Now Reading
Avem nevoie de relaţii dureroase ca să trăim cu adevărat

Avem nevoie de relaţii dureroase ca să trăim cu adevărat

Avatar photo

Îţi reamintesc că un diamant este supus la presiuni extraordinare ca sa devină diamant. Altfel rămâne o bucată de pâmânt. În fiecare din noi există potenţialul de a fi diamant, dar nu strălucim până nu ne transformăm. Și transformarea doare.
Ca să explic de unde vine această afirmaţie îndrăzneaţă o iau cu începutul.
Ca să ne doară o relaţie, este necesar să o alegem.
Și așa ajung la prima întrebare.

Ce înseamnă să alegi o relaţie din lipsă?

Înseamnă că pornim în căutarea unui partener cu sentimentul că suntem „insuficient de…” – frumoși, bogaţi, senzuali, simpatici, de succes, glumeţi, interesanţi, inteligenţi etc. Cu cât sunt mai multe aceste „insuficienţe”, cu atât mai mare este riscul unei relaţii dureroase. Fiecare această insuficienţă este ca o gaură în stima noastră de sine, ca o îndoitură după o lovitură.
Pentru că fix în urma unei lovituri s-a format acest sentiment de „sunt insuficient de…”, cel mai adesea în copilărie. Glumele familiei pe seama aspectului nostru fizic, criticile, neglijenţa emoţională, traumele, abuzurile. Toate generează găuri în sufletul nostru, ca urmele unui accident pe caroseria unei mașini.
Și, ca să umplem aceste găuri, avem nevoie de parteneri care să aibă în surplus ceea ce credem noi că nu avem.

Prin urmare, vor fi extraordinar de glumeţi – până la punctul de a nu putea susţine o discuţie serioasă; excesiv de încrezători în aspectul fizic – până la aroganţă și dispreţ faţă de alţii etc.

Într-o primă fază, aceste relaţii sunt fenomenale

Ne simţim în sfârșit întregi. Golurile noastre sunt acoperite. Evident că simţim că l-am prins pe Dumnezeu de picior. Și lăsăm acea persoană să pătrundă în sistemul nostru emoţional, iar noi pătrundem în al lui/ei (pentru că nu întâmplător ne-a ales pe noi, el/ea având propriile insuficienţe pe care le acoperim noi).

 

Citește continuarea articolului în ediția dubla iunie – iulie  2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top