Beneficiile sexului: de ce să faci sex mai des
Indiferent de vârstă, religie, concepții sau etnie, sexul este o parte importantă din viața tuturor. Activitățile sexuale au devenit mai mult decât un act de reproducere. De fapt, cercetătorii au descoperit nenumărate beneficii asociate cu sexul, iar studiile încă descoperă din ce în ce mai multe beneficii.
Sexul poate influența pozitiv sănătatea fizică, dar și mentală a unei persoane. Cu toate acestea, decizia de a face sex este strict personală. Sexul poate avea efecte diferite de la o persoană la alta. Cu toate acestea, iată câteva efecte pozitive ale sexului.
Beneficiile sexului pentru sănătatea ta
Sexul poate avea nenumarate beneficii pentru sănătatea ta. Este imposibil să le enumerăm pe toate (să nu mai spunem că nici nu se cunosc toate, cercetătorii găsind noi și noi beneficii în timpul studiilor). Așadar, în acest articol vom vorbi despre cele mai importante beneficii ale sexului indiferent că vorbim despre actul împreună cu partenerul dumneavoastră sau cu o jucărie erotică din sex shop (vibrator, dildo, stimulator etc).
Sexul poate ajuta la ameliorarea durerii
Unele studii au descoperit că în urma activităților sexuale, durerea de nivel mediu poate fi ameliorată. De fapt, uneori chiar și durerile severe de cap și migrenele pot fi ameliorate.
Cel mai mare studiu amintit de JustLove.Ro făcut pe acest subiect a fost făcut pe 800 de pacienți ce sufereau de migrene și 200 de pacienți ce aveau dureri de cap din alte motive. Conform rezultatelor, după activitățile sexuale, 70% din pacienții ce sufereau de migrene și 91% din cei ce sufereau de dureri de cap au susținut că durerea a fost ameliorată moderat sau chiar complet.
Aceste date sugerează că activitățile sexuale pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap de nivel moderat sau chiar sever, indiferent că vorbim de migrene sau alte motive. Motivul acestui fenomen este faptul că orgasmul eliberează un hormon numit oxitocină, care eliberează la rândul lui nivele mari de endorfine.
Endorfinele îmbunătățesc starea generală și acționează precum un analgezic natural.
Sexul te poate ajuta să dormi mai bine
Un alt beneficiu al orgasmului este senzația crescută de relaxare care este datorat nivelului crescut de hormoni pozitivi eliberați odată cu orgasmul. Acest nivel crescut de relaxare te poate ajuta să dormi mai bine. Senzația de relaxare poate apărea după orgasm atât la femei, cât și la bărbați.
Așadar, cu toate că este clișeic, faptul că bărbații adorm imediat după sex are un sâmbure de adevăr. Un studiu a descoperit că imediat după ejaculare, activitatea prefrontală a cortexului masculin (partea creierului care se ocupă cu răspunderea la noi informații și stimuli) scade dramatic.
Sexul arde calorii și te ajută să slăbești
În funcție de nivelul de intensitate a sexului, această activitate poate fi un mod eficient de a arde caloriile. Un studiu a descoperit că adulții tineri (care au cele mai energice partide de sex) ard undeva la 3.6 kcal pe minut atunci când fac sex de intensitate moderată.
Studiul afirmă că în funcție de poziție și sănătatea fizică a ambilor parteneri, sexul poate fi o formă de a face exerciții (cu toate că nu ar trebui să înlocuiască exercițiile fizice la sală).
Sexul poate îmbunătăți imunitatea
Sexul făcut în mod regulat este asociat cu un nivel crescut de imunitate și cu abilitatea de a combate eficient răcelile și gripele comune.
Un studiu de la Universitatea din Pennsylvania a descoperit că oamenii care fac sex odată sau de 2 ori pe săptămână au un nivel crescut de antibiotic imunoglobulina A (care este responsabil cu combaterea infecțiilor) mai crescut decât cei care nu fac sex în mod regulat.
Sexul poate reduce riscul de cancer
Cu toate că există mulți factori de risc ce pot cauza cancerul și nu există nicio metodă pentru a preveni garantat apariția acestuia, există studii care susțin că activitățile sexuale efectuate în mod regulat pot scădea radical riscul de cancer de prostată la bărbați.
Studiul a examinat corelația dintre activățile sexuale frecvente și cancerul de prostată și au descoperit că bărbații care ejaculează mai des sunt mult mai puțin probabil să fie diagnosticați cu cancer decât cei care ejaculează mai rar.
Sexul poate reduce riscul de boli de inimă
Oamenii de știință au descoperit că persoanele care fac sex în mod regulat nu suferă la fel de des de boli de inimă. Un studiu făcut în 1997 a observat că bărbații care au orgasm în mod frecvent ajung mai rar să sufere de boli de inimă.
Sexul te poate ajuta să dormi mai mult și mai bine
În același studiu amintit mai sus, s-a descoperit că riscul de mortalitate este cu 50% mai scăzut în rândul bărbaților care au orgasm frecvent. Așadar, există o legătură clară între orgasm și longevitatea crescută.
Un alt studiu a cercetat efectele orgasmului frecvent asupra longevității femeilor și a descoperit rezultate asemănătoare: orgasmele frecvente în rândul femeilor pot îmbunătăți longevitatea acestora.
Cu toate că studiile nu au putut găsi motivul direct pentru care sexul crește longevitatea, mulți experți susțin că o viață mai fericită, o relație mai puternică și o calitate a vieții ridicată în general poate crește longevitatea.
Sexul poate îmbunătăți fertilitatea bărbaților
Dacă un cuplu încearcă să facă un copil, cel mai indicat ar fi să facă sex în mod frecvent. Studiile au descoperit că ejacularea frecventă poate ajuta la îmbunătățirea calității spermei, a sănătății și funcționării acesteia, astfel îmbunătățind fertilitatea bărbaților.
Cu toate că există multe alte metode de a crește probabilitatea de concepție, sexul în mod regulat rămâne o metodă simplă și fără niciun cost, foarte ușor de aplicat.
Beneficiile emoționale ale sexului
Sexul nu are doar beneficii asupra sănătății fizice, ci și asupra psihicului. Iată cum poți fi mai sănătos mental și emoțional cu ajutorul sexului.
Te poate face mai fericit
S-a descoperit că sexul în mod frecvent poate îmbunătăți starea generala de bine, acționând ca un „antidepresiv” natural. Un studiu a descoperit că persoanele care se află într-o relație și fac sex în mod frecvent (aproximativ o dată pe săptămână) au o stare generală îmbunătățită și se simt mai bine în general.
Cercetătorii cred că motivul este faptul că sexul făcut în mod frecvent poate duce la o relație mai strânsă, mai solidă, ceea ce îmbunătățește starea generală de bine, oferindu-ți siguranță emoțională.
Sexul poate reduce stresul
Sexul poate fi folosit ca o metodă de a te destresa. Activitățile sexuale care duc la orgasm îți pot îmbunătăți starea generală de bine, ajutându-te să te relaxezi și să reduci nivelul de tensiune din organism prin eliberarea de oxitocină și endorfine.
Această stare de relaxare poate scădea nivelul de stres și poate îmbunătăți nivelul de tensiune arterială.
Beneficiile stresului pentru relația ta
Pe lângă beneficii medicale și emotionale, sexul este benefic și pentru viața de zi cu zi. De exemplu, există studii care susțin că sexul în mod frecvent poate fi benefic pentru o relație de cuplu solidă, sănătoasă. Iată cum te poate ajuta sexul să îți îmbunătățești relația cu partenerul.
Sexul poate crește nivelul de intimitate
Într-o relație, activitatea sexuală care duce la orgasm poate crește nivelul de intimitate și încredere între parteneri. Aceștia se vor simți mai atrași unul de celălalt, iar astfel relația va fi influențată pozitiv. Studiile au descoperit că un nivel ridicat de oxitocină poate ajuta oamenii să aibă mai multă încredere unul în celălalt, iar acest nivel ridicat se poate obține prin orgasm.
De asemenea, fericirea generală a unei relații are strânsă legătură cu frecvența sexului, așadar persoanele care fac sex în mod regulat susțin adesea că sunt mai fericite de relația lor.
Conform studiilor, activitățile sexuale și orgasmul nu sunt doar niște metode de concepție. Sexul este o metodă extraordinară de a avea grijă de sănătatea ta fizică și emoțională, dar și un mod de a crește încrederea între tine și partener pentru a face relația mai solidă ca niciodată.
Indiferent că vrei să fii mai sănătoasă, mai fericită sau să ai o relație mai solidă, există nenumărate motive să faci sex.
Surse de informare:
- Stoleru, S. Functional Neuroimagine Studies of Sexual Arousal and Orgasm in Healthy Men and Women: A Review and Meta-Analysis. Neuroscience & Biobehavioral Reviews: 2012.
- Smith, G. Sex and Death: Are They Related? Findings from Caerphilly Cohort Study: 1997.
- Friedman, H. Orgasms, Health and Longevity: Does Sex Promote Health? Psychology Today: 2011.
- Daily Sex Helps to Reduce Sperm DNA Damage and Improve Fertility. European Scoeirty for Human Reproduction and Embryology: 2009.
- Byers, ES. Relationship Satisfaction and Sexual Satisfaction: A Longitudinal Study of Individuals in Long-Term Relationships. National Institute of Health: 2005
- Kosfeld, M. Oxytocin Increases Trust in Humans. International Weekly Journal of Science: 2005.
- Rider, J. Ejaculation Frequency and Risk of Prostate Cancer: Updated Results with an Additional Decade of Follow-Up. European Urology Journal: 2016.
- Hambach, A. The Impact of Sexual Activity on Idiopathic Headaches: An Observational Study. Sage Journals: 2013.
- Charnetski, CJ. Sexual Frequency and Salivary Immunoglobulin A (IgA). Department of Psychology, Wilkes University: 2004.
- Muise, A. Sexual Frequency Predicts Greater Well-Being, But More is Not Always Better. Social Psychological and Personality Science: 2015.
- Frappier, J. Energy Expenditure During Sexual Activity in Young Healthy Couples. PLOS: 2013.