Now Reading
Angoasa performantei sexuale

Angoasa performantei sexuale

Revista Psychologies

cuplu, sexualitate, angoasa, performanta sexuala
Incepem ziua cu vitamine pentru energie, o incheiem cu alt tratament impotriva insomniei. Asteptam de la pilule sa ne permita sa indeplinim, in momentul dorit, gesturile vietii cotidiene. In Statele Unite, se numesc life style drugs, medicamente care se iau in functie de stilul de viata ales. In acest context, nu este deci de mirare ca „tulburarile de erectie au devenit o piata”, con­firma dr. Calin Sofonea, de la o clinica de sexologie din Bucuresti : „Pentru societatea romaneasca debutul a fost timid, dar du­pa 9 ani de la aparitia Viagrei pu­tem spune ca vanzarile ating mi­li­oane de euro anual”.

Totul este per­mis, dar bar­batii se confrunta cu limitele lor psihologice. Mai cu seama cand intre aspiratii si posibilitati se casca o prapastie. Dan Silviu Boerescu, scriitor, director editorial al unei reviste pentru barbati, remarca scurtcircuitele care apar in viata barbatului roman. „Raportul aspirational intre obiectul/subiectul dorit si doritor e din ce in ce mai complicat. Asta te face sa pierzi controlul, sa vrei sa arzi etapele. Sa ai cea mai tare masina, cea mai frumoasa femeie; imediat ce au aparut, acestea creeaza presiuni. Deraiezi complet.”

Nu putini sunt cei care, la­sand rusinea la o parte, incep sa cal­ce pragul cabinetelor medicale spu­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­nand: „Nu mai sunt capabil sa-mi satisfac partenera”. La nivel mondial, doi barbati din cinci sufera de tulburari datorate stresului cronic. Cauzele sunt, in ordine: munca, banii, sanatatea si copiii.

Din zece barbati stresati, pa­tru constata efecte negative asupra sexualitatii, iar o treime dintre ei su­fera de disfunctii erectile.

Cultul falusului

O alta otrava a sexualitatii masculine vine din cateva idei mostenite cultural. Printre cele mai raspandite si mai datatoare de neliniste este cea care pune in legatura marimea penisului cu placerea partenerei. A­ceas­ta conceptie nu este noua. Inca din antichitate, falusul, reprezentat in erectie, este un simbol de putere si virilitate, valabil si azi. Starurile porno cu masuri legendare i-au in­locuit pe semizei, iar penisul XXL ii face intodeauna sa viseze… pe bar­­­­bati.

Asa cum observa si dr. Calin Sofonea: „Desi la o lungime de cel putin 10cm in stare de erectie barbatul este perfect capabil sa produca o stimulare sexuala suficient de puternica pentru ca partenera sa obtina un orgasm, multi romani sunt interesati de solutii prin care ar putea obtine o «ma­rime» mai buna. Trebuie sa men­tionam ca penisul se dezvolta in adolescenta si orice varianta prin care barbatii doresc o marire (pastile, dispozitive de intindere etc.) este sortita esecului”.

Primele angoase masculine au mereu de-a face cu lungimea. Psihoterapeutul Augustin Cambosie asigura ca acest mit „este o aberatie masculina. In fantasma lor, barbatii cred ca femeile isi doresc un penis mare. Realitatea din spatiul unui ca­binet de terapie spune altceva. Fe­meia are nevoie de preludiu ca sa-si puna organul genital in fun­ctiune. Pe orice barbat preludiul il deranjeaza, fiindca el stie ca ejacularea e cu atat mai rapida cu cat excitatia e mai mare“.

Iar Calin Sofonea con­firma: „Nu trebuie sa fii su­­perdotat ca sa produci orgas­mul par­tenerei. Cu adevarat important este preludiul pentru ca partenera sa ajunga la o stimulare sexuala bu­na. Apoi, capacitatea de a obtine o erectie suficienta pentru a permite pe­netrarea. Postludiul conteaza in­tot­deauna, ca si mediul in care se des­fa­soara contactul“. Jean Boccara, vicepresedinte al Sindicatului National al Sexologilor si Sexoterapeutilor din Franta, constata: „Un sex mare in stare de repaus nu-si va dubla volumul in timpul erectiei. Iar vaginul unei femei are, in medie, 15 centimetri“. Inutil, deci, sa vi­sam la masuri iesite din comun, ca­re vor satisface mai mult ego-ul bar­­­­­­­ba­tilor decat pla­cerea femeilor.

Dreptul la imperfectiune

„Eram de-a dreptul obsedat de e­rectia mea, marturiseste Liviu, 33 de ani. Rezultatul: imi traiam re­la­ti­ile sexuale in stare de cvasi-dedubl­a­­­­­re. In ziua in care mi-am dat dreptul de a nu fi cel mai tare, am incetat sa ma mai gandesc la mine ca la un a­parat. De atunci, am putut sa le ofer partenerelor mele placere si sa o simt si eu.”

O femeie l-a ajutat pe Constantin, 37 de ani, sa-si schimbe viziunea me­canica asupra sexualitatii: „Pentru mine, adevarata placere nu ve­nea decat din actul propriu zis. De fapt, imi vedeam sexul ca pe cea mai in voga masina si voiam de fiecare data sa de­monstez ca era eficace. As­tazi, dau mai multa importanta man­ga­ierilor. Efectul lor este foarte placut de ambele parti iar penetrarea nu mai este un scop in sine, ci o con­se­cinta fericita”.

Solutia pentru cei care se indoiesc de asta, pentru cei care au impresia ca nu „asigura placere”, nu rezida nu­mai intr-o mica pilula miracol. Eliberandu-se de obligatia de fi perfecti din punct de vedere tehnic, incetand sa fie „falocentrati”, bar­ba­tii vor pu­tea sa acceada la acea di­men­­siu­ne care face din intalnirea sexuala un schimb de energii si un spatiu al e­vo­lutiei impartasite cu ce­lalalt – o dimensiune a umanitatii la­sata adese­ori in plan secund.

Gilles Donada
Adaptarea: Adriana Mocca

Foto: GULIVER

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top