Now Reading
Angoasa performantei sexuale

Angoasa performantei sexuale

Revista Psychologies

cuplu, sexualitate, performanta sexuala
Obligati sa-si satisfaca partenera cu orice pret, determinati biologic sa fie performanti, barbatii trebuie sa impace si fantasma penisului XXL si reusita lor sociala. Consecintele acestei competitii? Diminuarea placerii, nelinisti si angoase.

Virilitatea nu se rezuma la „a mea e mai mare decat a ta”. Pedopsihiatrii a­trag atentia asupra faptului ca este foarte important pentru baieti sa-si directioneze pulsiunile sexuale asupra aspectului fizic, dar si in domeniul relational si creativ. Este bi­ne sa-i fe­licitam pentru performan­tele spor­­­tive, dar si pentru un desen bun sau o atentie.

Medicul psihiatru Raluca Grozavescu subliniaza: „Dezvoltarea identitatii masculine este un proces complex, determinat si influentat de factori genetici, biologici si psiho-sociali. O mama iubitoare care ii ofera ba­ie­te­lu­lui siguranta si confort, fara a-l proteja in exces, va dezvolta armonios atat identitatea lui sexuala, cat si autonomia sa. Trebuie spus ca un macho nu este neaparat un barbat puternic, ci mai degraba o fiinta ca­re are o nevoie permanenta si exa­ge­rata de a-si dovedi lui, dar si ce­lor­lalti, ca este puternic. O mama do­­­­­minatoare (Freud o numea «ma­ma castratoare») fie reuseste sa creas­­­­ca un barbat dependent, fie un ma­­cho, ambii avand insa o stima de si­ne scazuta”.

Desi este inca un subiect delicat si abordat la adapostul anonimatului, unul din trei barbati are probleme de erectie. Este concluzia celui mai important studiu facut in 2006 in Romania de Asociatia pentru Medicina Sexualitatii (AMSR), AB Research si compania Pfizer. Si­tuatia este similara in Franta, unde acelasi numar de barbati sunt terorizati de ejacularea precoce. Ce sta la baza acestei probleme? Cultul performantei sexuale.

cifre cheie

La nivel mondial:

  • 35% dintre adulti considera ca au parte de mai putin sex decat ar trebui;
  • 90% dintre adulti considera ca in­cre­derea in sine a barbatului este esentiala pentru relatia sexuala.


In Romania

  • 12-13 – numarul mediu lunar de contacte pentru barbati
Esential pentru satisfactia sexuala a romanilor:

  • 51% sa nu imi dezamagesc partenera;
  • 47% atingerea orgasmului;
  • 43% increderea in sine.

AB Research, 2006

„Intrebarea fundamentala a vietii emotionale masculine este «cat de performant pot sa fiu»” – explica Augustin Cam­bosie, presedintele Federatiei Romane de Psihoterapie. „Barbatul este construit, atat anatomic, cat si fiziologic, sa fie o fiinta performan­ta. Societatea asteapta asta de la el inca din comuna primitiva, cand tre­buia sa se ia la tranta cu mamutul si sa vina acasa cu oase pentru unelte, carne pentru mancare si bla­na de imbracat. Femeia trebuia sa preia toate aceste lucruri si sa cre­eze confortul pesterii. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci.“

O intrebare eterna asupra puterii virile care devine tot mai nelinis­titoare azi, oferindu-le barbatilor o an­goasa suplimentara odata cu noile modele de cariera. Pentru a ramane in cursa, trebuie sa fii in top la birou si in pat. Societatea noastra cere o competenta si o disponibilitate permanente pe plan profesional.

Exista o cerere neincetata de perfomanta. In psihicul barbatului se poate naste ceea ce dr. Mugur Ciumageanu, psiholog clinician, numeste anxietatea de performanta: „Un inamic redutabil al sexua­litatii masculine. Esecurile sporadice sau sistematice in a ob­tine un nivel de excitatie sa­tis­fa­ca­tor pot sa duca la o instalare durabi­la a preocuparilor legate de per­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­formanta se­xuala si la o evitare a mo­mentelor intime. In conditii de stres cotidian, alimentate in special de profesie, dar si de hartuielile zilnice din trafic, de discutiile in con­tradictoriu, de ne­multumirile zil­nice, aceasta anxie­tate de perfor­manta poate duce, in cazuri extreme, la disparitia dorintei sexuale sau la probleme legate de erectie sau ejaculare”, conchide Mugur Ciu­­­­­­mageanu.

Tentatiile si limitele puterii absolute in Romania ultimilor 18 ani, modelul de viata business, cu imperativele sale de eficacitate, a contaminat domeniul sexualitatii. Ne fortam fara incetare limitele fizice, ne controlam trupul pentru a ras­punde corect dorintelor nostre. Iata cum se prezinta acest model. „Comportamentele ne sunt in­flu­en­tate astazi de vointa de a stapani totul, care nu este“, spune Mugur Ciumageanu, „nimic altceva decat incercarea (uneori contraproductiva si epuizanta) de a nu lasa nimic la voia intamplarii, de a preveni cu orice pret un pericol real sau simbolic.”

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top