Ai așteptări prea mari în relația de cuplu?
În societatea contemporană, relațiile de cuplu sunt supuse mai mult ca niciodată unor așteptări și presiuni considerabile. Mulți dintre noi avem tendința să ne imaginăm parteneriate romantice care sunt perfecte în toate aspectele – de la comunicare la compatibilitate emoțională și sexuală. Cu toate acestea, este important să te întrebi dacă aceste așteptări sunt realiste sau dacă ele pot crea mai multe probleme decât beneficii într-o relație.
Așteptările prea mari pot fi un factor de stres și de tensiune în relație. Atunci când te aștepți ca partenerul să îți îndeplinească toate dorințele și să te facă fericit în mod constant, pui o presiune imensă, atât pe tine, cât și pe partenerul tău. În plus, atunci când așteptările nu îți sunt îndeplinite, până la dezamăgire și frustrare mai este un singur pas.
Cel mai adesea, „a avea așteptări prea mari” vine dintr-un spațiu subconștient plin de durere neexprimată din trecut, pe care o proiectezi acum asupra altora. Un exemplu pot fi toate nesiguranțele subconștiente care te fac să fii prea critic la adresa partenerului tău. Un alt exemplu poate fi nevoia de excesivă de confort și siguranță, care se datorează adesea nevoilor nesatisfăcute din copilărie de la abandon, abuz sau neglijare.
Indicatori posibili că așteptările tale sunt prea mari în relația de cuplu:
- Te simți mai des dezamăgit decât recunoscător pentru partenerul de viață.
- Ești foarte critic la adresa partenerului tău.
- Îți pierzi rapid controlul atunci când te simți rănit sau când face ceva ce consideri „greșit”.
- Nu știi cum să te liniștești singur sau să îți alungi frica de respingere, abandon și/sau de a nu fi acceptat.
- Nu te simți ușor mulțumit de nimic, chiar și dacă ceri ceva anume.
- Ajungi foarte greu să simți fericirea, iar aceasta este adesea de scurtă durată.
- Ești un perfecționist și ceri perfecțiune de la partenerul de viață.
- Te aștepți ca persoana iubită să se comporte așa cum vrei tu.
- Ai dificultăți în a ierta.
- Ai dificultăți în a oferi încredere partenerului de viață.
- Ai adesea resentimente greu de ținut în frâu.
- Ești prea atent la detalii și nu poți accepta că unele lucruri trec de la sine.
- Crezi că există o relație perfectă undeva acolo.
Deci, așteptările tale sunt prea mari și asta cauzează probleme? Foarte probabil, da.
Însă, acest lucru nu înseamnă că așteptările tale nu sunt valide, sau că sentimentele care produc aceste așteptări nu sunt profund importante, pentru că sunt. Înseamnă că subconștient te aștepți ca ceilalți să îți ofere ceva de care nu sunt în totalitate capabili.
În general vorbind, acest lucru nu se întâmplă pentru că nu le pasă, ci pentru că ceea ce ai nevoie deseori de la ceilalți, trebuie să îți oferi mai întâi singur. Dacă ești prea critic și ceri o perfecțiune imposibil de atins de la partenerul tău de viață, trebuie să începi să îți permiți ție să faci greșeli.
Indicatori posibili că așteptările tale nu sunt prea mari și, de fapt, sunt sănătoase:
- Ceri comunicare deschisă de la partener (dar ierți și treci peste momentele în care poate fi dificil).
- Îți permiți să fii vulnerabil fără a avea nevoie ca cineva să te „repare” sau să te aline.
- Te aștepți ca un acord mutual să fie luat în serios.
- Te aștepți ca o limită sănătoasă personală să fie respectată.
- Ai încredere necondiționată în partenerul tău și aștepți același lucru din partea lui.
- Ierți când partenerul face lucrurile greșit sau te dezamăgește.
- Înțelegi că relațiile nu sunt pe principiul „dau, dar să primesc ceva la schimb”, însă ai nevoi în cadrul relației care îți onorează sentimentele.
- Faci tot ce este posibil în orice situație și speri ca și partenerul de viață să facă la fel. (Dar din nou, ești flexibil când nu pot).
Cultura noastră vede adesea așteptările ridicate ca pe un lucru negativ care de obicei indică faptul că ești prea pretențios, că ești egoist și/sau iei prea mult de la alții. Uneori, asta poate fi valabil și adevărat. Alteori, contextul este important și întotdeuna este bine să îți analizezi cererile. Indiferent de situație, dacă observi că te simți adesea neînțeles, singur, și aproape în permanență nemulțumit de relația ta, atunci ar putea fi un moment bun să cauți ajutor specializat.
Angela Nuțu este psihoterapeut, coach, doctorand în Psihologie Medicală şi Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză, dar și formator principal în cadrul programului de Consilier pentru Dezvoltare Personală. Credinţa ei este că suntem meniţi să trăim o viață cu sens! Consideră că adevărata realizare vine de la interior, iar acţiunile noastre sunt manifestarea a ceea ce suntem la nivel profund. Astfel, atunci când lucrează cu clienți, în ședințe de terapie, coaching, training-uri sau programe de dezvoltare personală, are ca fundament acest principiu esențial. Crede cu tărie că reușita și succesul sunt la îndemâna noastră atunci când învățăm să fim noi înșine, pe deplin! Singura luptă pe care nu o vei câștiga niciodată este cea împotriva ta însuți. Scopul ei este să te asiste și să te călăuzească în călătoria către succesul tău. Crede, de asemenea, în reușita holistică a omului. Adevaratul succes este cel care apare la nivel profund și se manifestă apoi în toate domeniile vieții noastre, fie ca este vorba de dezvoltare personală și spirituală sau de cea profesională, de carieră. Pentru că succesul nu este ceva ce ai, ci ceea ce ești!