Barbati vs femei. Sunt diferentele reale?
Aud adesea „femeile astea…“, de parca femeile ar fi o specie extraterestra, cu care pamantenii incearca sa comunice.
Iar ele se refera la barbati ca la un trib nou descoperit in Papua, pe care ar trebui sa-l civilizeze. Psihologii sunt intr-o polemica indelungata pe tema: ce e innascut si ce e invatat din comportamentele specific feminine si cele masculine?
Sunt fetele mai bune la invatat limbi straine? Sunt baietii mai dotati pentru matematica? De ce exista in lume o proportie semnificativ mai mica de femei inginer?
De ce nu aleg ele meserii in care e nevoie de competente tehnice? De ce sunt barbatii mai prezenti in medicina de urgenta decat in pediatrie?
Multe, multe intrebari ale caror raspunsuri nu pot fi decat speculative.
Femeile vorbesc… mai bine
Nu neaparat mai mult. Adevarul adevarat este ca si barbatii si femeile vorbesc la fel de mult. Sau de putin. Nu exista diferente semnificative in cantitatea de informatie schimbata de cel doua sexe, exista numai diferente calitative.
Ce anume vorbesc cele doua sexe, e diferit. Este adevarat insa ca femeile sunt mai interesate de vietile altora decat barbatii – pe scurt, de mica si nevinovata barfa.
Ele vorbesc despre lucruri specifice universului feminin: moda, relatiile interumane, cine cu cine, de ce, in vreme ce ei prefera subiecte mai impersonale: tehnologie, bani, cifre.
Dar subiectele de discutie nu sunt un criteriu atat de relevant in gasirea unor diferente solide intre locuitorii de pe Venus si cei de pe Marte (desi, dupa ultimele cercetari, nu exista viata pe aceste planete).
Se pare ca o mica discrepanta apare inca din copilarie: fetele au o inteligenta verbala care se dezvolta mai repede, au o viteza mai mare de articulare a cuvintelor complexe si o calitate gramaticala mai buna a frazelor…
Poate ca stramoasele noastre se plictiseau in pestera si, comunicand mai mult intre ele, si-au dezvoltat mici abilitati transmise genetic urmaselor. Baietii, insa, erau luati de mici la vanatoare.
Astfel ca baietii au si azi capacitati de orientare spatiala mai bune si, in medie, un simt vizual mai bun. De altfel, rezultatele unor experimente facute pe niste bebelusi (care nu si-au dat acordul) arata ca baietii prefera de foarte mici jucarii „masculine“. Masinute, chestii solide – si asta la numai cateva ore dupa nastere!
Alte diferente biologice
„Femeile au un miros mai fin si un prag de durere mai scazut (le dor mai multe chestii)“, spune Serge Cicotti, psiholog francez interesat de Marte si Venus. Pur si simplu, pentru ca femeile au pielea mai fina si mai multi receptori nervosi in pielea lor fina.
Explicatia tine tot de evolutia inteligentei noastre specii. Barbatii au fost selectati sa reziste la efort fizic pentru ca ei au fost in linia intai in decursul timpului.
Diferenta cea mai notabila in ceea ce priveste afectele exprimate de cele doua sexe ramane cea legata de plans: fetele si femeile plang mult mai des decat barbatii, insa acest comportament este, clar, unul invatat (respectiv, inhibat la baieti). Plansul feminin este si mai intens.
Diferenta apare insa in adolescenta, argument clar pentru faptul ca este vorba despre un afect inhibat social la barbati (men don’t cry, do they?). O surpriza care nu e tocmai o surpriza: femeile au un prag mai scazut de dezgust!
Adica sunt mai repede scarbite de ceva neplacut decat barbatii. Va explicati acum de ce baietii continua mult sa se joace cu broaste, serpi si alte fiinte „nobile“? Sau de ce un barbat poate manca pizza uitata de Dumnezeu in fata calculatorului, chiar daca pizza e de patru zile in cutie?
Inca ceva: femeile au nevoie de diversitate culinara mai mare. Sa fie si acesta un fapt invatat de la mama Eva? Cu alte cuvinte, stand langa cratita, femeile au avut acces la mai multe si variate gusturi (inainte sa le serveasca vanatorilor carnea fripta, pur si simplu…) si astfel le-a ramas in cap nevoia de diversitate? Ce credeti?