7 elemente esenţiale ale relaţiei fericite de cuplu
Să privim către prăpastia actualei paradigme a succesului!
Stresul și oboseala pare că au devenit condițiile indispensabile chiar și celui mai mediocru succes. Cu cât suntem mai stresați și mai obosiți, cu atât ni se pare că suntem mai responsabili, ne îndeplinim rolurile mai bine și ne clădim sârguincios calea spre succes – fie el profesional, marital, parental sau de orice altă natură.
Acest mit halucinant al succesului constituie, de fapt, o rețetă sigură pentru eșec. E ca și cum ne-am arunca din avion fără parașută, urmărind să „zburăm” cât mai mult pe „aripile succesului” până la impactul inevitabil cu solul – burnoutul.
În realitate, nu există succes – și cu atât mai puțin fericire – fără un bun-simț elementar în gestionarea resurselor. Din această perspectivă, societatea consumeristă este un monument de nesimțire, iar lipsa oricărui simț este un handicap, mai ales dacă nu știm că ne lipsește. Un orb care știe că e orb poate compensa. Însă un orb care nu are conceptul vederii și a lipsei ei va avea o soartă crudă.
Vă propun o serie de articole în care vom descoperi nu numai care sunt ingredientele fundamentale ale fericirii în relația romantică, dar și ce putem face pentru ca ele să nu ne mai lipsească vreodată. Să începem cu primul pas.
Recăpătarea vederii prin perspectiva tantrică
Tantra nu este o religie, însă în Tantra resursele sunt sfinte. Sistemul tantric vizează identificarea și reînnoirea resurselor proprii – primul pas către libertate. Atunci când suntem conștienți de resursele noastre și avem control asupra lor, avem libertatea și posibilitatea reală de a le folosi, de a împlini ceea ce aspirăm în viață.
Goana după resurse este un mit în sine. Ele sunt inerente existenței. Întreaga Natură funcționează în cicluri – Ea știe să recicleze, să se reînnoiască, să fie perpetuu vie și prosperă. La polul opus, consumerismul este nu doar o anomalie, ci chiar o patologie. Într-un Univers a cărui însăși existență și „textură” este energetică, noi am reușit să intrăm într-o criză energetică generală. Este chiar un „succes” remarcabil!
Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.