Când îmbătrânesc cei ce îmbătrânesc?
Romancierul Bogdan Coșa, despre ce vine după mult-lăudatul „aici și acum”.
Mi-a fost mereu greu să fac planuri pe termen mediu și lung. Chiar dacă scrierea unui roman poate să se întindă pe mai mulți ani, atenția mea a fost subjugată în fiecare dimineață în care m-am așezat la birou de scena în lucru – tensionată, rămasă de obicei în aer, în așteptarea unei rezolvări care avea să scoată la iveală următorul paragraf.
La fel s-a întâmplat și când soția mea și cu mine ne-am căsătorit. Aveam o programare la medicul de familie, un control de rutină, și l-am rugat să ne dea și certificatele cu pricina, pe care, douăzeci de minute mai târziu, le depuneam entuziasmați la Starea civilă, transpirați, în ultimele minute de program cu publicul.
N-am cântărit prea mult nici când am cumpărat sau vândut o mașină – și nici după.
Așa am făcut și cu studiile. Dacă în holul clădirii, la intrare, intuiam că nu e povestea mea, îmi luam dosarul și plecam fără să mă uit o clipă în urmă.
Și n-am regretat niciodată, nicio decizie.
Într-o clipă m-am decis asupra apartamentului pe care mi-l doresc, tot într-o clipă am hotărât că, gata, deși am fost incredibil de fericiți acolo, e momentul să-l scoatem la vânzare. Viața e scurtă și e bine să o lași să curgă, ziceam.
Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.