre parinti. Apar intrebari precum „eu cine sunt? cine suntem noi? cand a disparut oare pasiunea?'

Sunt parinti care nu le pot da drumul copiilor sa plece tocmai pentru ca nu se pot redefini in absenta grijilor si preocuparilor pentru copiii lor.

Astfel si copiii raman blocati intr-o relatie de dependenta, invata ca sunt neputinciosi sau ca sunt datori sa nu isi raneasca parintii plecand in drumul lor.

 

Metode de preventie

Ca in multe aspecte ale vietii noastre, si in relatia de cuplu cea mai buna este preventia, respectiv relatia cu sotul sau sotia sa fie la fel de importanta ca si buna crestere a copiilor.

Cum stiu ca am o relatie buna cu partenerul? O relatie frumoasa si solida pe termen lung prespune sa avem intalniri saptamanale in oras, sa ne surpindem ocazional cu gesturi frumoase sau mici cadouri, si sa ne acordam timp in fiecare zi pentru a ne impartasi experientele pe care le traim.

Pe langa discutiile despre visuri, framantari, tristeti si bucurii trebuie sa imi respect partenerul. De asemenea, timpul acordat noua exclusiv este important.

Prin urmare, cel putin o data pe an este recomandat sa avem o vacanta doar pentru noi doi si, bineinteles, sa avem grija ca viata noastra sexuala sa ramana o prioritate pentru amandoi.

Plecarea copiilor, de multe ori aduce prea multa liniste dupa veselia, agitatia si zgomotul cu care umpleau casa si viata parintilor.

 

Detasarea de grijile parintesti

Primul pas pentru a ne redescoperi iubirea in relatie si a ne regasi partenerul este sa ii lasam pe copii sa plece cu adevarat.

Sa avem incredere ca se pot descurca, sa le dam voie sa se descopere pe ei insisi, sa creasca in adulti autonomi, capabil sa stea, independenti pe picioarele lor, sa le dam voie sa cada si sa se ridice, sa se bucure de ei, de realizarile lor, de ceea ce devin.

Odata ce am facut pace cu gandul ca rolul de parinti a intrat intr-o etapa noua, aceea de contemplare mai degraba decat de implicare, energia se poate canaliza inspre partener si inspre relatia cu el.

Este important pentru o buna relatie sa inteleg ca lucurile intre noi vor merge bine daca ma implic, daca investesc in relatie si nu astept numai de la celalalt.

 

Redescoperirea partenerului

Proiectele si activitatile comune ne ajuta sa invatam sau sa redescoperim cine este partenerul nostru. Poate fi fara egal bucuria de a redecora casa impreuna, in functie de noile nevoi, sau de a planifica vacante cu destinatii noi sau dimpotriva, unele care ne sunt dragi si de care ne este dor.

Bucuria de a invata ceva nou impreuna sudeaza relatia dintre parteneri, iar aici putem opta pentru cursuri de gatit mancaruri speciale sau cursuri de dans, unde cei doi isi pot largi cercul de prieteni.

Anumite gesturi, care pentru partener sunt speciale, pot fi un alt mod in care ne putem apropia. Sa poti face ceva pentru celalat prespune un efort anterior de cunoastere si deasmenea faptul ca il am in minte si ma preocupa binele lui (mancarea preferata, o carte speciala, bilete la un concert pe care il astepta).

Relatiile care au rezistat schimbarilor si greutatilor diverse, au ajuns la o faza matura, in care ne cunoastem unul pe celalalt, in care ne putem bucura impreuna de ceea ce am realizat, ne putem regasi bucuria si dorinta de a cauta si de a experimenta, ne putem reindragosti de partener.

 

De Corina Dobre, psiholog si psihoterapeut cognitiv-comportamental

corinadobrepsiholog.wordpress.com

www.mindeducation.ro

corina@mindeducation.ro

Tel. 0723.654.453

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Redescoperirea rolului de partener
Redescoperirea rolului de partener

Adesea, se intampla sa neglijam relatia de cuplu pentru indatoririle de parinti. Preocuparea pentru copii acapareaza viata de familie, iar cei doi parinti, care se bucurau unul de prezenta celuilalt, uita rolul de partner si se instraineaza. Acest lucru, insa, poate fi remediat.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste