Redescoperirea rolului de partener
Adesea, se intampla sa neglijam relatia de cuplu pentru indatoririle de parinti. Preocuparea pentru copii acapareaza viata de familie, iar cei doi parinti, care se bucurau unul de prezenta celuilalt, uita rolul de partner si se instraineaza. Acest lucru, insa, poate fi remediat.
Roluri acaparatoare
In multe familii, mama poate sa fie mai implicata, rolul ei de femeie il descopera mai degraba in maternitate si atunci toata energia se indreapta inspre copii.
Este preocupata constant de binele copilului, de la alimentatie, educatie, la grupul de prieteni si mediul de socializare.
Dar timpul de scurge si copiii ajung la varsta adolescentei, isi doresc sa fie autonomi si apar astfel primele nelinisti legate de rolul fiecaruia dintre parinti. Apar intrebari precum „eu cine sunt? cine suntem noi? cand a disparut oare pasiunea?”
Sunt parinti care nu le pot da drumul copiilor sa plece tocmai pentru ca nu se pot redefini in absenta grijilor si preocuparilor pentru copiii lor.
Astfel si copiii raman blocati intr-o relatie de dependenta, invata ca sunt neputinciosi sau ca sunt datori sa nu isi raneasca parintii plecand in drumul lor.
Metode de preventie
Ca in multe aspecte ale vietii noastre, si in relatia de cuplu cea mai buna este preventia, respectiv relatia cu sotul sau sotia sa fie la fel de importanta ca si buna crestere a copiilor.
Cum stiu ca am o relatie buna cu partenerul? O relatie frumoasa si solida pe termen lung prespune sa avem intalniri saptamanale in oras, sa ne surpindem ocazional cu gesturi frumoase sau mici cadouri, si sa ne acordam timp in fiecare zi pentru a ne impartasi experientele pe care le traim.
Pe langa discutiile despre visuri, framantari, tristeti si bucurii trebuie sa imi respect partenerul. De asemenea, timpul acordat noua exclusiv este important.
Prin urmare, cel putin o data pe an este recomandat sa avem o vacanta doar pentru noi doi si, bineinteles, sa avem grija ca viata noastra sexuala sa ramana o prioritate pentru amandoi.
Plecarea copiilor, de multe ori aduce prea multa liniste dupa veselia, agitatia si zgomotul cu care umpleau casa si viata parintilor.
Detasarea de grijile parintesti
Primul pas pentru a ne redescoperi iubirea in relatie si a ne regasi partenerul este sa ii lasam pe copii sa plece cu adevarat.
Sa avem incredere ca se pot descurca, sa le dam voie sa se descopere pe ei insisi, sa creasca in adulti autonomi, capabil sa stea, independenti pe picioarele lor, sa le dam voie sa cada si sa se ridice, sa se bucure de ei, de realizarile lor, de ceea ce devin.
Odata ce am facut pace cu gandul ca rolul de parinti a intrat intr-o etapa noua, aceea de contemplare mai degraba decat de implicare, energia se poate canaliza inspre partener si inspre relatia cu el.
Este important pentru o buna relatie sa inteleg ca lucurile intre noi vor merge bine daca ma implic, daca investesc in relatie si nu astept numai de la celalalt.
Redescoperirea partenerului
Proiectele si activitatile comune ne ajuta sa invatam sau sa redescoperim cine este partenerul nostru. Poate fi fara egal bucuria de a redecora casa impreuna, in functie de noile nevoi, sau de a planifica vacante cu destinatii noi sau dimpotriva, unele care ne sunt dragi si de care ne este dor.
Bucuria de a invata ceva nou impreuna sudeaza relatia dintre parteneri, iar aici putem opta pentru cursuri de gatit mancaruri speciale sau cursuri de dans, unde cei doi isi pot largi cercul de prieteni.
Anumite gesturi, care pentru partener sunt speciale, pot fi un alt mod in care ne putem apropia. Sa poti face ceva pentru celalat prespune un efort anterior de cunoastere si deasmenea faptul ca il am in minte si ma preocupa binele lui (mancarea preferata, o carte speciala, bilete la un concert pe care il astepta).
Relatiile care au rezistat schimbarilor si greutatilor diverse, au ajuns la o faza matura, in care ne cunoastem unul pe celalalt, in care ne putem bucura impreuna de ceea ce am realizat, ne putem regasi bucuria si dorinta de a cauta si de a experimenta, ne putem reindragosti de partener.
De Corina Dobre, psiholog si psihoterapeut cognitiv-comportamental
corinadobrepsiholog.wordpress.com
www.mindeducation.ro
Tel. 0723.654.453
Foto: 123rf.com