Chillosofia: Bărbații prințese. Bombonica mamei.
Astăzi, în rubrica Chillosofia, vorbim despre femei și minunata abilitate de a fi MAMĂ. Într-o lume unde oamenii nu știu cu ce scop s-au născut și care este misiunea lor în viață, femeile au un pic de noroc și natura le-a oferit un răspuns clar: chiar dacă nu ești realizată în profesie, te poți realiza ca MAMĂ. Oare e suficient să naști un copil ca să porți umbrela cu denumirea MAMĂ?
Viața după modelul umbrelă
Sociologic vorbind, bărbații vor fi stigmatizați “săraci”, dacă nu ajung milionari.
Femeile vor fi stigmatizate “masculine” sau “feministe”, dacă nu au familii.
Economic vorbind, este mult mai simplu să împărți cheltuielile la doi.
Ecologic vorbind, mai mulți oameni care locuiesc împreună produc mai puțină poluare a apei, consumă mai puțină energie electrică.
Sociologii ne învață să conviețuim, ecologiștii ne învață să prețuim resursele planetei. Avem o MARE problemă, nici unii, nici alții, nu realizează că noi, oamenii, punem emoțiile sunt pe primul loc.
Dacă familia, relația îți aduce mai multă suferință, decât bucurie, o să alegi să consumi mai mult, pe cont propriu. Da, este egoism. Da, este scump. Da, miroase a singurătate.
Poziția (argument imaginar) non-Chillosofică
“Terapie versus alcool, clar, o să aleg un pahar de vin” (nu simt că mă doare, nu există durere)
“Nu mai există iubire, toți vor ceva de la mine, nu mă vor pe mine” (tu nu faci la fel?!)
“Mi-ar plăcea să am o familie fericită, dar toată lumea suferă de infidelitate” (vezi că ai stil de atașament evitant, tu nu te apropii de oameni sufletește)
“Valeria, dar tu faci terapie?!” (atac la persoană, defensivă, îmi dai dreptate)
“Am muncă, petreceri, nu am timp pentru vindecarea rănilor, timpul se scurge”
Generația “nu am timp pentru asta”
Bărbații și femeile prințese nu au timp pentru lucruri normale, precum înțelegere, compasiune, încredere. Relația toxică cu ‘Timpul’ apare în copilărie. Mama te grăbește. Mama nu îți oferă spațiu. Mama îți fură din timpul tău. Evident ca vei certa ‘Timpul’, nu o vei certa pe mama!!!
Mama te grăbește. Lipsa de receptivitate emoțională
Fiecare om își are timpii săi. Suntem muzică. Ritmul este un purtător al expresiei muzicale, formulele ritmice putând avea o infinită varietate.
Suntem unici prin felul în care sună ritmul nostru.
Mama are ritmul său muzical și deseori, dacă nu este stabilă psihic, îi impune copilului formula expresiei muzicale care o caracterizează pe ea, nu pe copil. Copilului nu i se oferă șansa să își descopere individualitatea. Copilul involuntar renunță la formula lui, din sacrificiu pentru mama. Iubirea este înlocuită cu un mecanism de adaptare: frustrarea provocată de renunțarea la individualitate devine nevroză, sacrificiul constant devine disociere, furia reprimată devine sindromul posttraumatic.
Bagheta magică – rolul de părinte
Mama devine un magician care nu știe să își folosească magia cu un scop constructiv și devine personajul negativ în viața copilului. Pe parcursul vieții, băiatul prințesă va căuta o femeie care trebuie să îi respecte libertatea, dar în același timp să îi fie apropiată; o femeie care este superbă, dar nu mai bună decât el, să nu îi amenințe stima de sine non-existentă (foarte joasă, mania grandorii drept bonus); o femeie independentă, care va fi dependentă atunci când el își dorește acest lucru; o femeie care îi va fi loială, dar care acceptă să fie înșelată; o femeie care este experimentată, dar neatinsă de alți bărbați; o femeie care este dominantă cu toată lumea, dar cu el este submisivă; o femeie care este ca o plastilină și se mulează după dorințele sale, la comandă.
Batman în fustă
Nu există femei sado-masochiste care să vadă o astfel de solicitare și să apese pe “subscribe”. Femeile care aleg băieții prințesă sunt visătoare și adoră rolul de salvator. Batman în fustă.
Abonament terapie
Orice femeie are o etapă în viață când își asumă riscuri într-o relație, unde ea este Batman în fustă, el este o prințesă încăpățânată, până obosește și își cumpără câteva abonamente la terapie.
În terapie batman îl va convinge pe terapeut ca a fost iubire, nu luptă.
Până conștientizezi că ai luptat cu mama, care ți-a furat timpul.
Apreciază timpul rămas și TRĂIEȘTE!
Recuperator de timp
Mai ai timp, hai să ne auzim! 🙂
Valeria JALENCO, psihoterapeut, psiholog clinician, om de afaceri de succes, aduce o perspectivă inovatoare în domeniul comunicării și psihologiei. Cu studii acreditate la prestigioasa Arden University din Marea Britanie, la cei 27 de ani ai săi, Valeria a trăit deja o moarte clinică și a obținut două diplome universitare și două mastere. Originară din nordul Republicii Moldova, s-a stabilit în București de 8 ani. Experiența ei impresionantă de peste 1500 de ore în consiliere individuală definește un expert în psihologie. Valeria abordează terapia individuală cu o viziune hibridă, combinând elemente de psihanaliză, tehnici cognitiv-comportamentale și integrând inteligența emoțională. În calitate de psiholog, Valeria JALENCO nu doar oferă consiliere, ci deschide uși către autodescoperire și vindecare.
Bună ziua. Aș vrea să vorbim. Cred că am o problema ca cea descrisă de dumneavoastră în articol. Îmi puteți spune, vă rog, cum procedăm ?