Barbosii sunt mai seducatori?
Efectele pilozitatii vizibile asupra nivelului de seductie al barbatilor
Psihologia seductiei: Sentimentele de dragoste nu se nasc oricum. Ele sunt rodul unor proiectii si al unor preferinte pe care evolutia le-a sadit in noi. Pentru o cunoastere mai buna a sexului feminin si a preferintelor sale, iata cateva tips-uri pe care barbatii ar fi util sa le stie.
Pilozitatea unui barbat influenteaza evaluarea facuta de o femeie si puterea lui de seductie? Daca altadata barba si mustata erau foarte intalnite, care este situatia astazi? Bineinteles ca “barbile” de astazi nu sunt la fel ca altadata, mai ales in cazul tinerilor, care pot avea un look diferit in functie de cum isi taie barba (barba de trei zile, cioc gen “Johnny Depp”, modele geometrice etc.).
Nu e mai putin adevarat ca, desi moda s-a schimbat, barba are inca un rol informativ si estetic. Un cercetator englez care a studiat influenta barbii si a mustatii (Barber, 2001 “nu e o gluma!”) a analizat frecventa existentei barbii la barbatii care au aparut in presa londoneza intre anii 1842 si 1971. In acelasi timp, cu ajutorul datelor statistice s-a putut masura procentul de copii nelegitimi (cei fara tata legal din numarul total de copii) si procentul barbatilor si femeilor aflati la varsta casatoriei.
Rezultatele au aratat ca exista o legatura pozitiva intre prezenta barbii, a mustatii si pilozitatii faciale in general si oportunitatea mariajului. Se pare ca barbatii cu parul vizibil pe fata au sanse mai mari sa se casatoreasca.
Cercetatorul a observat si o mare similaritate a curbelor statistice cu referire la prezenta mustatii si la numarul copiilor nelegitimi. Aceasta situatie ar putea fi explicata prin faptul ca barbatii cu par vizibil au mai multe aventuri si le determina pe femei sa consimta la intretinerea relatiilor sexuale, ceea ce creste posibilitatea ca ele sa ramana insarcinate si ca numarul de copii nelegitimi sa creasca.
Datele oferite de Barber par sa demonstreze ca pilozitatea faciala este legata de atractia maritala a barbatilor; intrebarea care se pune este de ce. Cu siguranta nu frumusetea chipului reprezinta raspunsul, deoarece, daca va amintiti, spre deosebire de barbati, aspectul fizic nu este un criteriu primordial de apreciere pentru femei.
Unii cercetatori considera ca e posibil ca acest lucru sa afecteze evaluarea trasaturilor considerate importante de catre femei, care nu sunt neaparat fizice. Pentru a testa teoria, Kenny si Fletcher (1973) au cerut unor studente sa priveasca fotografia unui barbat care fie avea barba, fie era proaspat barbierit. Apoi femeile trebuia sa-si exprime impresia lasata de barbat, cu ajutorul unei liste formate din 27 de adjective calificative. Dupa aceea, trebuia sa-si exprime parerea liber. Rezultatele au aratat ca aceeasi persoana, dar cu barba, este perceputa intr-o maniera favorabila in 7 din cele 27 de aspecte aflate pe lista: entuziast, sincer, generos, extravertit, masculin, curios.
Descrierile libere confirma efectul pozitiv in favoarea persoanelor cu barba: inteligent, sensibil, preocupat de problemele sociale etc. S-a constatat ca, in cazul in care barbatul purta barba, studentele care l-au evaluat au folosit mai multi termeni pentru a descrie rolul social al acestuia (6,19, fata de 2,60 in absenta barbii). S-a observat ca o persoana cu barba este perceputa intr-o maniera negativa doar din punctul de vedere al curateniei (este considerata mai neingrijita).
Concluzie
Se pare ca prezenta parului pe fata duce la atribuirea anumitor caracteristici unei persoane. Dupa cum am vazut, este vorba despre anumite calitati importante, pe care femeile le cauta intr-un barbat. Parul de pe fata si “aranjarea lui estetica” sunt primul lucru pe care ele il remarca la o intalnire.
Or, inca o data, este bine cunoscuta importanta primei impresii si modul in care aceasta influenteaza, ulterior, interactiunea. In plus, faptul ca in ziua de azi barba te ajuta sa ai un aspect deosebit, ne putem imagina ca determina si alte trasaturi, precum si o evaluare estetica foarte diferita.
Mai multe despre seductie in cartea Editura Polirom, 2008 |